Ukraina: Utenlandske bankfolk tar ledelsen i finans- og økonomidepartementene

0
Natalie A. Jaresco (USA) blir ny finansminister i Ukraina

Ukraina: Utenlandske bankfolk tar ledelsen i finans- og økonomidepartementene

Den tidligere (?) CIA-informanten Petro Porosjenko har utnevnt sin nye regjering, og det er klart at USA og vestlig finanskapital tar direkte styring.

Den amerikanske statsborgeren Natalie A. Jaresco blir ny finansminister. Hun har i årevis jobbet for US State Department –  blant annet som leder for økonomiseksjonen i USAs ambassade i Kiev. Hun er medeier og toppsjef i det amerikanske investeringsfirmaet Horizon Capital. Dette firmaet har samarbeidet med Goldman Sachs i å opprette det såkalte Ukrainian Investment Forum som fikk i oppgave å «sørge for vellykket privatisering av ukrainske foretak». Hun er også toppsjef for det USA-finansierte Private Equity Fonds WNISEF. Hennes selskap Horizon Capital er en av hovedsponsorene til statsminister Arsenij Jatsenjuks stiftelse OpenUkraine. Andre hovedsponsorer er NATO, US State Department, National Endowment for Democracy og Chatham House.

Aivars Abramovichus blir ny økonomiminister. Han er litauisk statsborger og er en seniorpartner i det svenske investeringsfirmaet East Capital AB, et høyrisikofond med svært nære forbindelser til USA.

USA og amerikansk finanskapital tar ingen sjanser. De føler seg tydeligvis ikke trygge på at vanlige ukrainske lakeier kan gjøre jobben for dem, så de setter inn sine egne folk direkte.

En tredje utlending i regjeringa er Aleksandr Kwitaschwili fra Georgia. Han var helse- og arbeidsminister under en annen USA-lakei, Mikheil Saakasjvili, som i sin tid ble innsatt som president i Georgia gjennom den såkalte «Roserevolusjonen» som var finansiert av US State Department og Open Society-stiftelsen til George Soros.

Ikke bare la USA til rette for og støttet statskuppet i Kiev i februar 2014, nå topper man laget til CIA-informanten Porosjenko med flere av sine egne folk. I Italia og Hellas gjennomførte man jo helt fredelige kupp og innsatte Goldman Sachs-folkene Mario Monti i Italia og Lucas Papademos i Hellas.

Hva var det det het igjen? Demokrati og folkestyre?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelProduktivkrefter og migrasjon
Neste artikkelMafia Capitale i Roma – fascister, menneskesmugling og kjøpte politikere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).