Ofre for britisk imperialisme forklarer hvorfor de ‘ikke vil sørge’ etter dronningens død

0
Shutterstock

«Dette er dronning Elizabeths arv. En arv av kolonivold og plyndring. En arv av raseskille og institusjonalisert rasisme.»

Av Brett Wilkins – 9. september 2022

Mens millioner av briter og beundrere verden over sørget over dronning Elizabeth IIs død torsdag, valgte andre – spesielt i nasjoner som tidligere var kolonisert av det britiske imperiet – å minne på om de «fryktelige grusomhetene» som ble utført mot dem under monarkens regjeringstid.

«Arven hennes er kolonialisme, slaveri, rasisme, tyveri og plyndring.»

«Vi sørger ikke over Elizabeths død, da hennes død for oss er en påminnelse om en veldig tragisk periode i dette landet og Afrikas historie», erklærte Julius Malema, leder av det venstreorienterte partiet Economic Freedom Fighters i Sør-Afrika.

«Elizabeth steg opp til tronen i 1952, og regjerte i 70 år som leder av en institusjon bygget opp, opprettholdt og levde av en brutal arv av dehumanisering av millioner av mennesker over hele verden», fortsatte han.

«I løpet av hennes 70 år lange regjeringstid som dronning, erkjente hun aldri grusomhetene som familien hennes påførte innfødte folk som Storbritannia invaderte over hele verden,» bemerket Malema. «Hun dro villig nytte av rikdommen som ble oppnådd ved utnyttelse og drap på millioner av mennesker over hele verden.»

«Den britiske kongefamilien står på skuldrene til millioner av slaver som ble fraktet bort fra kontinentet for å tjene interessene til rasistisk hvit kapitalakkumulering, i sentrum av dette ligger den britiske kongefamilien», la Malema til.

Larry Madowo, en CNN International -korrespondent fra Kenya, sa under en sending torsdag at «eventyret er at dronning Elizabeth gikk opp tretoppene her i Kenya som en prinsesse og kom ned en dronning, fordi det var da hun var her i Kenya at hun fikk vite at hennes pappa hadde dødd og hun skulle bli dronning.»

«Men det var også starten på de åtte årene etter det, at… den britiske koloniregjeringen slo brutalt ned på Mau Mau-opprøret mot koloniadministrasjonen», fortsatte han. «De drev mer enn en million mennesker inn i konsentrasjonsleire, hvor de ble torturert og dehumanisert.»

I tillegg til utbredt tortur – inkludert systemisk kastrering av mistenkte opprørere og sympatisører, ofte med tang – massakrerte britiske styrker og deres lokale allierte ubevæpnede sivile, fikk barna deres til å forsvinne, sadistisk voldtok kvinner og klubbet fanger til døde.

«Og så,» la Madowo til, «over hele det afrikanske kontinentet har det vært folk som sier: ‘Jeg vil ikke sørge over dronning Elizabeth, fordi mine forfedre led store grusomheter under hennes folk noe hun aldri fullt ut erkjente’».

I stedet for å be om unnskyldning for sine forbrytelser og kompensere ofrene, lanserte faktisk den britiske regjeringen Operation Legacy, en massiv innsats for å slette bevis for koloniale forbrytelser i perioden med rask avkolonisering på 1950-70 -tallet.

«Hvis dronningen hadde bedt om unnskyldning for slaveri, kolonialisme og nykolonialisme og oppfordret kronen til å tilby erstatning for millioner av liv tatt i hennes/deres navn, så ville jeg kanskje gjort det menneskelige og følt meg dårlig,» twitret professor Mũkoma wa Ngũgĩ ved Cornell University. «Som kenyaner føler jeg ingenting. Dette er absurd teater.»

Dronning Elizabeth II var overhode over et imperium som strakte seg over store deler av jordkloden. / Shutterstock

Aldani Marki, en aktivist i Organization of Solidarity for den jemenittiske opprørskampen, hevdet at «dronning Elizabeth er en kolonisator og har blod på hendene.»

«I 1963 gjorde det jemenittiske folket opprør mot britisk kolonialisme. På sin side beordret dronningen troppene sine til å voldelig undertrykke enhver og all dissens så hardt som mulig,» tvitret han. «Det viktigste straffetiltaket for dronning Elizabeths Aden-koloni var tvangsdeportasjoner av innfødte jemenitter til Jemens ørken midt i landet.»

«Dette er dronning Elizabeths arv,» fortsatte Marki. «En arv av kolonial vold og plyndring. En arv av raseskille og institusjonalisert rasisme.»

«Dronningens England fører i dag en ny krig mot Jemen sammen med USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater,» la han til.

Melissa Murray, en jamaicansk-amerikansk professor ved New York University School of Law, sa at dronningens død «vil fremskynde debatter om kolonialisme, erstatninger og fremtiden til Samveldet» samtidig som «rester av kolonialismen fortsatt påvirker dagliglivet på Jamaica og andre deler av Karibia.»

Tallrike observatører la merke til hvordan det britiske imperiet plyndret rundt 45 billioner dollar fra India over to århundrer med kolonialisme som resulterte i millioner av dødsfall, og hvordan Kohinoor – en av de største slipte diamantene i verden, med en anslått verdi på 200 millioner dollar – ble stjålet fra India for å bli satt i dronningmorens krone.

«Hvorfor sørger indere over døden til dronning Elizabeth II?» spurte den indiske økonomen Manisha Kadyan på Twitter. «Arven hennes er kolonialisme, slaveri, rasisme, tyveri og plyndring. Til tross for at hun hadde muligheter, ba hun aldri om unnskyldning for [den] blodige historien til familien hennes. Hun reduserte alt til en «vanskelig tidligere episode» på besøket til India. Ondskap.»

En indisk historiker tvitret, «det er bare 22 land som Storbritannia aldri har invadert gjennom historien.»

«Britiske skip fraktet totalt tre millioner afrikanere til den nye verden som slaver,» skrev han. «Et imperium som brakte elendighet og hungersnød til Asia og Afrika. Ingen tårer for dronningen. Ingen tårer for det britiske monarkiet.»

Negativ reaksjon på dronningens bortgang var ikke begrenset til det globale sør. Til tross for den historiske forsoningen mellom Irland og Storbritannia dette århundret, var det feiringer i Dublin – som når en folkemengde sang «Lizzie’s in a Box» på en Celtic FC-fotballkamp bekrefter – og blant den irske diasporaen.

«Jeg er irsk,» twitret MSNBC -bidragsyter Katelyn Burns, «å hate dronningen er en familiesak.»

Walisiske venstreorienterte deltok også. Det walisiske undergrunnsnettverket tvitret en rekke grunner til at «vi ikke vil sørge».

«Vi vil ikke sørge over kongelige som hadde tilsyn med beskyttelsen av kjente barnemishandlere i familien,» sa gruppen.

«Vi vil ikke sørge over kongelige som hadde tilsyn med den aktive ødeleggelsen av det walisiske språket og den walisiske kulturen», la separatistene til.

Som en oppsummering av følelsene til mange innbyggere i det globale sør og avkoloniseringsforkjempere over hele verden, twitret Assal Rad, forskningsdirektør ved National Iranian American Council: «Hvis du har mer sympati for kolonisatorer og undertrykkere enn menneskene de undertrykker, må du kanskje revurdere prioriteringene dine.»


Denne artikkelen ble først publisert på Common Dreams

Brett Wilkins er redaksjonell skribent for Common Dreams.

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Forrige artikkelUSA høyner: er vi virkelig på vei inn i den tredje verdenskrigen og hva kan redde oss?
Neste artikkelTidsriktig utsagn om Indias strategiske autonomi
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.