Hvor er det blitt av milliardene? Pentagon klarer ikke å redegjøre for 39 prosent av forbruket sitt

0
gualtiero boffi/ Shutterstock

Forrige uke avslørte forsvarsdepartementet i USA at det hadde mislyktes i sin femte revisjon på rad. 

Av Connor Echols, Responsible Statecraft.

Nyheten kom ikke akkurat som noen overraskelse for dem som følger Pentagon. Tross alt har det amerikanske militæret den tvilsomme æren av å være det eneste amerikanske regjeringsorganet som aldri har bestått en omfattende revisjon.

Men det som hevet noen øyenbryn var det faktum at DoD nesten ikke gjorde noen framgang i årets bokføring: Av de 27 områdene som ble undersøkt, fikk bare sju en ren finansiell godkjenning, som McCord beskrev som «i utgangspunktet det samme bildet som i fjor.»

Gitt denne regnskapskatastrofen, bør det ikke komme som noen overraskelse at Pentagon har en vane med dårlig økonomisk matematikk. Dette gjelder spesielt når det gjelder å estimere kostnadene for våpenprogrammer.

Pentagons mest kjente nylige skandale er F-35-programmet, som har gått over det opprinnelige budsjettet med 165 milliarder dollar til dags dato. Men eksempler på overskridelser florerer: Som Sens. Jim Inhofe (R-Okla.) og Jack Reed (D-RI) skrev i 2020, kom overskridelsene på hvert eneste av marinens siste åtte stridende skip på budsjettet på minst 10 prosent, noe som fører til mer enn 8 milliarder dollar i ekstra kostnader.

Og en annen stor overskridelse er klar til å skje snart, ifølge en fersk rapport fra Congressional Budget Office.

Sjøforsvaret planlegger å utvide sin skipsproduksjon i et forsøk på å opprettholde et overtak over Kina, med særlig vekt på en ny angrepsubåt og destroyer. Pentagon har foreslått tre versjoner av denne planen til en gjennomsnittlig kostnad på 27 milliarder dollar per år mellom 2023 og 2052, et hopp på 10 prosent fra dagens årlige skipsbyggingskostnader.

(Det vil ikke bli lett for Pentagon å hold tritt med Kinas masseproduksjon av avanserte destroyere. Her er Global Times: o.a.)

China restarts mass production of Type 052D destroyers, media reports say

Men CBO sier at dette er en stor undervurdering. Det uavhengige byråets regnestykke sier at den gjennomsnittlige årlige kostnaden for dette skipsbyggingsinitiativet vil være over 31 milliarder dollar, noe som betyr at marinen undervurderer kostnadene med 120 milliarder dollar i løpet av programmets levetid.

Som Mark Thompson fra Project on Government Oversight nylig bemerket, bør disse overskridelsene «ikke komme som et sjokk» for alle som har fulgt DoD-oppkjøp de siste årene. (DoD = Department of Defence, o.a.) «Men det antyder en vedvarende, og slående, manglende evne fra marinen til å få «ducks and dollars» på linje,» skrev Thompson.

Så vil Pentagon klare å få skikk på sitt finansielle hus med det første? Det er mulig, om enn lite sannsynlig.

Til tross for den dårlige oddsen foreslo ei gruppe lovgivere fra begge partier ledet av senator Bernie Sanders (I-Vt.) et lovforslag i fjor som kan bidra til å få det til. Lovgivningen vil kutte én prosent av toppen av budsjettet til enhver del av Pentagon som mislykkes i en revisjon. Det betyr at dersom forslaget allerede hadde blitt vedtatt, ville 20 av etatens 27 revisjonsenheter stå overfor et budsjettkutt i år.

Dessverre ser det ut til den loven har mistet sitt momentum, og etterlater Pentagons regnskapsførere som den siste forsvarslinjen. Ifølge kontrollør McCord håper DoD å endelig bestå en revisjon innen 2027, bare 14 år etter at alle andre byråer i den amerikanske regjeringen gikk forbi  denne milepælen. Det kan falle sammen med et annet historisk øyeblikk, ifølge Andrew Lautz fra National Taxpayers Union.

«[Vi kan nå et forsvarsbudsjett på 1 billion dollar, altså tusen milliarder, fem år tidligere [enn CBO anslår], i 2027,» skrev Lautz .

Forrige artikkelDanmark: Samlingsregjering opphever politiske skillelinjer
Neste artikkelKina setter ny lockdownrekord – og covidtilfellene øker kraftig
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.