Polemikken om Grønnskjerm-Zelensky

0
Grønnskjerm-Zelensky i studio

Volodymyr Zelensky ble castet i rollen som «Folkets tjener»-president i Ukraina, fordi han var en populær skuespiller og komiker. Og i rollen som krigspresident er han fortsatt en skuespiller. Mange av opptakene med ham der han framtrer som om han sto på gata i Kiev, er i virkeligheten tatt opp i et studio et eller annet sted, slik som dette:

Denne diskusjonen har pågått siden mars 2022, slik som her:

Dette har igjen utløst en rekke utspill fra «faktasjekkere» som for eksempel benekter at det er brukt green screen eller sier at sjøl om det ble brukt green screen, så betyr ikke det at han ikke var i Kiev, slik som her:

Photo of Zelensky in front of green screen doesn’t mean he was ‘never’ in Ukraine

Eller denne helt nylig:

Fact Check: Green-Screen-Studio Photo Does NOT Reveal Deception By Zelenskyy

Men at det er brukt avansert Hollywood-teknologi for å presentere Zelensky for et internasjonalt publikum framgår for eksempel av oppslag i The Guardian, The New York Times og TNW 16. juni 2022.

Da er det hologrammet Zelensky man møter.

Etter den nyeste russiske bombeoffensiven er det lagt ut en del videotaler av Zelensky der bruken av greenscreen er så opplagt at man ikke behøver å være ekspert eller faktasjekker for å se det:

Så kan man si: Spiller det noen rolle om talen er tatt opp i studio foran en skjerm, eller om den er tatt opp på gata? Er det ikke innholdet som teller? Jo, innholdet er det sentrale, men man skal ikke være veldig smart for å innse at innpakninga i mange tilfeller ER innholdet. Jamnfør Marshall McLuhan: The Medium is the Message.

Hele Zelensky-figuren, alt han gjør, alt han sier, den militærgrønne t-skjorta og måten han framstår på, er skapt av noen av verdens dyktigste folk på massesuggesjon. Og ingen kan nekte for at det funker!

Og det spiller noen rolle, siden denne figuren prøver å overbevise verden om at en atomkrig mot Russland er veien å gå.

Les: Zelensky oppfordrer NATO til å lansere forebyggende angrep på Russland

Forrige artikkelFascismens tilbakekomst
Neste artikkelEr helsekonsekvensene ved for lav innetemperatur regna inn i denne «frysedugnaden»?