Landbruksavisen i Danmark skriver 6.desember om hva den forslåtte CO2 avgiften vil bety for landbruket.
Av Romy Rohmann.
Det Miljøøkonomiske Råd kom med sin innstilling på hva som må til for at Danmark skal nå sine klimamål i 2030, og det var blant annet en CO2 avgift på 1 100kr pr tonn i avgift på landbruket.
Dette vil bety stans i produksjonen av dansk melk og kjøtt sier Christian Lund, formand for L&F Kvæg.
En slik høy avgift vil bety kroken på døra for melk- og kjøttprodusentene uttaler også direktør for for L&F Kvæg, Ida Storm
En gjennomsnittlig melkeprodusent med 220 kuer vil gå underskudd dersom avgiften var på 750 kr pr tonn CO2 uttaler Ida Storm.
I fjør fikk industrien en innført en CO2 avgift på 750 kr pr tonn og det Miljøkøkomiske Råd mener at Landbruket må kunne tåle en høyere avgift enn industrien.
I New Zealand kjemper bøndene mot tilsvarende avgifts innføring dette blir sannsynligvis innført på tross av 100 000 protester fra bønder.
New Zealand: Hver femte bonde forsvinner
Landbrugsavisen skriver:
Trods 100.000 protester bakker stort flertal i New Zealands parlament op om CO2-afgift på landbruget – endelig plan ventes klar efter nytår.
Hver femte landmand i New Zealand risikerer at gå konkurs, og især landmænd med køer eller får vil blive hårdt ramt.
Det mener blandt andet vrede landmænd i den New Zealandske græsrodsbevægelse Groundswell NZ, som har protesteret voldsomt, siden regeringens planer om at afgiftsbelægge ‘prutter og bøvser’ fra landbrugets husdyr blev præsenteret i oktober.