Opprøret blant bøndene sprer seg, nå protesterer også bøndene i Serbia

0
Serbiske bønder protesterer. Skjermdump fra Radio Genova.

Bøndene blokkerer hovedveier i flere byer, norske medier er som vanlig tause.  

Av Romy Rohmann

Den 13. august reiste misfornøyde bønder fra Šumadija inn til sentrum av Kragujevac og demonstrerte. Innbyggerne ønsket dem velkommen og serverte dem bla kaffe. En av arrangørene for demonstrasjonen opplyser at representanter fra ulike sektorer som er avhengig av råvarer fra bøndene også vil og komme og delta i demonstrasjonene, bakere, møllere og slaktere.

Bøndene protesterer mot de økte prisene på alle innsatsfaktorer i landbruket, alt bøndene tjener går med til å betale på dyre lån og ekstrautgifter. De krever at forbudet mot eksport av korn og oljefrø må opphøre, de krever også en minstepris for hvete. Videre krever de at regjeringa reduserer avgiftene på drivstoff. Bøndene vil også ha bedre betalt for Solsikkefrø.

Det foregår også protester nord i Serbia, i Vojvodina i byen Novi Sad, der blokkerte de veier utfra hva vil kan leser langt utover kvelden den 15.8.

Bøndene blokkerer også hovedveier mot Topola og Beograd.

Utfra hva vi kan se har demonstrasjonene fortsatt den 16.8 ifølge Radio Genova.

En av representantene for de demonstrerende og misfornøyde bøndene, Slavko Ilić, sa at han forlot forhandlingene med statsminister Ana Brnabić, fordi han er overbevist om at forhandlingene ikke vil bære frukter.

«Jeg forlot møtet, fordi statsministeren umiddelbart begynte å skulle overbevise oss om at vi hadde skylden,» sa Ilić.

Dette møtet den på morgenen den 15, ble beskrevet med følgende overskrift: Skandale i regjeringen i Serbia: Brnabić angrep bøndene på møtet og sa at de var skyldige.

Ifølge ham er bøndene klare for forhandlinger og ønsker å komme frem til en løsning for alle.

Dersom kravene ikke innfris, opplyser Ilić at bøndene vil fortsette demonstrasjonene og blokadene. Dette sa han til media i et intervju 15.august.

Statsminister Ana Brnabić sa 16. august at det så ut til at en avtale med de protesterende bøndene er nær og at de er «nærmere en avtale enn de var i går klokken 10 om morgenen, da forhandlingene startet», men at «hvis vi gi alle alt de vil ha, det er ikke mer budsjett der, det er ikke lenger Serbia».

Les også:

Bondeopprøret i Nederland fortsetter

Bondeopprør i Tyskland også

Forrige artikkelOpptrapping av lærerstreiken
Neste artikkelKina truer ikke USA, men USAs imperium