Energisjefer i Storbritannia: – Energifattigdom vil knuse vanlige husholdninger

0

Levestandarden i Storbritannia fortsetter en dødsspiral ettersom et stort antall kunder vil sette seg i gjeld på grunn av skyhøye strømregninger, ifølge  Bloomberg

Ledere i europeiske el-selskaper sa i det britiske parlamentet at nye tegn viser at et alarmerende antall kunder har problemer med å betale strømregningene sine. 

Det europeiske el-selskapet E.ON SEs administrerende direktør Michael Lewis sa til parlamentarikerne at kundenes lån ville øke med 50 %.  

«Vi forventer en alvorlig innvirkning på kundenes betalingsevne.

«Det vil bli et betydelig større antall mennesker som vil leve i drivstoff-fattigdom … og en påfølgende betydelig økning i dårlig gjeld.

«Regjeringstiltak vil ikke være på langt nær nok til å dempe den fulle effekten av prisøkninga,» sa Lewis. 

Keith Anderson, administrerende direktør i Scottish Power Ltd, kom med en liknende advarsel til parlamentspanelet:

«I oktober kommer det til å bli forferdelig, virkelig forferdelig. 

«Størrelsen og omfanget av dette er utover det jeg kan håndtere, utover det jeg tror industrien kan håndtere. Det trengs en massiv endring, betydelig endring i regjeringens tilnærming til dette,» sa Anderson. 

I Storbritannia skyter levekostnadene i været  ettersom lønningene ikke klarer å overgå inflasjonen  på grunn av økende energikostnader. I følge Resolution Foundation vil gjennomsnittsfamilien betale 1100 pund mer i løpet av de neste 12 månedene for å dekke energibehovet deres. Dette vil knekke økonomien for husholdninger med lavere inntekt som vil sette seg i stadig økende gjeld.

Høy inflasjon har presset UK Misery Index, en økonomisk indikator for å måle hvordan en gjennomsnittlig person har det, viser at fattigdommen allerede har passert det verste man opplevde under finanskrisa og er på vei rett til værs.

Det er sanksjonene mot Russland som sender prisene og fattigdommen til værs

Finansbanken JP Morgan advarer om at EUs plan om full embargo mot russisk olje og gass vil sende oljeprisen opp i 185 dollar per fat, et nivå den aldri har vært i nærheten av før. Det er ingen EU-land som vil takle en pris på dette nivået, og for forbrukerne vil det være en rein katastrofe.

For det olje- og gasseksporterende Russland har derimot de økte energiprisene som skyldes sanksjonene ført til store inntekter. Den russiske betalingsbalansen er på all-time high:

Sanksjonspolitikken er altså fantastisk velegnet til å ødelegge økonomien til vestlige forbrukere og drive dem ut i massiv fattigdom, mens den slett ikke skader russisk økonomi slik USA og EU har forventet. Dette burde bekymre partier og aviser som hevder at de støtter arbeiderklassen, men de er så opptatte av å slutte opp om anti-Russland hysteriet at en slik bagatell som fattigdom og klassekamp ikke interesserer dem.

Dette er effekten av den vestlige embargoen. Til nå har ikke Russland satt inn andre mottiltak enn at landet vil selge olje i rubler, noe Vesten ikke aksepterer. Russland har også sagt at de vil selge til «vennlige land». Det vil ikke minst bety Kina og India. Men vil Russland klare å selge nok til dem for å erstatte eksporttapet til Europa?

Poenget er at Russland kan gi store rabatter til «vennlige land», slik at det vil lønne seg voldsomt for dem til og med å importere for lager. Det russiske budsjettet er satt opp etter en oljepris på rundt 50 dollar per fat, og da sier det seg sjøl at de vil både kunne gå med et stort overskudd og glede sine kunder i øst.

Krigspolitikken skaper en ekstrem fattigdom

I Storbritannia sier hjelpearbeider fra Citizens Advice at de ser desperasjon blant vanlige folk. «Jeg har enslige gråtende menn på telefonen. Det er skremmende,» sier hjelpearbeideren Naomi til Oxford Mail.

Mick, som hadde en lederjobb på Honda-fabrikken i Swindon før den stengte, måtte henvende seg til matbanken da han fant ut at det lille han fikk av sosialstøtte ikke ville dekke regningene han.

Alison, som jobbet i finans før hun mistet jobben, sier at energiprisene har økt, sjøl med varmere vær. Hun har tre tepper og ei dyne over seg og hun må planlegge når hun kan dusje. Maten består av pasta og tomater på boks.

Dette er bare to skjebner av millioner. Den pågående krisa i kapitalismen kombinert med over to år med vanvittig politikk, først lockdown og så krigssanksjoner, er allerede i ferd med å skape en fattigdom som vi ikke har sett i Europa etter annen verdenskrig. På toppen av det hele kommer det såkalte grønne skiftet, der man med viten og vilje driver massiv økonomisk sjølskading, angivelig til fordel for «klimaet».

Skottlands største fagforbund STUC sier at levekostnadene der er det verste man har sett på generasjoner. Det er beregnet at 211.000 skotske husholdninger vil bli kastet ut i energifattigdom på grunn av den rådende politikken. Dette skriver Herald Scotland.

Forrige artikkelLarry Fink, leder for BlackRock, om det grønne skiftet
Neste artikkelUSAs plan er en langsiktig strategi for å «isolere og svekke» Russland