Den svenske marinen hadde fartøy på plass før eksplosjonene

0
Karlskronavarvet. Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Den svenske marinen hadde skip på plass i de aktuelle områdene i dagene før sabotasjen mot gassrørledningene Nord stream 1 og 2, melder Dagens Nyheter. Men det svenske forsvaret ønsker ikke å si hva skipene gjorde på stedet.

DN: Svenska marinen hade fartyg på plats före explosionerna

Den svenske marinens skip befant seg i området fra torsdag til lørdag, og natt til mandag fant de oppsiktsvekkende eksplosjonene sted. DN har brukt en kommersiell tjeneste for å spore bevegelsene, som er basert på signaler fra såkalte AIS-sendere på skipene.

Disse senderne viser hvor skipene er, men kan skrus av ved behov. Ifølge avisen var skipene torsdag nettopp på det nordlige stedet hvor det senere ble oppdaget tre gasslekkasjer. De var også i området fredag. AIS-overføringen ser ut til å ha blitt slått av, men da den ble slått på igjen, var fartøyene i stedet ved det sørlige området hvor det senere ble oppdaget en annen gasslekkasje.

Deretter returnerte de til nordområdet med tre senere gasslekkasjer. Natt til mandag, da gassledningene var sprengt, var det ikke mulig å se om skipene var på plass ved hjelp av AIS-systemet, ifølge DN.

– AIS-data fra det aktuelle døgnet viser at senderne slås av når skipene nærmer seg akkurat de områdene der gassrørledningene går, bemerker DN.

Jimmie Adamsson, marinens pressesjef, ønsker ikke å svare på hva de skipene gjorde på stedet, men viser til strengt hemmelighold. – Våre operasjoner til sjøs er underlagt ekstra hemmelighold på grunn av ulike hendelser og den globale situasjonen. Så vi forteller ikke så veldig mye om hva vi driver med, sier Jimmie Adamsson.

”Inte en slump”

SVT skriver:

Tidningen Dagens Nyheter har kartlagt fartygsrörelser i området där explosionerna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 skett. Det visar sig att svenska marinen hade fartyg i området dagarna innan sabotaget.

– Jag tror inte att det är en slump, med tanke på uppträdandet, säger Niklas Granholm, analytiker på FOI.

Niklas Granholm är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsintitut, FOI, och kunnig på militär aktivitet i Östersjön. Enligt honom är det lite för mycket som stämmer i tid och rum för att det skulle kunna vara en slump.

– Det kan nog vara så att marinen har någon form av underrättelsebild i bakgrunden, säger han till SVT Nyheter.

Marinen har via sin presstalesperson bekräftat för DN att uppgifterna stämmer, att fartyg varit på plats i området och genomfört sjöövervakning. Men kan inte berätta vad syftet varit, med hänvisning till skärpt sekretess.

M. K. Bhadrakumar kommenterer

I en lang tweet gir den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar sin kommentar til Sveriges rolle:

Det svenske avisen Dagens Nyheter avslørte at den svenske marinen var aktiv i sonen til Nord Stream gassrørledninger 22. september og utførte «visse manøvrer over den nordlige delen av rørledninger som passerer langs havbunnen.» Senere ble det oppdaget 3 store gasslekkasjer der.

Den svenske marinen innrømmet siden disse manøvrene, men nekter å diskutere arten av oppdraget eller til og med når skipene endelig forlot området med påstand om at «gjeldende hemmeligholdslovgivning» ikke tillater offentlig avsløring.

Det svenske marineskipet hadde slått av senderne under sitt oppdrag som ellers ville ha tillatt sporingen av dens nøyaktige kurs.

Omverdenens inntrykk av Sverige er et godartet sosialdemokrati gjennomsyret av humanisme, utvikling og fred. Men i virkeligheten har Sverige et av de mest hensynsløst effektive spionbyråene i Vesten.

Svensk etterretning spilte en avgjørende rolle i Ukrainas transformasjon etter 2014 som anti-russisk stat. Den deltar også aktivt i krigen. Under den kalde krigen betraktet sovjeterne Sverige som de facto NATO-land og dets ‘diplomater’ i Moskva var under streng overvåking.

Det katastrofale nederlag i 1709 til kong Carl XII i slaget ved Poltava mot tsar Peter (som avslutter Sveriges imperiehistorie) er innebygd dypt i psyken og har metastasert som russofobi. Sverige frykter russisk gjengjeldelse for tidligere fiendtlige handlinger, og derfor haster det med å søke NATO-beskyttelse.

Les M. K. Bhadrakumar: Angrepet på Nord Stream dreper mulighetene for dialog i Ukraina

“Curiouser and curiouser!”

Lewis Carroll skriver i Alice’s Adventures in Wonderland:

“Curiouser and curiouser!” Cried Alice (she was so much surprised, that for the moment she quite forgot how to speak good English).”

Det er en passende kommentar til de vestlige krigspolitikernes uttalelser om terroraksjonen i Østersjøen. Først er det klargjort at NATO hadde en marineøvelse med vekt på undervannsoperasjoner i akkurat det området der terroraksjonen fant sted, BALTOPS 22. Så er det klart at Norge har undervannsdroner som er i verdenstoppen og godt kunne ha vært brukt der, uten at det foreløpig er bevist. Så rykker Antony Blinken ut og sier entusiastisk tre ganger på samme pressekonferanse at sprengninga av gassrørledningene er en «enorm mulighet». Og så viser det seg altså at den svenske marinen opererte i nøyaktig det området der sprengninga fant sted – og har forsøkt å skjule sine spor.

Det morsomme med det siste er at det blir veldig vanskelig for NATO å få noen som helst i det globale sør til å tro at det kan ha vært en annen stormakt som har utført terroraksjonen i et område som NATO og Sverige overvåket så nøyaktig.

Men vestlige og norske politikere og medier er kjent for å sluke kameler på tvers, hvis de får beskjed om det, så de svelge nok dette også.

Men i det globale sør er nok Bhadrakumars sarkasme nokså representativ for holdningene. Man tror ikke på dette.

Les: Drone med eksplosiver ble funnet ved Nord Stream 1 i 2015

Omertà i gangsterkrigen

Blinken kaller sabotasjeangrep på Nord Stream-rørledninger for en «enorm mulighet»

Sabotasjen mot Nordstream – hvilken konspirasjonsteori er riktig?

Forrige artikkelKrigsdagbok del 25, 12. til 20. juli
Neste artikkelStørre ulikhet i Sverige enn i Russland