Fransk TV sender formell klage til Ukraina på grunn av «drapslista» Myrotvorets

0
Den ukrainske aktivsten George Tuka, propagandist for Myrotvorets, ifølge Libération. (Reai/Wikipedia. Creative Commons)

En erfaren fransk gravejournalist har sendt oss denne artikkelen etter at han hadde lest Eva Thomassens artikler om «drapslista» Myrotvorets. På grunn av situasjonen i franske medier med sensur og yrkesforbud ønsker han å være anonym.

Red.


Av journaliste d’enquête, Paris, oktober 2022.


Ukrainsk «drapsliste»

«France Television», Frankrikes offentlige TV-kanal vil sende inn en offisiell klage til den ukrainske regjeringa og sende en rapport til Quai d’Orsay (utenriksdepartementet) den 14. oktober.

Som svar på et spørsmål fra en leser som spurte Libération: «Hva er Myrotvorets-plattformen, presentert som ukrainske myndigheters «hitliste»?», skrev den franske dagsavisas «Check News» et langt svar.

Ja, sier avisa, Myrovorets «hevder å liste opp fiendene til den ukrainske nasjonen. Siden tilbyr gratis tilgang til filer på titusenvis av ukrainske personligheter, men også og spesielt utlendinger. Vi finner mer eller mindre fullstendige meldinger klassifisert i forskjellige kategorier som «forræder mot moderlandet», «russiske leiesoldater», «russiske krigsforbrytere» eller «medskyldige» av sistnevnte.

Mesteparten av informasjonen kommer fra åpne data, sier Libération. Og i noen tilfeller er de også et resultat av hacking. For bak Myrotvorets er det blant andre hackere. Blant våpenbragdene deres hadde de for eksempel klart i 2016 å gjenopprette databasen til innenriksdepartementet i «Folkerepublikken Donetsk».

 Å kalle dem en «drapsliste» kan «virke støtende, siden nettstedet ikke krever drap på personer som er registrert. Men den fordømmer ikke de dødelige angrepene som er rettet mot dem. Dermed sperrer nettstedet bildene med en stor rød omtale som indikerer «likvidert», for alle personene på listen som har blitt drept, og ser dermed ut til å gratulere seg selv. Dette er for eksempel tilfelle av den italienske journalisten Andrea Rocchelli, drept av ukrainsk hærs ild mens han dekket krigen i Donbass i 2014, og posthumt lagt til på Myrotvorets.» Libération prøver deretter å finne ut om nettstedet har noen koblinger til de ukrainske myndighetene og går i detalj i historien til opprettelsen, uten å indikere ekstern støtte.

Les: De ukrainske drapslistene beskyttes av NATO og CIA

Det faktum at to reportere fra TF1 blir fremstilt som skyldige i «propaganda for russisk fascisme», eller en journalist for France Television for «hvilket passnummer vises», er «et sensitivt tema for franske medier»

«På TF1-siden foretrekker de «ikke å komme med kommentarer». På sin side kunngjør gruppen for offentlig fjernsyn til CheckNews at France Televisions offisielt går «inn for å klage på det overfor Ukrainas ambassade i Paris, og for å lage en rapport til Quai d’Orsay». Og den forbeholder seg «retten til å ta rettslige skritt» for å beskytte teamene sine.

De fleste av de intervjuede redaksjonene holder seg til et enkelt prinsipp: «Journalister som drar til russisk-okkuperte områder, drar ikke til Ukraina, og omvendt», forklarer en redaktør i et annet stort medie. Da de ble kontaktet av CheckNews sa Quai d’Orsay at det ikke hadde noen kommentarer til dette emnet.

Den ukrainske ambassaden i Paris flippet ut og fikk Libération til å legge til et avsnitt i sin nettversjon av artikkelen som sier at de ikke har noe å kommentere «fordi Myrotvorets ikke har noe med ukrainske myndigheter å gjøre, og enda mindre med ambassaden. Den spesifiserer ganske enkelt at det er «rettslige prosesser i gang i Ukraina, særlig på grunn av tilstedeværelsen av filer som angår mindreårige» og at «ikke i noe tilfelle stoler ukrainske myndigheter på dette nettstedet for noe», som selvfølgelig er en løgn siden databasen er utnyttet og anerkjent av de ukrainske domstolene.

Les også: Statsledere og politikere på den ukrainske dødslista

En fornøyd angiver

Svarteliste mot blant annet journalister ligger på serveren til NATO

Forrige artikkelHar Amerikanske forskere lagd ny dødelig covid-variant?
Neste artikkelCGT står på krava – Frankrike en kruttønne
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.