Davos Man – eller hvordan milliardærene sluker planeten

0

Peter S. Goodman er global økonomisk korrespondent for The New York Times, han opptrer også i medier som CNN, BBC, Sky News, MSNBC og Monocle Radio. Ikke den typiske ekstremisten med andre ord. Like fullt har han skrevet ei bok om milliardærenes plyndring av planeten som etter vaskeseddelen å dømme kunne gå inn som pensum for lesere av steigan.no. Han presenterer med andre ord det våre mindre skolerte motstandere ynder å kalle «konspirasjonsteorier».

I presentasjonen av boka heter det:

New York Times’ Global Economics Correspondent avslører på mesterlig vis hvordan milliardærers systematiske plyndring av verden – frekt akselerert under pandemien – har forvandlet livet i det 21. århundre og farlig destabilisert demokratiet.

Historien om det siste halve århundret i Amerika, Europa og andre store økonomier er i stor grad historien om rikdom som strømmer oppover. De mest velstående menneskene dukket opp fra kapitalismens triumf i den kalde krigen for å plyndre freden, frata regjeringer ressursene som trengs for å tjene folket deres, og etterlate dem tragisk uforberedt på den verste pandemien på et århundre.

Den prisbelønte journalisten Peter S. Goodman trekker på flere tiår med erfaring fra den globale økonomien og profilerer fem representative «Davos Men» – medlemmer av milliardærklassen – og forteller hvordan deres sjokkerende utnyttelse av den globale pandemien har fremskyndet en femti år lang konsentrasjon av rikdom.

I magasinet Times anmeldelse av boka heter det:

Boka er en skarp kritikk av forumet og amerikanske administrerende direktører – inkludert Marc Benioff, Jeff Bezos, Jamie Dimon, Larry Fink og Stephen Schwarzman – som er en del av klassen av verdensomspennende milliardærer som statsviteren Samuel Huntington kalte Davos Men.

Det er en imponerende detaljert fortelling om omorganiseringa av amerikansk kapitalisme av dens ubestridte vinnere – finansmenn og bedriftshøvdinger – de siste fire tiårene.

Til sjuende og sist er diagnosen hans at milliardærene har brukt sin formue og sin politiske innflytelse til å dramatisk redusere skatten og unndra skatts, og dermed hindre regjeringens økonomiske evne til å støtte innbyggerne. Davos Man bruker deretter filantropiske dollar – som representerer en minimal brøkdel av de skattene han har omgått – for å «fremstille seg sjøl som en bekymret global borger, mens han gjennomsyrer alt og alle med ideen om at hans fortsatte seire er et krav for at samfunnet skal kunne oppnå noen seire i det hele tatt.» (s. 8)

I samme ånd siterer Goodman minneverdig Salesforce-grunnlegger Marc Benioff som sa: «I pandemien var det administrerende direktører i mange, mange tilfeller over hele verden som var heltene.»

Goodman følger i fotsporene til andre kritikere av Davos og Davos Man gjennom årene, inkludert Lewis Lapham, den mangeårige Harper’s-redaktøren og hans lille bok fra 1998 The Agony of Mammon satte et skarpt søkelys på Forumet. Anand Giridharadas Winners Take All fr 2018 argumenterte på samme måte for at den globale elitens snakk om å forandre verden på steder som Davos tjener til å bevare et status quo som gagner dem sjøl.

Milliardærklassens revolusjon ovenfra

Vi får komme tilbake til Goodmans bok og se om den innfrir det vaskeseddelen lover. Men vi kan allerede peke på at den tar opp akkurat den revolusjonen ovenfra fra verdens milliardærklasse som vi har påvist grundig gjennom hundretalls artikler i steigan.no. Det er ingen andre nyhetsmedier i Norge eller Skandinavia som har dokumentert denne prosessen så grundig og så kildebasert som oss. Dette har vært den største klassekampen og den største plyndringa av arbeiderklassen, middelklassen og de fattige noensinne. Og nettopp de som har blitt rammet har blitt paralysert av dyktig mediemanipulsajon og udyktige ledere.

I likhet med oss peker Goodman på hvordan pandemien har vært en gullgruve for Davos-klassen. De er blitt enormt mye rikere, mens alle andre er blitt enormt mye fattigere.

Les: Tidligere BlackRock manager: – Koronakrisa er et cover for verdens største finansboble

Dessverre opplever vi at sosialister som burde ha omfavnet våre analyser og brukt dem for å forbedre og utvikle sin politikk og samfunnskritikk, i stedet reagerer med aggresjon og angst og kaller våre avsløringer for «konspirasjonsteorier».

Dermed kan Davos Men le hele veien til finansbankene sine, mens de fortsetter å plyndre og fortære verdens rikdommer.

Her er om lag 400 artikler der vi har omtalt World Economic Forum.

Forrige artikkelBraanens avsporing
Neste artikkelUSA lyktes med ett mesterslag i å kriminalisere all utenrikspolitisk opposisjon i Norge og ødelegge partiet Rødt