Daniel Ellsberg: Tiltal meg også

0
Journalistlegenden Daniel Ellsberg med sterk støtte til Julian Assange.

Daniel Ellsberg har oppfordret USA til å tiltale ham for å ha samme uautoriserte besittelse av klassifisert materiale som Julian Assange. Ellsberg følger Cryptome.org grunnleggeren, som også har invitert til tiltale, melder Joe Lauria.

Av Joe Lauria
Spesielt for Consortium News, 7. desember 2022

Pentagon Papers-varsleren Daniel Ellsberg, har fortalt det amerikanske justisdepartementet og president Joe Biden, at han er like åpen for tiltale som WikiLeaks-utgiveren Julian Assange, for å ha uautorisert besittelse av klassifisert materiale før de ble publisert av WikiLeaks, og at han ville erklære seg «ikke skyldig» fordi spionasjeloven er grunnlovsstridig.

Ellsberg avslørte denne uka til BBCs intervjuprogram Hard Talk, at Assange hadde gitt ham filene som ble lekket av den amerikanske hærens etterretningsanalytiker Chelsea Manning, for å ha en sikkerhetskopi, før de ble publisert av WikiLeaks i 2010. (Overs.uthev.)

Assange har blitt anklaget for brudd på spionasjeloven for besittelse og spredning av klassifisert informasjon og står overfor 175 år i et amerikansk fengsel dersom han blir utlevert fra Belmarsh fengselet i London.

Ellsberg er den andre personen denne måneden som står frem og ber den amerikanske regjeringen om å tiltale dem av samme grunner som Assange har blitt siktet.

«Cryptome publiserte de dekrypterte, uredigerte telegrammene fra utenriksdepartementet, den 1. september 2011, før publiseringen av telegrammene fra WikiLeaks,» skrev John Young i et innsendingsskjema fra justisdepartementet, som Young la ut på Twitter i forrige uke.

«Ingen amerikansk tjenestemann har kontaktet meg om publiseringen av de uredigerte telegrammene siden Cryptome publiserte dem,» skrev han. «Jeg ber respektfullt om at justisdepartementet legger meg til som medtiltalt i rettsforfølgelsen av Mr. Assange i henhold til spionasjeloven.»

Spionasjeloven fra 1917 fritar ikke journalister fra å motta og publisere klassifisert informasjon, som Ellsberg sier er et klart brudd på det første Grunnlovstillegget, og bør utfordres i USAs høyesterett.

Enhver som har lastet ned et klassifisert dokument fra WikiLeaksCryptome eller noen annen kilde, eller lagt det ut på nettet, er åpen for rettsforfølgelse i henhold til loven, noe som vil inkludere millioner av mennesker over hele verden.

Mottak og publisering av gradert informasjon er rutinearbeid for journalister ved større publikasjoner. Fem aviser samarbeidet med WikiLeaks for å publisere Mannings materiale i 2010, men bare Assange har blitt anklaget. Disse fem avisene oppfordret i forrige uke Biden-administrasjonen til å droppe anklagene mot Assange på grunn av trusselen mot det første Grunnlovstillegget.

Obama-administrasjonen nektet å tiltale Assange i 2011 fordi den forsto at den også måtte tiltale New York Times-redaktører og journalister for å ha publisert det samme materialet Assange gjorde. Det er det eneste materialet Assange ble tiltalt for.

Han ble ikke siktet for publiseringen som avslørte Central Intelligence Agencys (CIA) hackingaktiviteter i 2016, selv om det gjorde daværende CIA-direktør Mike Pompeo så rasende at Pompeo senere ba om at det ble utarbeidet planer om enten å kidnappe eller drepe Assange mens han levde under asyl i Ecuadors London-ambassade.

Trump-administrasjonen fikk deretter Assange arrestert i 2019 og siktet i henhold til spionasjeloven. Til tross for at han var en del av Obama-administrasjonen, har Biden nektet å droppe saken.

Da disse planene først ble avslørt under Assanges utleveringshøring i 2020, sa Ellsberg at regjeringen behandlet Assange verre enn han selv hadde blitt behandlet, og at den burde ha satt Assange fri.

«Det er i hovedsak den samme informasjonen som avsluttet saken min og konfronterte Nixon med riksrett, noe som førte til hans avgang!», sa Ellsberg i en e-post til Consortium News den gangen.

Rettsforfølgelsen mot Ellsberg, for å ha lekket Pentagon Papirene, endte i en mistrial: Saken ble avvist av dommeren, etter at president Richard Nixons «Rørleggere» brøt seg inn på kontoret til Ellsbergs psykiater og prøvde å finn kompromitterende informasjon mot ham, ved å stjele hans medisinske informasjon; Nixon fikk Ellsberg ulovlig avlyttet; regjeringen sa at den hadde mistet opptakene da de ble bedt om å legge dem frem under rettssaken; og regjeringen prøvde å bestikke Ellsbergs dommer med direktørstillingen i F.B.I.


Joe Lauria er sjefredaktør for Consortium News og tidligere FN-korrespondent for Wall Street Journal, Boston Globe og en rekke andre aviser, inkludert The Montreal Gazette og The Star of Johannesburg. Han var en undersøkende reporter for Sunday Times of London, en finansiell reporter for Bloomberg News og begynte sitt profesjonelle arbeid som en 19 år gammel stringer for The New York Times. Han kan nås på joelauria@consortiumnews.com og følges på Twitter @unjoe

Daniel Ellsberg: Indict Me Too

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelIkke all «anti-imperialisme» er anti-imperialistisk og ikke all nasjonalisme er progressiv
Neste artikkelDen største trusselen mot ytringsfriheten er EU
Joe Lauria er sjefredaktør for Consortium News og tidligere FN-korrespondent for Wall Street Journal, Boston Globe og en rekke andre aviser, inkludert The Montreal Gazette og The Star of Johannesburg. Han var en undersøkende reporter for Sunday Times of London, en finansiell reporter for Bloomberg News og begynte sitt profesjonelle arbeid som en 19 år gammel stringer for The New York Times.