Lula vant presidentvalget i Brasil

0
Skjermdump fra video på Twitter

Vinneren av det brasilianske presidentvalget søndag 30. oktober 2022, tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2011), forsikret at han ville jobbe for å sette landet sitt tilbake på den internasjonale scenen.

«I dag forteller vi verden at Brasil er tilbake og er for stort til å bli henvist til den triste rollen som en paria,» utbrøt han.

Den tidligere presidenten og metallarbeideren fokuserte på internasjonal politikk i den siste delen av valgkampen, skriver TeleSUR.

«Det jeg hører mest på mine internasjonale reiser er at verden savner det suverene Brasil som snakket på like vilkår med de rikeste og mektigste landene og samtidig bidro til de fattigste landene,» sa han.

Han minnet også om at hans tidligere regjeringer hadde styrket Mercosur og andre regionale integrasjonsorganisasjoner.

«Vi kommer til å gjenvinne troverdigheten, forutsigbarheten og stabiliteten til Brasil, slik at investorene gjenvinner tilliten til landet vårt, slik at de slutter å se det som en kilde til umiddelbar rovdrift og blir våre allierte i økonomisk vekst med sosial inkludering og miljø. bærekraft,» sa han.

Lula snakket også om å gjenopprette partnerskap med USA og EU under nye standarder. «Vi er ikke interessert i handelsavtaler som dømmer landet vårt til å gå inn i rollen som selger av varer og råvarer. Vi kommer til å reindustrialisere og investere i den grønne økonomien», la han til.

Lula da Silva vant Brasils presidentvalg søndag med 50,90 prosent av stemmene, mot 49,10 prosent for hans rival, den nåværende presidenten, Jair Bolsonaro, så fra 1. januar tiltrer han sin tredje periode som statssjef.

Lulas seier legger grunnlaget for at Brasil kan komme tilbake som en kraft i BRICS, som landet jo var med på å skape. Seieren vil bli lest av mange som en avvisning av USAs hegemoni over Latin-Amerika. Og den offisielle kinesiske avisa Global Times skrev tidligere i år at Brasil ikke lenger vil være «USAs bakgård».

Kina har som vanlig ikke blandet seg inn i valget ved å gi uttrykk for noen sympatier, men denne analysen peker på at Kina helst ville se Lula som president. Kina samarbeidet pragmatisk med Bolsonaro, men det var ikke mye entusiasme i det. Lula vil legge vekt på å styrke BRICS, og han er for en multipolar verden. I den betydninga støtter han den retninga i internasjonal politikk som Russland og Kina forfekter. Men for Lula vil det også handle om å meisle ut en egen rolle for Brasil, og slett ikke om å underordne seg Kina.

Forrige artikkelSCOTT RITTER: Rørledninger og USAs rolle
Neste artikkelBeredskap og sjølforsyning – viktigere enn noen en gang!