Tyskland ser en ny rolle i Øst-Europa mens Italia nekter å boikotte alt russisk

0
En karikatur av Preussens "lengsel mot øst"

Noam Chomsky skrev en gang at de astronomiske kostnadene ved Bush-Obama-krigene i Irak og Afghanistan, anslått til billioner av dollar, er en stor seier for Osama bin Laden, hvis annonserte mål var å slå USA konkurs ved å trekke det inn i en felle. 

Av M. K. Bhadrakumar.

Ukraina-krigen var også planlagt som en felle for Russland. Ingen andre enn Bill Clinton-administrasjonens frontmann for Russland, Strobe Talbot twitret tidlig i år da Russlands spesielle militæroperasjoner begynte å gratulere president Bidens utenrikspolitiske team – Victoria Nuland, Antony Blinken og JakeSullivan – for å ha lykkes med å sette Russland i knipe.

Talbot kalte det ikke en felle. For, en felle er bare en felle hvis du ikke vet om den; på den annen side, hvis du vet om det, er det en utfordring. Russland visste allerede helt tilbake i 2014 at USA og dets europeiske allierte – Frankrike, Tyskland og Polen – utgjorde en utfordring for Russlands sikkerhetsinteresser i Ukraina. Annekteringen av Krim var Russlands instinktive reaksjon. 

Der Talbot tok feil var at USA og dets allierte undervurderte Russland, overvurderte fellen og undervurderte det faktum at de overvurderte seg selv. 

For å rekapitulere, ble den såkalte avtalen om løsning av den politisk krisen i Ukraina undertegnet av daværende president i Ukraina Viktor Janukovitsj og lederne av den parlamentariske opposisjonen i landet etter mekling av EU og Russland 21. februar 2014. Utenriksministrene i Tyskland og Polen og en tjenestemann i det franske utenriksdepartementet stilte som garantister for avtalen mens Russlands spesialrepresentant, selv om han var deltaker i forhandlingene, nektet å sette sin signatur under dokumentet. 

Moskva var usikker på intensjonene til de tre vestlige «garantistene». I løpet av de neste 24 timene kom bakken dramatisk i bevegelse under føttene til deltakerne. Væpnede demonstrantene støttet av vestlig etterretning tok makten i landet. Til denne dag har de tre «garantistene» ikke brydd seg om å forklare sitt merkelige samtykke. 

Men så er det et velkjent faktum at den nåværende amerikanske statssekretæren for politiske anliggender Victoria Nuland var fødselshjelper for maktovertakelsen i Kiev i februar og til og med nominerte etterfølgeren til Janukovitsj. (Nuland var forresten i Kiev forrige uke midt i spekulasjoner om nok et regimeskifte i Ukraina.) 

Victoria Nuland delte ut kaker på Maidan i Ukraina i desember 2013. Shutterstock

Alt dette blir relevant i dag, ettersom den tidligere tyske kansleren Angela Merkel i en serie intervjuer nylig med Spiegel og Die Zeit innrømmet at den påfølgende Minsk-avtalen fra 2014 for å ta opp Donbass-situasjonen i seg selv bare var «et forsøk på å kjøpe tid for Ukraina. Ukraina brukte denne tiden til å bli sterkere, som du kan se i dag. Ukraina i 2014-2015 og Ukraina i dag er ikke det samme.» 

Merkel la til at «det var klart for alle» at konflikten ble suspendert og problemet ikke ble løst, «men det var akkurat det som ga Ukraina den uvurderlige tiden.» Minsk-avtalen var faktisk ment som en mellomstasjon mens USA fulgte agendaen for å introdusere NATO og bygge opp Ukrainas militære kapasitet for til slutt å gå i krig mot Russland. 

President Putin har gjentatte ganger hevdet at Russland ikke hadde noe annet valg enn å reagere da USA/NATOs «oppdrag sniking» begynte å presse seg opp mot Russlands vestlige grenser. Dette er også grunnen til at Russland ikke har råd til å tillate et anti-russisk Ukraina som sin nabo. Hvis proxy-krigen fortsetter, vil Russland redusere Ukraina til en amputert stat. 

Og det er der problemer, store problemer, ligger foran oss. Det er tydelig at polske nasjonalistiske elementer som har vært i dyp dvale, våkner opp for å tenke på hvordan de skal returnere sine såkalte historiske territorier som ble tatt bort av Josef Stalin etter andre verdenskrig og slått sammen med Sovjet-Ukraina.

På den annen side er tysk revansjisme også tydelig. Kansler Olaf Scholz skrev i forrige uke et essay i Foreign Affairs hvor han understreket det nye «tenkesettet» i Berlin – som han sa det – på bakgrunn av det «epokegjørende tektoniske skiftet» mot «denne nye multipolare verden, [der] forskjellige land og styringssmodeller konkurrerer om makt og innflytelse.» 

Tyskland merker at tiden igjen er kommet for å lede i Mitteleuropa tysk betegnelse for Sentral-Europa. Den prøyssiske visjonen om Mitteleuropa var et pan-germanistisk statssentrisk imperium, en idé som senere ble adoptert i en modifisert form av nazistiske geopolitikere. Mitteleuropaplanen gikk ut på å oppnå et økonomisk og kulturelt hegemoni over Sentral-Europa og påfølgende økonomisk og finansiell utnyttelse av denne regionen, og lage marionettstater som en buffer mellom Tyskland og Russland. 

Scholz hevdet i sitt essay at Tyskland er på vei mot militarisering, ved å kvitte seg med hemningene etter andre verdenskrig, vil det fremme våpeneksport i håp om å være «en av de viktigste leverandørene av sikkerhet i Europa … styrke vår militære tilstedeværelse på NATOs østflanke .» 

Det er klart at det ikke kommer til å være nok plass til Polen og Tyskland i det vestlige Ukraina. Mens ukrainske nasjonalister vil motstå polsk revansjisme, vil de se Tyskland som en motvekt til Polen. Det er nyttig å minne om at svartehavstyskernes historie er mer enn 200 år gammel.   

Gruppen av nybyggere som vanligvis ble referert til som «tyskere fra Odessa og Svartehavet» var innvandrere fra det vestlige og sørlige Tyskland som migrerte etter invitasjonene fra Katarina den store og tsar Alexander I om å kolonisere store områder av Russland. 

Scholz skrev: «Putin trenger å forstå at ikke en eneste sanksjon vil bli opphevet dersom Russland prøver å diktere vilkårene for en fredsavtale… Tyskland er klar til å nå ordninger for å opprettholde Ukrainas sikkerhet som en del av en potensiell fredsavtale etter krigen. Vi vil imidlertid ikke akseptere den ulovlige annekteringen av ukrainsk territorium… For å få slutt på denne krigen, må Russland trekke tilbake sine tropper.» 

Putin kan ha svart Scholz – uforvarende, selvfølgelig –   da han i kommentarer onsdag sa at de russiske operasjonene i Ukraina kan bli «en lang prosess». Putin sa at «nye territorier har dukket opp – dette er fortsatt et betydelig resultat for Russland, dette er et alvorlig tema. Og, for å være ærlig, har Azovhavet blitt den russiske føderasjonens innlandshav – dette er alvorlige saker.»  Og, sa Putin: «Peter I kjempet for å nå fram til Azovhavet.» 

Scholz har åpnet en Pandoras eske. Spøkelsene i tysk historie vender tilbake – og det dype spørsmålet i europeisk historie: Hvor går grensene til Tyskland? 

Polen kunngjorde i oktober at de ønsker å starte forhandlinger med Tyskland om erstatning under andre verdenskrig, og det polske utenriksdepartementet sendte et offisielt notat til Berlin med krav om rundt 1,3 billioner euro i erstatning for å kompensere for virkningene av Nazi-Tysklands okkupasjon av Polen fra 1939 til 1945 .

Og en behøver ikke å være i tvil; et selvsikkert Tyskland vil skape bekymring i Vest-Europa, spesielt Frankrike og Italia.

Hele fiffen i Italia var på konserten med russisk musikk på La Scala. Vi ser president Mattarella, statsminister Giorgia Meloni og EU-president van der Leyen.

Interessant nok åpnet den nye sesongen på La Scala-teatret i den italienske byen Milano torsdag med premiere på Modest Mussorgskys opera Boris Godunov, med tittelrollen fremført av den fremtredende russiske operasangeren Ildar Abdrazakov. Italias president Sergio Mattarella, statsminister Giorgia Meloni og hele den italienske fiffen, inkludert politikere, forretningsmenn, skuespillere, regissører, motedesignere og arkitekter, deltok i den russiske operaen.

Italia markerer avstand fra den russofobiske fortellingen i Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron gjentok søndag at Vesten bør vurdere hvordan de skal møte Russlands behov for sikkerhetsgarantier.

Forrige artikkelSCOTT RITTER: Merkel avslører Vestens dobbeltspill
Neste artikkelIkke all «anti-imperialisme» er anti-imperialistisk og ikke all nasjonalisme er progressiv
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.