En av favorittene til å ta over statsministerposten etter Boris Johnson vil knuse fagbevegelsen

0
London, UK. 20 November, 2018. Elizabeth Truss MP, Chief Secretary to the Treasury, leaves the weekly Cabinet Meeting, 10 Downing Street.

Liz Truss går ut med hardt angrep mot streikeretten.

Av Romy Rohmann

I sommer har det vært flere store streiker blant jernbanepersonell i England, i juni var mer enn 50.000 arbeidere involvert.

RMT-medlemmer gjennomførte nylig nok en dag med streikeaksjoner, denne gangen sammen med administrasjonsarbeidere organisert av Transport Salaried Staffs Association (TSSA), ansatt av togoperatøren Avanti West Coast. 

RMT, National Union of Rail, Maritime and Transport Workers er en raskt voksende fagforening med mer enn 83.000 medlemmer.

RMT har planlagt nye streiker den 18. og 20. august, denne gangen sammen med tusenvis av TSSA-medlemmer på to av syv forskjellige togoperatørselskaper. Arbeidere i London Underground representert av RMT skal streike den 19. august og rundt 6 000 lokførere medlemmer av fagforeningen ASLEF har meldt streik den 6.august og igjen 13. august.

Generalsekretær i RMT Mick Lynch, advarte tidligere i juni om dette etter at den konservative regjeringen ved Boris Johnson gikk ut med trussel om å forby streiker i viktige samfunnstjenester.

Mick Lynch RMT

Boris Johnson gikk da i tillegg ut med en ny privatiseringsplan for Great British Railways etter et sammenbrudd i billettinntektene i forbindelse med nedstenginga under pandemien. Regjeringa reddet jernbaneselskapene med milliarder pund og har nå planer om å kutte ned tusenvis av stillinger, kutt i lønninger, reduksjon i pensjoner og rettigheter.

Vi veit jo at Boris Johnson var sentral i å bidra til utarbeidelse av du nye arbeids- og fagforeningsfientlige lovene i Ukraina, som vi har skrevet om på Steigan her:

Les: Ukrainas arbeiderfiendtlige lover er planlagt lenge

Så dette er de gode på i Storbritannia.

Transportministeren Grant Shapps uttalte i sommer til Daily Telegraph under første streikerunde at hans resept for å få slutt på jernbanestreikekaoset var å fullføre Margaret Thatchers ugjorte business, og la fram ei liste over 16 forslag til antistreiklover.

Han viste til at regjeringa allerede har firedoblet bøtene pålagt fagforeninger for «ulovlige streiker», nå kan de være på opp til £ 1 million, men at mer kreves.

Dette mer var bla å forby streiker av forskjellige fagforeninger på samme arbeidsplass innen en fastsatt tidsperiode og sette ei absolutt grense på streik i kritisk viktig nasjonal infrastruktur.

Liz Truss  som er an favoritten til å ta over etter Boris Johnson som statsminister har gått ut og sagt at de vil forby streiker i viktige samfunnstjenester.

Generalsekretær i RMT Mick Lynch repliserte på dette at han ville føre kampanje for en generalstreik, dersom Truss blir statsminister i september og forplikter seg på disse politiske punktene som tidligere i sommer var foreslått av Transportministeren.

Han sier videre at

«Forslagene fra Liz Truss utgjør det største angrepet på fagorganiseringsrettigheter og borgerrettigheter siden fagforeninger ble legalisert i 1871. Truss foreslår å gjøre effektiv fagorganisering ulovlig i Storbritannia, og frarøve arbeidere en viktig demokratisk rettighet,» og fortsatte «Dersom disse forslagene blir til lov, da vil det bli den største motstanden noen gang mønstret av hele fagbevegelsen, på linje med generalstreiken i 1926, suffragettene og chartismen

Les: Strike action on the Tube and Overground to go ahead on 19 August

Utspillet kom i forkant av at RMT kunngjorde nye togstreik onsdag, hos Network Rail og 14 andre togoperatører på den privatiserte jernbanen.

Truss lover at en regjering ledet av henne i løpet av de første 30 dagene vil lovfeste for å opprettholde minimumsservice på kritisk infrastruktur under streiker, noe som ikke bare vil undergrave jernbanearbeideres streiker, men også de som postarbeidere og energiselskapsarbeidere.

Tusenvis av Royal Mail-arbeidere har allerede stemt for å streike i en lønnstvist, som kan bli den største streiken i Storbritannia denne sommeren.

Streiker for jobbene på togene

Det er en av delene som Truss ønsker å endre for å gjøre det vanskeligere å streike, at det vil kreves at minst 50 prosent av arbeiderne stemmer for streik for at det skal være lovlig, i stedet for minst 40 prosent som i dag.

Truss ønsker også å øke oppsigelsestiden, fra dagens to uker til fire, noe som vil gjøre det lettere for arbeidsgivere å planlegge ansatte som streikebrytere, noe som ble lovlig denne uken etter en avstemning i parlamentet.

Jaså, lønningene må holdes nede, minister?

I tillegg ønsker Truss å innføre en «nedkjølingsperiode» som begrenser hvor mange ganger fagforeningene kan streike i løpet av en seksmånedersperiode.

– Det Truss foreslår er å gjøre effektiv fagforeningsaktivitet ulovlig i Storbritannia og å frarøve arbeidere en grunnleggende demokratisk rettighet. Hvis disse forslagene blir en realitet, vil hele fagbevegelsen mobilisere den største motstanden siden generalstreiken i 1926, suffragettene og chartistene, sa Mick Lynch i en uttalelse til RMT.

Det er en regel for Loke og en for Tor…
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.