Vindturbinene tåler ikke værforholdene i Vesterålen, det er for sterk vind

0
By storm toppled wind wheel near the village Volksdorf, district Stadthagen, Lower Saxony / Germany. Shutterstock

Norge har trøbbel med vindkraftverkene sine. Både med folkelig motstand, rettslige vedtak og med værutfordringer.

Av Romy Rohmann.

Vi har ifølge NVE 64 Vindkraftverk i Norge med til sammen 1352 turbiner. På NVE sine nettsider kan man også se et kart hvor alle kraftverkene er plassert, her kan man også se hvor det har vært planlagt bygging, men hvor søknaden er avslått. Nye prosjekter som er under planlegging, er også tegna inn.

I november i 2021 falt et vingeblad ned på bakken i Frøya Vindpark. Da ble det stans i anlegget og full sjekk av alle turbinene. Hvorfor dette skjedde veit man ikke, men det var mye lyn i området så det ble anslått som en mulig årsak.

Skader og ødeleggelser forårsaket av turbiner som knekker, mister vinger, og «kaster is» har vi lest mye om, for ikke å snakke om natur- og dyr- og faunaødeleggelsene, lyd- og lysforurensningen.

Ånstadblåheia vindkraftanlegg ble satt i drift i 2018 og ligger i Sortland kommune i Nordland og består av 14 vindturbiner. Vindkraftverket produserer rundt 140-150 gigawattimer i året.

Daglig leder i Ånstadblåheia Vindpark, Noor Nooraddin, bekrefter problemene ved vindkraftverket og sier til TU:

Været og vinden i Vesterålen er nok noe av det tøffeste man kan utsette slikt maskineri for.

«Vær og vind i Vesterålen er nok noe av det tøffeste man kan utsette slikt maskineri for. Vi har overvåket situasjonen nøye og har hele tiden hatt løpende dialog med NVE, kommunen og alpinanlegget» uttaler Noor Nooraddin.

I to år har gjenstander fra vindturbinene i Ånstadblåheia i Sortland falt ned i sterk vind. Nå truer NVE med å stenge anlegget. Skriver Teknisk ukeblad 21.september.

NVE har gitt selskapet frist til 12. oktober med å rette opp manglene og fremlegge dokumentasjon på dette. Den bemerket at en nedleggelse av anlegget ville være en «siste utvei.»

Utbedringer i vindparken er forsinket og forskjøvet i uke 40 skriver Vesterålen online.

NVE har meldt at de ville vurdere ytterligere tiltak inkludert en potensiell myndighetsbeordret nedleggelse hvis operatøren ikke tar tak i situasjonen, skriver FOX Business.

«I Norge er det klare regler for hvordan vindparker kan fungere», sier Anne-Johanne Kråkenes, seksjonsleder i NVE, til FOX Business. «Dette gjelder flere forhold, dvs. sikkerhet, miljøpåvirkning og lokalsamfunn. NVEs ansvar som direktorat er å føre tilsyn med og sørge for at dette regelverket følges.»

Dette blir forhåpentligvis ikke utfallet i denne saken, sa Kråkenes.

I mellomtiden la Noor Nooraddin, daglig leder for vindparken, skylden på høye vindhastigheter, og sa at vindturbiner sliter med å tåle slike forhold.

Når Norge nå har påtatt seg å være kraftleverandør til Europa og har planlagt flere utbygginger både til land og til havs vil vi nok oppleve flere «ulykker» både på grunn av været og mulig også fra aksjonister.

Det siste har vi sett lite til i Norge ennå, i Sverige derimot har et vindkraftverk vært beskutt. Nationen skrev om det 12.april i år.

I Falu kommune i Sverige har noen rettet flere skudd mot en vindturbin. Ett av bladene har fått skader som vil koste rundt en halv million svenske kroner å reparere, bladene og masta blir tatt ned og tatt ut av drift.

Dette resulterte i tillegg til en anmeldelse, at selskapet som driver anlegget har levert inn søknad til Falu kommune om å få begrense folks tilgang til området.

Forrige artikkelProtestvalg i Italia – brakseier for ytre høyre og nesestyver for Ursula von der Leyen
Neste artikkel– Jeg tok vaksinen for samfunnet. Dette er takken