Bitter og hard streikekamp i tyske havner

0

Streiken i Hamburg havn var den lengste arbeiderprotesten på flere tiår. Fra torsdag til lørdag morgen gikk 12.000 havnearbeidere ut for å kjempe for lønnsøkninger. Havnene i Bremerhaven, Bremen, Emden, Wilhelmshaven og Brake ble også lammet. Rundt 5000 demonstranter deltok i demonstrasjonen i Hamburg. Dette skriver t-online.

At fire dagers streik er den lengste på så lang tid sier litt om tysk fagbevegelse, men nå var tydeligvis begeret fullt.

Flere havnearbeidere og politifolk ble skadet under protestene i havnen i Hamburg forrige uke. t-online rapporterte også om det. Det ble brukt vold samt pepperspray og fyrverkeri. Det gikk for langt, ifølge demonstrantene. De beklager dette og vil nå vise det, og har derfor samlet inn penger til dem som ble rammet, ifølge Hamburger Abendblatt.

– Varslingsstreiken endte i dag som planlagt og arbeidet starter igjen, sa en talsmann for ver.di i morgentimene søndag. Havnstreiken er den kraftigste på over 40 år, skriver ndr.de.

12.000 ansatte i havner

Rundt 12.000 mennesker jobber i de tyske havnene – fra Hamburg til Bremerhaven og Brake. Heller ikke her er det sendt ut skip siden torsdag morgen. Ikke bare de store containerterminalene ble rammet, men også stuvere og stykkgodshåndtering.

Arbeidsgivere tilbyr 12,5 prosent mer lønn

Årsaken til streiken er den pågående tariffstriden. Arbeidsgiverne hadde nylig forbedret tilbudet sitt igjen. De tilbyr opptil 12,5 prosent fordelt på to år. Ver.di krever minst én inflasjonsjustering, og det for alle ansatte. Arbeidsgiverne hadde allerede varslet en ytterligere opptrapping før streiken ble varslet. Forhandler Ulrike Riedel sa til NDR 90.3 at for hver ytterligere streik vil flere skip havne i køen foran havnene. «Forsyningskjedene er ekstremt spente,» sa Riedel. Christian Baranowski, styreleder for Arbeidsrådet ved HHLA, uttalte: «Grunnen til at det har kommet til dette er at arbeidsgiverne ikke lenger er villig til å jobbe med oss ​​sosialt.» Havnearbeiderne har gitt alt de siste to årene.»

Streikeforbud til august

Ytterligere arbeidskonflikter fra havnearbeiderne i Hamburg er forbudt fram til slutten av august. Dette ble bestemt av arbeidsretten i Hamburg. Dommen er et forlik.

Forliket slår også fast at partene i tariffavtalen skal bli enige om ytterligere tre forhandlingsdatoer innen 26. august innen utgangen av neste uke. «I løpet av denne perioden vil ikke Verdi ta ytterligere arbeidskamp med de ansatte til saksøkerne», sa arbeidsretten.

Stormvarsel

Havnestreika i Tyskland er bare en stormsvale for hva som kan komme av klassekamper i Europa framover. Den delvis sjølpåførte krisa i Europa har sendt lavestandarden til vanlige folk i fritt fall.

Les: Europa er drevet til kollektivt økonomisk sjølmord – hvordan kunne det skje?

Europa står overfor en enestående gasskrise og neste vinter ser ut til å bli brutal

Forrige artikkelStøtte ekstremisme med våpen ute – bekjempe ekstremisme med ord hjemme
Neste artikkelKrigsdagbok del 14, 28. april til 2. mai 2022