Rollen til britiske etterretningstjenester i bortføringen og drapet på James Foley

0
Collage av The Cradle

En undersøkelse av britisk og amerikansk samarbeid med terrorgruppene som kidnappet og myrdet vestlige gisler i Syria.

Av William Van Wagenen – 25. november 2022

19. august 2014 ga ISIS ut en video med halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley som ble kidnappet av terrororganisasjonen i 2012 mens han rapporterte om konflikten i Syria.

Foleys sjokkerende henrettelse ble en av de mest fulgte nyhetssakene fra Syria-krigen. Foleys drapsmann, Mohammed Emwazi, populært kjent som «Jihadi John» av vestlige medier, var en Kuwait-født brite fra Vest- London. I Foley-videoen kan Emwazis umiskjennelige London-aksent bli hørt.

Det som imidlertid er mindre kjent om det beryktede ISIS-medlemmet, var at han reiste til Syria som en del av en «terrorsluse» etablert av britisk etterretning, og bortførte Foley mens han kjempet for en væpnet gruppe kjent som Katibat al-Muhajireen – eller Emigrants Brigade – som fikk direkte støtte fra britisk etterretning. Mange medlemmer av al-Muhajireen, inkludert Emwazi, bidro da til å legge grunnlaget for fremveksten av ISIS ved å slutte seg til terrorgruppen rundt etableringen i april 2013.

I en periode ble Foley holdt fange i et fengsel kontrollert i fellesskap med en annen væpnet gruppe, Liwa al-Tawhid, eller Monotheism Brigade, som opererte under paraplyen Free Syrian Army (FSA) og mottok hjelp direkte fra amerikansk etterretning. Noe av dette inkluderte våpen som ble solgt til ISIS, og også til gruppelederen som holdt James Foley.

Med andre ord, selv om drapet på James Foley skjedde i Raqqas ørkener, begynte det uten tvil på mer kjente steder, nemlig London og Washington.

Terrorslusen

I 2009 ble den tidligere franske utenriksministeren Roland Dumas fortalt av topptjenestemenn i Storbritannia at «Storbritannia organiserte en invasjon av opprørere i Syria».

Dette innebar å sende britiske jihadister til Syria gjennom en sluse etablert av britisk etterretning flere tiår før, for å kjempe i Bosnia og Kosovo mot Serbia. Ifølge den tidligere amerikanske føderale aktor John Loftus, hadde britisk etterretning brukt den London-baserte Al-Muhajireen Movement for å rekruttere islamistiske militanter med britiske pass til krigen mot serberne.

Al-Muhajireen, senere kjent som al-Ghurabaa og Islam4UK, var en salafistisk religiøs bevegelse etablert i Storbritannia i 1996 av den eksilerte syriske geistlige Omar Bakri Mohammed, som journalist Nafeez Ahmed beskriver var en langvarig informant for britisk etterretning og en som hadde regelmessige møter med MI5-agenter gjennom 1990-tallet.

Bakri selv erkjente sin rolle i å trene jihadister for å bli sendt til utlandet i et intervju med The Guardian i mai 2000.

En måned etter angrepene 7. juli 2005 i London, der selvmordsbombere angrep byens transportsystem og drepte 52, forlot Bakri Storbritannia for Libanon. Selv om tidligere Muhajireen-medlemmer deltok i angrepet, forhindret ikke britiske myndigheter Bakri i å forlate landet, men forbød ham fra å komme tilbake.

I 2009 anklaget libanesiske sikkerhetsstyrker Bakri for å trene opp Al-Qaida-medlemmer, mens Bakri selv skrøt: «I dag ber sinte libanesiske sunnier meg organisere deres jihad mot sjiamuslimene … Al-Qaida i Libanon … er de eneste som kan beseire Hizbollah.»

Jihadi John

Men hvem var Mohammed Emwazi? Som Guardian rapporterte, kom Emwazi til Storbritannia med familien fra hjemlandet Kuwait som ung gutt. Etter å ha gått på University of Westminster for å studere informasjonsteknologi, ble Emwazi politisk aktiv som en del av en gruppe vest-londonere som fulgte en islamsk predikant ved navn Hani al-Sibai. Noen medlemmer av gruppen deltok i jihad-treningsleirer i Nord-England og Skottland og ble overvåket av M15.

I 2009 reiste Emwazi til Tanzania sammen med to venner fra gruppen, Bilal el-Berjawi og Mohamed Sakr. Antatt å ville reise til Somalia for å slutte seg til Al-Qaida -tilknyttede Al-Shabab, fikk MI5 mennene arrestert i Dar es Salaam og utsatte dem for lange avhør før de tvang dem til å returnere til Storbritannia. Både Berjawi og Sakr lyktes senere med å reise til Somalia og ble drept i amerikanske droneangrep.

Emwazi fortsatte å bli overvåket av MI5 og ble forhindret fra å reise til hjemlandet Kuwait i 2010, hvor han angivelig ønsket å gifte seg. Emwazi hevdet at han ble forhørt og trakassert på Heathrow flyplass av MI5, og klaget over behandlingen hans til CAGE, en London-basert forkjempergruppe ledet av tidligere Guantanamo-fange Moazem Begg som fokuserer på muslimske internerte. CAGE startet deretter en påvirkningskampanje på Emwazis vegne.

Likevel kunne Emwazi på en eller annen måte reise til Syria senere. The Daily Beast rapporterte at dette virket rart, gitt at Emwazi hadde blitt «beskrevet som et kjernemedlem i et ekstremistisk nettverk knyttet til al Shabab-gruppen i Somalia under en rettshøring så langt tilbake som i 2010» og hadde blitt overvåket av MI5 i minst fem år. «Hans koblinger til terrornettverk var godt kjent – og likevel ble han løslatt av myndighetene» for å reise til Syria.

Journalist Nafeez Ahmed rapporterer at ifølge den tidligere britiske etterretningsoffiseren for terrorbekjempelse, Charles Shoebridge, «lukket britiske myndigheter det ene øyet til sine egne jihadisters reise til Syria, til tross for rikelig med video og andre bevis på deres forbrytelser der», fordi det «passet USA og Storbritannias anti-Assad -utenrikspolitikk».

Ahmed bemerker at denne «terrorslusen er det som gjorde det mulig for folk som Emwazi å reise til Syria og slutte seg til IS – til tross for å være på en MI5-overvåkningsliste for terror. Han hadde blitt blokkert av sikkerhetstjenestene fra å reise til Kuwait i 2010: hvorfor ikke Syria?»

Da Emwazi ankom Syria i august 2012, sluttet han seg til en væpnet gruppe kjent som Katibat al -Muhajireen. Journalist James Harkin rapporterer at ifølge Jejoen Bontinck, en belgisk jihadist som kom på kant med brigaden sin og ble fengslet en tid sammen med Foley, sluttet de fleste britiske jihadister som reiste til Syria seg til Katibat al -Muhajireen.

En «dyp forlegenhet»

Katibat al-Muhajireen nøt støtte fra britiske etterretningstjenester. Dette bevises av terrorrettssaken mot den svenske statsborgeren Bherlin Gildo, som i følge Daily Mail også kjempet for Katibat al-Muhajireen.

The Guardian rapporterte at Gildo ble arrestert mens han var i transitt gjennom Heathrow flyplass etter å ha blitt anklaget av britiske myndigheter for å ha deltatt i en terrortreningsleir og mottatt våpentrening mellom 31. august 2012 og 1. mars 2013 – i tillegg til å ha informasjon som sannsynligvis vil være nyttig for en terrorist.

Terrorrettsaken kollapset imidlertid «etter frykt for dyp forlegenhet» for de britiske sikkerhetstjenestene. Som Gildos advokat forklarte var dette fordi: «Britiske etterretningsbyråer støttet de samme syriske opposisjonsgruppene som han [Gildo] var i».

Britisk etterretningsstøtte til Katibat al-Muhajireen ble ytterligere bekreftet da den tidligere Guantanamo-fangen Begg fra CAGE også ble anklaget for terror. Begg hadde også reist til Syria flere ganger i 2012 og gitt fysisk trening til fremmedkrigere fra Katibat al-Muhajireen i Aleppo, som rapportert av Foreign Policy. Begg tok sin siste tur til Syria i desember 2012.

Som et resultat ble Begg senere arrestert av britiske myndigheter og anklaget for å ha deltatt på en treningsleir for terrorister. The Guardian rapporterte imidlertid at Begg ble løslatt etter at MI5 «for sent ga politiet og påtalemyndigheten en rekke dokumenter som beskrev byråets omfattende kontakter med ham før og etter hans turer til Syria», og som viste at MI5 fortalte Begg at han kunne fortsette sin jobb for den såkalte opposisjonen i Syria «uhindret».

Kort sagt reiste Emwazi til Syria gjennom en sluse etablert av britisk etterretning og sluttet seg deretter til en væpnet gruppe, Katibat al-Muhajireen, som ble støttet av britisk etterretning, men som ble sett på som en terrororganisasjon av britisk politi.

«Kidnappet av den som drepte ham»

James Foley var en amerikansk frilansjournalist som rapporterte fra Irak og Afghanistan før han reiste til Libya i 2011 for å dekke den NATO-ledede krigen mot Muammar Gaddafis libyske regjering. Mens han var i Libya, ble en nær kollega av Foley skutt og drept av libyske sikkerhetsstyrker, som også arresterte og fengslet Foley i 44 dager.

I 2012 begynte Foley å reise til Syria for å rapportere om konflikten for Global Post og AFP, inkludert i juli da væpnede opposisjonsgrupper, den Al Qaida-tilknyttede Nusra-fronten og FSAs Liwa al-Tawhid, invaderte byen.

I oktober 2012 publiserte Foley en artikkel fra sin tid i Aleppo som antydet at de væpnede opposisjonsgruppene nøt liten popularitet blant byens innbyggere. Foley bemerket at «mange sivile her mister tålmodigheten med den stadig mer voldelige og ugjenkjennelige opposisjonen», som ble «dypt infiltrert av både fremmedkrigere og terrorgrupper».

Dette var i strid med vanlige narrativer om Syria-konflikten, som antydet at de væpnede opposisjonsgruppene besto av hæravhoppere som kjempet for demokrati og nøt sterk folkelig støtte.

I november 2012 dro Foley tilbake til Tyrkia etter en reportasjetur med den britiske journalisten John Cantlie. Etter å ha stoppet på en internettkafé i byen Binnish, begynte parets taxi å kjøre mot grensen da den ble forbikjørt på veien og tvunget til å stoppe av en varebil full av væpnede menn. Blant dem var Muhammad Emwazi.

James Harkin forklarer at ifølge to europeiske gisler som ble holdt sammen med Foley, men senere løslatt, ble kidnappingsgjengen som tok Foley og Cantlie ledet av Emwazi. «Foley ble kidnappet av den som drepte ham», sa en av de frigjorte europeerne til Harkin: «Jeg er sikker på det».

Emwazi deltok i Foleys bortføring bare to måneder etter ankomst til Syria. Merk at dette var i perioden Katibat al-Muhajireen mottok støtte fra britisk etterretning, som vist av periodene da Gildo og Begg deltok på Katibat al-Muhajireen treningsleirer.

I følge en siktelse fra amerikansk justisdepartement fikk Emwazi selskap av to andre briter, Alexanda Amon Kotey og El Shafee Elsheikh i operasjonen for å bortføre Foley. Emwazi, Kotey, Elsheikh og en annen brite, Aine Davis, ble senere samlet kjent som «Beatles», først av fangene deres på grunn av deres britiske aksenter, og senere av vestlige medier.

Foleys kritiske dekning av USA og Storbritannia-støttede væpnede grupper som okkuperer Aleppo, kombinert med det britiske utenriksdepartementets innsats for å kontrollere historien om krigen i media – inkludert å «føre informasjonskrigføring i Syria ved å finansiere medieoperasjoner for noen opprørskampgrupper» – reiser spørsmålet om britiske etterretningstjenestemenn beordret Muhajireen-militantene til å kidnappe Foley. Om dette kan vi selvsagt bare spekulere.

Samarbeid med ISIS

I følge den belgiske jihadisten Bontinck fortsatte Emwazi og de andre i Beatles sin tjeneste som Foleys vakter til forskjellige tider, og ga ham videre til Aleppos ISIS-leder, Abu Athir, en gang på senvåren eller forsommeren 2013. På dette tidspunktet hadde de lovet troskap til ISIS.

Dette reiser spørsmålet om Emwazi og de andre britiske Muhajireen-krigerne fortsatte å nyte støtte fra britisk etterretning etter å ha sluttet seg til ISIS også.

I august 2013 ble Foley holdt av ISIS i et fengsel i kjelleren på Aleppo barnesykehus, sammen med flere andre utenlandske gisler.

En annen amerikansk journalist, Theo Padnos, hadde tidligere sittet i det samme fengselet, men som fange av Nusra-fronten. Som Washington Post rapporterte, hadde Nusra etablert et hovedkvarter ved Aleppo Children’s Hospital i 2012, som det delte med Liwa al-Tawhid, den USA-støttede FSA-fraksjonen.

Ifølge New York Times, etter at «kalif» i ISIS Abu Bakr Al-Baghdadi kunngjorde opprettelsen av ISIS, lovet Nusra-brigaden som delte barnesykehusets hovedkvarter med Liwa al-Tawhid lojalitet til ISIS.

Liwa al-Tawhid fortsatte deretter å dele hovedkvarteret med ISIS, og dets leder, Abd al-Qader al-Salah, ble kritisert for sitt samarbeid med ISIS. Drept av et luftangrep fra den syriske regjeringen i november 2013, bemerket New York Times at Salah «endte opp å gjøre avtaler med ISIS som for noen av hans allierte i beste fall var skuffende og i verste fall stygge. Selv om han hadde ønsket journalister og hjelpearbeidere velkomne da islamistiske grupper begynte å kidnappe dem, og til og med holdt gisler på et kompleks han delte med ISIS i Aleppo, gjorde han ingen offentlige grep for å stoppe det».

Liwa al-Tawhids samarbeid med ISIS hadde kommet frem i søkelyset i august 2013, mens Foley led i fengselet til de to gruppenes hovedkvarter i Aleppo.

4. august ble Tawhid-sjef Abd al-Jabbar al-Okaidi, som også fungerte som leder av FSAs militærråd i Aleppo, filmet når han feiret erobringen av Menagh-flybasen på landsbygda i Aleppo sammen med ISIS-sjef Abu Jandal. Okaidi berømmet ISIS-krigerne og omtalte dem som «brødre» for deres hjelp til å erobre flybasen.

Videoen av Okaidi som feiret med ISIS-sjefen viste seg å være pinlig for Obama-administrasjonen, fordi USAs ambassadør i Syria Robert Ford hadde krysset grensen til Syria for å møte Okaidi noen måneder før, i mai 2013 – og fordi Okaidi ble ansett som hovedkanalen for USAs ikke-dødelige hjelp til væpnede opposisjonsgrupper i Nord-Syria.

McClatchy rapporterte at Ford som svar på Menagh-videoen ringte Okaidi direkte for å klage, og sa at den hadde skapt «et PR-mareritt for Obama-administrasjonen, som prøvde å vise kongressen og den amerikanske offentligheten at den styrket moderate og isolerte ekstremister på slagmarken». Imidlertid, som McClatchy bemerket: «Da virkeligheten av jihadistene ble ubestridelig, ble Obama-administrasjonens tjenestemenn arge».

Okaidi hadde også tidligere snakket åpent om sitt samarbeid med ISIS, igjen referert til ISIS-kommandører som «brødre» og indikerte at han kommuniserte med dem daglig i et intervju med opposisjonell Orient TV.

Kjøpe våpen fra FSA

Abu Athir, ISIS-lederen i Aleppo som holdt Foley, hadde lignende vennlige ord om Okaidis FSA. Al-Jazeera siterte Abu Athir som uttalte i juli 2013 at «Vi kjøper våpen fra FSA. Vi kjøpte 200 luftvernmissiler og koncourse antitankvåpen. Vi har gode forhold til våre brødre i FSA».

Koncourse-missilene hadde i sin tur blitt levert til Okaidis Liwa al-Tawhid med tillatelse fra CIA. I følge rapporter fra Los Angeles Times ble koncourse-missiler levert til FSA-grupper som Tawhid via CIAs regionale allierte, mens CIA-offiserer trente FSA-krigere i bruken av disse våpnene i Jordan og Tyrkia fra og med november 2012.

I august 2013, en måned etter at ISIS-leder Abu Athir skrøt av å kjøpe koncourse-missiler fra FSA, dukket det opp en video av Okaidis Liwa al-Tawhid-jagerfly som også brukte koncourse antitank-raketter i kampen ved Menagh-flybasen.

Dette tyder på at Okaidi mottok koncourse-missiler fra sine CIA-kontrollere, og deretter solgte noen av dem til sin ISIS-motpart, Abu Athir.

Ambassadør Ford hadde selv vært involvert i CIAs innsats for å gi disse våpnene til Okaidi og FSA. I følge journalist Michael Gordon fra New York Times, reiste Ford til Langley, Virginia i 2012 for å møte daværende CIA-direktør David Petraeus for å planlegge å tilby våpen skjult til den syriske opposisjonen.

Husk at USA-favoritt Okaidi var FSA-leder i Aleppo og hevdet å kommunisere daglig med sine ISIS-kolleger i løpet av denne tiden. Hvis ambassadør Ford presset på, kunne Okaidi derfor ha spurt Abu Athir om Foley og de andre utenlandske gislene som ble holdt av ISIS i august 2013.

Drøye ut

I januar 2014 brøt det ut borgerkrig mellom ISIS på den ene siden, og Nusra, Liwa al-Tawhid og andre opposisjonsfraksjoner på den andre, der ISIS ble utvist fra Aleppo by, men tok full kontroll over Raqqa, som endte opp å bli den faktiske syriske hovedstaden. Foley og andre utenlandske gisler ble deretter flyttet til Raqqa, mens ISIS massakrerte de fleste syriske fangene de hadde holdt i Aleppo før de evakuerte.

I løpet av de påfølgende månedene frigjorde ISIS 15 europeiske gisler etter å ha mottatt løsepenger på i gjennomsnitt rundt to millioner euro, enten fra fangenes regjeringer, familier eller forsikringsselskaper. Den amerikanske regjeringen nektet imidlertid å betale løsepenger for Foley.

Videre truet ambassadør Fords utenriksdepartement med å straffeforfølge Foleys foreldre hvis de betalte løsepenger, noe som avskrekket dem fra å samle inn penger til det formålet.

ISIS pekte på dette i deres engelskspråklige magasin, Dabiq, og forklarte at «Den amerikanske regjeringen drøyde ut, motvillige til å redde James sitt liv» samtidig som andre gisler hadde blitt spart etter at løsepenger ble betalt.

Britiskstøttede jihadister

19. august 2014 ble Foley halshugget av Emwazi, som kort tid etter også henrettet journalisten Steven Sotloff, og hjelpearbeiderne David Haines, Alan Henning og Peter Kassig, samt 22 syriske soldater. John Cantlies skjebne er fortsatt ukjent.

Emwazi ble drept i et amerikansk luftangrep i Raqqa i november 2015. Imidlertid ble to av de andre i Beatles, Alexanda Amon Kotey og El Shafee Elsheikh, senere tatt til fange i live og stilt for retten i USA. Begge ble dømt for å ha deltatt i Foleys bortføring og drap og dømt til livstid i fengsel.

Det er ingen tilfeldighet at Kotey og Elsheikh ble stilt for retten i amerikanske domstoler. Ethvert forsøk på å straffeforfølge dem i Storbritannia ville raskt ha kollapset, fordi britisk etterretning støttet den samme væpnede gruppen – Katibat al-Muhajireen – som de og Emwazi var medlemmer i da de bortførte Foley. En rettssak i Storbritannia ville ha vist seg å bli en «dyp forlegenhet» for britisk etterretning, akkurat som forsøkene på rettsforfølgelse av Bherlin Gildo og Moazem Begg hadde vært.

Kort sagt, James Foley ble bortført, holdt fanget og senere myrdet av militante fra en væpnet gruppe som fikk direkte støtte fra britisk etterretning. Disse militantene kjempet i en skitten krig for å velte den syriske regjeringen orkestrert av amerikanske planleggere, inkludert ambassadør Ford.

Våpen sendt av Ford og hans CIA-kolleger ble gitt til en annen væpnet gruppe, Liwa al-Tawhid, som delte et fengsel med ISIS under tiden Foley ble holdt der, og som solgte noen av disse våpnene til ISIS-sjefen som da holdt Foley.

Ikke bare Foley, men hundretusenvis av syrere har blitt drept som følge av den skitne krigen mot Syria som ledes av USA og Storbritannia. Drapet på James Foley er bare én grusomhet blant utallige andre som både Washington og London er ansvarlige for som et resultat av deres forsøk på å gjennomføre regimeskifte i Syria.


Originalen: The role of UK intelligence services in the abduction, murder of James Foley 

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.


William Van Wagenen er forfatter for Libertarian Institute. Han har skrevet mye om Syriakrigen, med et spesifikt fokus på rollen til amerikanske planleggere i å utløse og forverre konflikten. William har en mastergrad i teologiske studier fra Harvard University og overlevde en kidnapping i Sinjarregionen i Irak i 2007.

Forrige artikkelSyltynt bidrag av SV i budsjettforhandlingene for 2023
Neste artikkelTapt integritet
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.