USA lyktes med ett mesterslag i å kriminalisere all utenrikspolitisk opposisjon i Norge og ødelegge partiet Rødt

0
Forsvarets forskningsinstituu rapporterer til Faktisk.no at vi bruker russiske kilder. Innfelt deres mann Eskil Sivertsen og Moskva skyline

USA ønsker å kriminalisere og ødelegge all opposisjon i Europa og Norge mot sine planer om å gjøre vår lille verdensdel til en skueplass og eventuelt ruinhaug for en mulig storkrig mot Russland. For å gjøre det må all motstand mot USAs kriger stemples som pro-russisk og da må krigen føres via mediene.

Og man må jo innrømme at de har lykkes over all forventning. Nå er all opposisjon mot NATO og USAs krigspolitikk utryddet på Stortinget, og det til tross for at venstresida gjorde et brakvalg.

Hvordan kunne det skje?

Det begynte med et dokument fra amerikansk etterretning

Dokumentet som startet dette ballet ble publisert av Global Engagement Center i US State Department, altså USAs UD. Dokumentet hadde tittelen: Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem. GEC ble opprettet under Obama for å koordinere innsatsen fra ulike etterretningstjenester i USA og USAs utenrikstjeneste, samt å infiltrere og påvirke NGOer og det sivile samfunnet i andre land til å følge USAs linje. De skriver om seg sjøl:

Våre partnere inkluderer frivillige organisasjoner, skoler, unge mennesker, sosiale og sivile samfunnsledere, religiøse ledere, regjeringer og andre. Vi støtter dem på en rekke måter, inkludert finansiering, teknisk assistanse, kapasitetsbygging og utforming og gjennomføring av felles prosjekter.

Forsvarets forskningsinstitutt tok ballen derfra

Eskil Grendahl Sivertsen er tidligere offiser i psykologiske operasjoner med ti års strategisk kommunikasjonserfaring fra Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Nå er han spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og jobber mye med desinformasjon, heter det om ham hos Faktisk.no, og siste ledd, at han jobber med desinformasjon, kan vi underskrive på.

Sivertsen lot seg intervjue av Faktisk.no, som sin vane tro ikke stilte et eneste kritisk spørsmål, men tok alt han sa som den hellige gral. Det de ikke en gang reflekterte over er at Sivertsen sjøl er en påvirkningsoffiser. Hans jobb er å gjøre det samme han beskylder russerne for.

Og FFI-mannen blinker ut oss som en hovedmotstander i Norge:

Vi har sett flere eksempler på at norske alternative medier, som for eksempel Steigan.no, har laget saker basert på russisk-kontrollerte nyhetsplattformer.

Et eksempel er et intervju med dokumentarfilmskaperen John Pilger, som Steigan.no publiserte i 2019.

Vi ble kontaktet av Faktisk om dette og svarte:

Du kan hilse spesialrådgiver Sivertsen og si at den som skal drive seriøs journalistikk om internasjonale spørsmål i dag, naturligvis må følge med på og sitere russiske kilder, skriver Steigan i en e-post til Faktisk.no.

Han opplyser at Steigan.no driver overvåking av kilder på alle kontinenter og på åtte–ti forskjellige språk.

– Vi har antakelig det mest varierte tilfanget av kilder i norsk presse, mener Steigan.

Ifølge sjefredaktøren har Steigan.no sitert russiske RT 422 ganger og Aftenposten 627 ganger i de 13 000 artiklene nettstedet har publisert. Han viser til at Steigan.no også bruker mye amerikanske, britiske, franske, italienske, ukrainske, tyske, arabiske, afrikanske og kinesiske kilder.

Så brukte Faktisk malen fra GEC til å lage sin «egen» sak

I artikkelen Slik spres russisk propaganda i norske alternative medier påstår Faktisk at Én aktør skiller seg klart ut som den største sprederen av russisk-kontrollert innhold, viser en kartlegging Faktisk.no har gjort.

Og Faktisk prøver ikke en gang å skjule at de bygger på dokumentet fra GEC:

FFI har tatt utgangspunkt i rapporten «Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem». Den er laget av Global Engagement Center (GEC) ved det amerikanske utenriksdepartementet, som jobber med å avsløre og motvirke utenlandsk propaganda.

GEC deler økosystemet inn i fem pilarer:

  1. Offisiell myndighetskommunikasjon: Kommunikasjon fra myndighetene.
  2. Statskontrollert media: Medier som er eid/kontrollert av staten.
  3. Proxy-aktører: Nettsider som fremstår som uavhengige, men som direkte eller indirekte er kontrollert av russiske myndigheter.
  4. Trollfabrikker og automatiserte kontoer.
  5. Cyber-basert desinformasjon: Kan for eksempel være at man hacker seg inn på mailkontoer og stjeler informasjon som man sprer for å undergrave en politiker eller stat. Det kan også være at man tar over en kjent nyhetsplattform og forandrer innholdet på den.

Så kjøres det samme i VG

Deretter kjøres akkurat samme artikkel i VG, og saka har dermed nådd de store mediene. VG: Slik spres russisk propaganda i norske alternative medier.

Så kjøres nøyaktig samme artikkel i Journalisten: Slik spres russisk propaganda i norske alternative medier.

Og så kommer hele bikkjekobbelet

Etter det var det full rulle. Morgenbladet, Dagbladet, Avisa Nordland og NRK.

De jager i flokk, som alltid, og aldri er de så tøffe mot de mektige. Men når de tror at de lukter blod og kan skille uten en person eller avis de kan drive til gapestokken, så gjør de det.

Og så oppnås målet: Rødt vil stramme inn

Da er ballen komme fram til Rødts Haakon Lie Benedikte Pryneid Hansen som Varsler full oppvask i Rødt.

Og dessverre har den vanligvis forsiktige og saklige Bjørnar Moxnes latt seg presse av sensurtilhengerne i partiet. Til VG sier han:

«Rødt har tatt tydelig stilling mot Russlands angrepskrig og tar avstand fra spredning av russisk krigspropaganda. Putins autoritære imperialisme strider mot alt Rødt står for, mens Steigan.no nekter å ta stilling for Ukrainas rett til å forsvare seg.

Rødt jobber konsekvent for en rettferdig krisepolitikk og en velferdsstat som er sterk nok til å ta vare på liv og helse, mens Steigan.no beskriver bruken av munnbind som «det synlige tegnet på underkastelse og et verktøy for å opprettholde frykten, ødelegge de sosiale relasjonene mellom folk, oppløse det menneskelige kollektivet og gjøre oss til zombier som lyder vær minste ordre fra øvrigheta.» Å spre konspirasjonsteorier som undergraver smittevernet i en dødelig pandemi handler ikke om «meningsmangfold», men er en dypt uansvarlig og hensynsløs metode for å skaffe seg en følgerskare. 

Leflingen med høyreekstreme er avskyelig, og bryter med Rødts solidariske verdier.

Dette sammensuriet av ufordøyd og udokumentert kritikk får vi komme tilbake til. Men det er helt klart at nå skal enhver motstand mot USAs krigspolitikk stemples som pro-russisk og lukes ut av partiet.

Takhøyden skal senkes til ca. 1,40 og det skal bli umulig for voksne, sjølstendige og kritiske mennesker å oppholde seg der.

En utrolig seier for USAs etterretningstjenester. Man må jo være imponert over hvor lekende lett de slo Rødt i stykker med ett mesterslag. Og tilsvarende mindre imponert over dem som lot seg gjøre til tamsauer så lett.

Forrige artikkelDavos Man – eller hvordan milliardærene sluker planeten
Neste artikkelEn «klyngeleder» sier takk for sist
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).