I Storbritannia er det nå 3,7 millioner mennesker som har utrygge arbeidsforhold viser TUC (Trades Union Congress) i en ny rapport.
Av Romy Rohmann
I oktober 2016 ga regjeringen RSA-sjef Matthew Taylor i oppdrag å foreta en uavhengig gjennomgang av det britiske rammeverket rundt arbeidstaker- og arbeiderrettigheter i Storbritannias arbeidsrett. Juli 2017 kom en rapport om arbeidslivet i Storbritannia: Good Work, The Taylor Review of Modern Working Practices.
Denne rapporten beskrev endringene i arbeidslivet og påpekte mulige tiltak for å rette på gjeldende lover og regelverk slik at det passet noe mer til dagens arbeidsliv. Regjeringen gikk inn for 51 av de 53 anbefalingene og la frem en arbeidsplan for dette. Sjøl om regjeringen ga mange løfter om å implementere flere av disse tiltakene, bla endre arbeidslovgivningen har lite vært gjort. Nå har det gått 5 år og undersøkelser viser at regjeringen bare strammer ytterligere inn i rettighetene til arbeidsfolk.
Presidentkandidaten Liz Truss har nå også foreslått å gjøre effektiv fagforeningsaktivitet ulovlig i Storbritannia og å frarøve arbeidere grunnleggende demokratiske rettigheter som streik. Dette har vi skrevet om tidligere på Steigan.no:
TUC (Trades Union Congress) som representer mer enn 5.5 millioner arbeidstakere som tilhører 48 fagforeninger, har skrevet en rapport 5 år etter som baserer seg på en analyse fra Arbeidskraftsundersøkelsen, den viser at 3,7 millioner arbeidere i Storbritannia har «utrygge arbeidsforhold». Dette utgjør rundt én av ni av den totale arbeidsstyrken.
TUC definerer Utrygge arbeidsforhold som;
- Arbeidstakere med nulltimerskontrakter.
- Arbeidstakere tilknytta byråer, tilfeldige- og sesongarbeidere uten fast ansettelse eller arbeidskontrakter.
- Lavtlønnede selvstendig næringsdrivende som går glipp av viktige rettigheter som følger med det å være ansatt og som står uten inntekt når de ikke er i stand til å jobbe som for eksempel ved sykdom.
Av disse 3,7 millionene er det 2 millioner menn og 1,7 millioner kvinner. Mens kvinner er i noe flertall i de to første kategoriene er menn i flertall blant de lavtlønnet selvstendig næringsdrivende.
Det kommer også fram at én av seks BME -arbeidere (Black & Minority Ethnic) er i utrygge arbeidsforhold.
Rapporten fra TUC konkluderer med at Regjeringa har i stedet for å gjøre det de vedtok etter utgivelsen av Taylor Review of Modern Working Practices for fem år siden, bidratt til et økt brutalisert arbeidsliv. Dagens tall viser at arbeidslivet bare har blitt verre for arbeidere i Storbritannia. Denne typen utrygge arbeidsforhold påvirker livene til millioner av arbeidere og deres familier.
TUC kommer også med en klar oppfordring til regjeringen om hva de burde ta tak i for å sikre at hver arbeidstaker har anstendige arbeidsvilkår. Dette er noen av forslagene, alle kan leses i rapporten på side 12 og 13.
Styrk kollektive forhandlinger og regler
• Fagforeninger bør ha tilgang til arbeidsplasser for å informere om agforeningsmedlemskap og hva det innebærer av rettigheter.
• Regjeringen bør etablere nye lønnsavtaler, der fagforeninger og arbeidsgivere forhandler på tvers av sektorer.
• Rettighetene i tariffavtalene bør utvides til å omfatte all lønn og vilkår, herunder lønn og pensjoner, arbeidstid og ferier, likestillingsspørsmål (inkludert barsel- og farskapsrettigheter), helse og sikkerhet, klagesaker og disiplinære prosesser, opplæring og utvikling, arbeidsorganisering, inkludert innføring av ny teknologi og nivået på bemanning.
Oppgrader arbeidstakeres rettigheter
Det må arbeides med et styrket ansettelsesvern, som må inneholde:
• forbud mot nulltimerskontrakter og regler som sier noe om varslingsfrist for endring av arbeidstid og kompensasjon for kansellerte skift
• en lovfestet til alle arbeidsrettigheter som ansatt, med mindre arbeidsgiveren kan dokumentere at de er reelt selvstendig næringsdrivende
• Sterkere vern mot usaklig oppsigelse
Styrket etterlevelse av regelverk og mer kontroll
For å gjøre arbeidstakernes rettigheter effektive kreves det at de håndheves og kontrolleres.
Regjeringen bør sette inn midler til flere inspektører, mer undersøkelser og flere andre tiltak for å håndheve avtaler og lover.
I ei tid med mangel på arbeidskraft skulle en tro at det var lettere å få gjennomslag for ei bedring i arbeidsfolks lønns- og arbeidsvilkår, men det ser ikke slik ut verken i Storbritannia eller Norge. Og når streikeretten fratas fagforeningene, eller som vi i Norge opplever det; at det settes inn tvungen lønnsnemd, har ikke arbeidstakerne noen verktøy igjen i sin verktøykasse når det ender opp i en konflikt. Også i Norge er det krefter som vil avskaffe streikeretten og kaller den for umoderne og «et gufs fra fortida».