Streikekampene er i gang over hele Europa

0
Fra metrostreiken i Paris.. Foto: CGT

9. november streiket fagforeningene i Hellas, Belgia og Frankrike, der arbeiderklassen krever høyere lønn i møte med prisøkninger av historiske proporsjoner. Den greske fagforeningen PAME «fryder seg over de store streikene blant arbeiderne i Europa». Dette skriver den danske avisa Arbejderen.

Det var en 24-timers generalstreik i Hellas. Det er den militante arbeiderfronten PAME som er den primære drivkrafta i streiken.

Slagordene lød «Vi krever lønnsøkninger og tiltak mot inflasjon» og «De mange nekter å fryse for at de få kan sikre seg profitt».

I september 2022 hadde inflasjonen i Hellas nådd 12 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det er den høyeste inflasjonsraten som er registrert på to tiår, ifølge WorldData- databasen .

Husleie og strømregninger ødelegger tusenvis av familier, advarer PAME. Derfor ser fagforeningen positivt på at også arbeidere i Belgia og Frankrike planlegger å streike samme dag.

«PAME hilser de store streikekampene blant Europas arbeidere velkommen. Vi støtter de belgiske og franske arbeiderne som streiker 9. og 10. november for å kreve lønnsøkninger og tiltak mot inflasjon», skriver PAME.

Lammet landet

PAME kritiserer at «de multinasjonale selskapene tjener milliarder i overskudd, mens arbeiderne må klare seg med smuler, fattigdom, sult og elendighet».

«Vi aksepterer ikke at arbeidere skal ofres for imperialistenes konkurranser og kriger. Vi betalte for fortjenesten deres, vi betalte for krisene deres. Ikke mer», fastslår forbundet.

De to greske sentrale fagforeningene i henholdsvis offentlig og privat sektor – ADEDY og GSEE – har også oppfordret til generalstreik. Fagforeningene er dominert av sosialdemokrater, men PAME, som er nært knyttet til landets kommunistparti KKE, sitter i hovedstyrene til begge fagforeningene.

Streiken på onsdag lammet Hellas ettersom transportarbeidernes fagforeninger sluttet seg til streiken.

Til og med journalister, advokater og kontoransatte var med i streiken, skriver det greske nettmediet Keep Talking Greece .

Fagforeningen for transportarbeidere i offentlig sektor erklærer streiken:

«Utarmingen av det greske folket skjer under påskudd av energikrisen og krigen i Ukraina, i en tid da forretningsgiganter oppnår enestående superprofitt».

«Energi, husleie, drivstoff og grunnleggende nødvendigheter har ødelagt ethvert spor av framtidig planlegging, tømt kassa og redusert kjøpekraften til den greske borgeren», konkluderer appellen.

Streik i Belgia

Titusenvis av arbeidere i Belgia streiket og demonstrerte 9. november, da Belgias tre sentrale fagforeninger hadde erklært generalstreik.

De krever «mer kjøpekraft under levekostnadskrisen». De kritiserer regjeringa for ikke å sette inn «adekvate tiltak» for å holde tritt med inflasjonen, skriver det belgiske magasinet Brussels Times .

De siste tallene viser at inflasjonen i Belgia er på hele 12,3 prosent sammenlignet med september i fjor.

Energiprisene har steget dobbelt så mye i Belgia som i nabolandene, melder regjeringens eget økonomiske råd, FPS, i en rapport kalt Economy’s Price Observatory .

Det er en trend som startet allerede i 2021, da Belgias naboland så energiprisene stige med gjennomsnittlig 10,9 prosent, mens energiprisen i Belgia steg med hele 22,4 prosent sammenlignet med 2020.

Franskmenn på gata

I Frankrike er det også en landsomfattende streik som startet onsdag 9. november og avsluttes 11. november. Det er særlig arbeidstakere innen transportsektoren som skal slutte i jobb.

Streiken er organisert av den største sentrale fagforeningen CGT (Confédération Générale du Travail) samt de mindre fagforeningene Solidaires, Unsa, FO og La Base.

De protesterer mot mangelen på ansatte og krever høyere lønn. Selve lønna har ikke økt siden 2013, skriver arrangørene .

De mener at regjeringen er «passiv» overfor kravene som fagforeningene har stilt i flere måneder. Det kan bare tolkes som «forakt», heter det i uttalelsen.

Streiker i andre land

Også i andre land er det allerede streiker og planlagte arbeidsstans.

5. november streiket britiske sykepleiere ifølge Reuters og krevde flere pund i lønnsslippene. Og flyplassarbeidere tar grep senere denne måneden på Heathrow lufthavn med de samme kravene – mens postarbeidere i Royal Mail har varslet streikeaksjoner 18. november og flere korte streiker i førjulstida.

150.000 offentlig ansatte har varslet streik i Storbritannia gjennom Public and Commercial Services Union.

Disse fagforeningene er tilsynelatende inspirert av en streikeseier 2. november, der 900 bussjåfører fra Øst-London fikk 10 prosent lønnsøkning. 1. november fikk 1000 lastebilsjåfører som frakter øl en lønnsøkning på 12,5 prosent etter å ha truet med streik i oppkjøringen til fotball-VM, da mange briter går på pub.

I Skottland har lærerne varslet streik, skriver BBC.

Også i Østerrike sikret metallarbeidere seg  en årlig lønnsøkning på over syv prosent i gjennomsnitt 4. november. Dette er over inflasjonen på 6,3 prosent. Ansatte i helse- og sosialtjenestene i landet demonstrer og har varslet streik for et krav på 15% lønnsøkning skriver Tiroler Tageszeitung.

Forrige artikkelVindkraft for grønt skifte og arbeidsplasser?
Neste artikkelYork Universitet: Biodiversiteten til Europas pattedyr er enda rikere enn for 8000 år siden