Debatten NRK: Aaasland og Spetalen om energiproblemene

0

Av Odd Handegård.

«Debatten» på NRK 6. september ble omtrent som ventet. Spetalen fikk fram hovedpoengene: Kraftunderskuddet helt sør i Norge skyldes verken lite nedbør eller Putin. Problemene skyldes for mye eksport, underordningen under EU (Acer)/EUs tredje energipakke, «fri flyt» også av strøm til EU, manglende styring av Statkraft, NordPool m.m. – Europa bruker årlig 20.000 TWh med energi, derav 3.500 TWh elektrisitet. Eksporten av vannkraft fra Norge på 15-20 TWh betyr ingenting for forsyningssikkerheten i EU (men en kolossal prisstigning til norske forbrukere). Det som betyr noe for EU er at Norge eksporterer 1100 TWh gass og nesten like mye olje. (Se programmet her.) 

Statsråd Aasland på sin side, hadde med seg den vanlige leksa med myter han hadde pugget. Her er noen av eksemplene – dessverre fikk flere stå uten kommentar som «sannheter» noen kanskje tror på:

1. Motstanden mot de siste kablene er «en form for nasjonalisme», «folk bare tenker på seg sjøl». I all verden: Vi eksporterer mer enn 2000 TWh kraft, og bruker bare 200 TWh selv (totalt). Er det egoisme og mangel på «solidaritet»?

2. «Kablene har sin begrensning» – «det er ikke åpne sluser ut av Norge». «Eksportmulighetene er ikke uendelige i dag». Bare tull: Vi har en teoretisk eksportkapasitet stor nok til å eksportere all vannkraft i norske magasiner når de er fulle (nesten 90 TWh).

3. «Vi har en veldig streng regulering i Norge». Jasså? Hvordan har Statkraft og andre produsenter klart å tømme Norges største flerårsmagasin og andre magasin hvis selskapene har vært «strengt regulert»?

4. «Energisamarbeidet med EU har tjent oss godt». Vi har ikke bare eksportert kraft – «vi har importert billig vindkraft». Bare tull: Vi importerer ikke vindkraft fra EU, men den elektrisiteten som befinner seg på nettet i EU, og den er i vesentlig grad lagd av kull og gass.

5. Det har regnet i nord «i hele sommer» og det har «omtrent ikke regnet i Sør-Norge». Bare tull: Nedbøren i Norge har variert som normalt, litt over normalen enkelte steder, og litt mindre andre steder.

6. «Mer kraft vil presse prisene ned». Illusjon som Spetalen illustrerte med eksemplet med badekaret: Hvis man fyller vann i et badekar, så forsvinner vannet dersom proppen mangler.

7. «Kraftforbruket i Norge kommer til å øke betydelig i årene framover – derfor må vi bygge ut mer kraft i Norge». Dette er den viktigste illusjonen i norsk energipolitikk: Det planlegges en enorm utbygging av industri vi ikke trenger og som medfører en ufattelig sløsing av energi (elektrifisering av sokkelen m.m., hydrogen, batterier, fangst og lagring av CO2 m.m.). Betydelige overinvesteringer og månelandinger er sannsynlige.

8. «Vi må importere kraft når vi har underskudd på vann». Tull: Vi har underskudd på vann bare når kraftselskapene eksporterer så mye strøm at strømeksporten kan oppfattes som kriminell virksomhet.

9. «Kraftmagasinene er tomme nå fordi det ikke har regna nok». Ufattelig påstand: Kraftmagasinene er selvfølgelig tomme enkelte steder fordi ulike kraftselskaper har fått lov til å eksportere for mye.

10. «Vi har holdt igjen på vannet i sommer fordi vi trenger vannet til vinteren», og har utformet «rapporteringskrav til kraftselskapene». «Vi sa tidlig at det skulle holdes igjen på vannet i magasinene». Bare tull: Myndighetene har gjort lite eller ingenting for å kontrollere kraftselskapene.

11. «Nord-Norge går mot et kraftunderskudd i løpet av 10 år». Tvilsomt. Det avhenger av hvor mange dumme utbyggingstiltak politikerne vedtar.

12. ETC.

Konklusjonen på dette kan sammenfattes med et blinkskudd av Stray-Spetalen: Den norske energikrisen er menneskeskapt.

Les andre artikler om strømpriser på steigan.no.

Forrige artikkel«Få lammene til å tie» – hvordan propaganda virker
Neste artikkelUkraina – avgjørelsens time for Biden