Økning på 33,6 prosent: Produsentprisene i Tyskland til himmels

0

De høye energiprisene fortsetter å drive produsentprisene – spesielt naturgass blir dyrere. Men matvareprisene fortsetter også å stige. Dette skriver tyske Handelsblatt.

Avisa skriver videre:

«Tyske produsenter økte igjen prisene i rekordfart i mai. Produsentprisene steg i snitt med 33,6 prosent. «Dette var den største økninga sammenlignet med samme måned året før siden undersøkelsen startet i 1949,» sa Statistische Bundesamt mandag.

«Dette betyr at kommersielle produsentpriser har registrert nye rekordøkninger hver måned siden desember 2021.» Økonomer som ble intervjuet av Reuters hadde antatt en uendret verdi på 33,5 prosent. Bare fra april til mai steg produsentprisene med 1,6 prosent.

Produsentprisene anses for å være forløpere for utviklinga av generell inflasjon. I statistikken er prisene oppgitt fra fabrikkporten – også før produktene videreforedles eller selges. Med 7,9 prosent er inflasjonen i dag høyere enn den har vært siden vinteren 1973/1974.

Hovedårsaken til den kraftige prisveksten er igjen energi, som har kostet betydelig mer siden starten på den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar. Her var produsentprisene 87,1 prosent høyere enn i mai 2021.

Naturgass økte i pris med 148,1 prosent. Kraftverk betalte 241,2 prosent mer for naturgass enn ett år tidligere, industrikunder 210,7 prosent og forhandlere 168,3 prosent mer. Petroleumsprodukter koster 55,8 prosent mer enn året før. Lett fyringsolje var nesten dobbelt så dyrt, mens det ble krevd 49,4 prosent mer til drivstoff.

Det var også høye prisøkninger på innsatsvarer, spesielt metaller, gjødsel og dyrefôr, samt industrigasser og emballasjematerialer av tre.

  • Matvareprisene økte med 19,2 prosent.
  • Prisene for smør (+80,2 prosent), ubehandlede vegetabilske oljer (+68,4 prosent),
  • biff (+42,9),
  • kaffe (+33,6)
  • og melk og melkeprodukter (+24,1).»

Sjølskading

Det Handelsblatt ikke sier, er at den enorme prisøkninga på energi, som har forplantet seg gjennom hele produksjonssystemet, er et produkt av sjølskading. Allerede før krigen i Ukraina har Tyskland og EU hatt en energipolitikk som har drevet og måtte drive prisen til værs. Den andre faktoren er sanksjonene mot Russland. Når Tyskland nekter å ta imot billig russisk naturgass via NordStream2, sier det seg sjøl at prisene må gå til himmels.

Det er også verdt å merke seg at samtlige partier på det norske Stortinget, inkludert SV og Rødt, som sier seg å representere arbeiderklassen og de lavtlønte, støtter EUs sanksjoner mot Russland.

Les: Sanksjoner er et krigsvåpen og det rammer først og fremst de fattigste og mest utsatte

Energisjefer i Storbritannia: – Energifattigdom vil knuse vanlige husholdninger

Forrige artikkelFrihet
Neste artikkelHåper 10 millioner amerikanere mister jobben