«Historisk svindel»: Zelenskys tale til det greske parlamentet vekker nasjonal forargelse, åpner sår fra andre verdenskrig

0
10. april protesterte Thessaloniki-baserte jernbanearbeidere mot transport av amerikanske militærkjøretøyer

Av T.J. Coles 

Ved å invitere en Azov-kriger til å tale til det greske parlamentet, åpnet Zelensky landets historiske sår og utløste sinte demonstrasjoner som har rystet den pro-amerikanske regjeringen.

«Solidaritet med det ukrainske folket er en selvfølge. Men nazistene kan ikke ha noe å si i parlamentet.» Dette er ordene til Alexis Tsipras, den tidligere statsministeren og lederen av Hellas’ venstreliberale Syriza-parti.

Tsipras reagerte på den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys forsøk på å legitimere Azov-bataljonen, en paraply av høyreekstreme og fascistiske krigere trent av USA til å kjempe mot russere i Ukraina, under hans turné rundt i utenlandske hovedsteder for å appellere om direkte og indirekte militær støtte.

Zelensky vekket kontrovers med sitt besøk i det greske parlamentet i april i et forsøk på å vinne støtte til landets anti-russiske krigsinnsats. Mariupol, hjemmet til et betydelig antall etniske grekere som har vært utsatt for forfølgelse fra den nynazistiske Azov-brigaden, var et spesielt til bekymring i Athen.

Under sitt besøk i parlamentet spilte Zelensky en video med en Azov-kriger som hevdet at hans slektninger hadde kjempet mot de tyske nazistene i andre verdenskrig. Dette ble sett på som et kynisk forsøk på å hvitvaske den fascistiske organisasjonen. Det var spesielt smertefullt for grekere som fortsatt var hjemsøkt av spøkelsene fra andre verdenskrig, da landet kunne skryte av en sterk venstreside som motsto Det tredje riket.

Da nazistene var blitt beseiret og det britiske imperiet svekket, flyttet USA inn i Hellas med full styrke for å forvandle det til et anti-sovjetisk knutepunkt, terroriserte den greske venstresiden og absorberte nasjonen inn i NATO. Siden den gang har Pentagon sett på Hellas og dets nabo Tyrkia som et strategisk bolverk. Begge landene fungerer som logistiske broer mellom det pro-amerikanske Europa og det oljerike Midtøsten.

NATOs pågående proxy-krig mot Russland har tydeliggjort disse strategiske interessene, utløste fagforeningsstreik mot omlasting av våpen på vei mot Ukraina og vekket en bølge av offentlig sinne mot Zelensky og hans greske verter for det provoserende publisitetsstuntet deres i parlamentet.

Forargelsen har sprunget direkte ut fra smertefulle minner om nazistenes okkupasjon og CIAs vedvarende angrep på Hellas etterkrigsdemokrati.

CIA veileder for Hellas’ etterkrigsplan for å «drepe kommunistene»

I 1936 ble den greske statsministeren Ioannis Metaxas en pro-nazistisk diktator med støtte fra kong Geórgios II. Metaxas’ død i 1941 styrket det greske kommunistpartiets (KKE) anti-nazistiske motstand. KKE hadde opprettet ELAS, Folkets frihetshær, for å kjempe mot nazistokkupantene. Fram til 1943 ble ELAS opprinnelig trent av British Special Operations Executive (SOE), en topphemmelig enhet designet for å trene europeiske paramilitære. Et tegn på kraften til gresk venstreside, var at ELAS sin politiske fløy, National Liberation Front (EAM), hadde 2 millioner medlemmer.

Det britiske utenrikskontoret kjempet for å gjenopprette Geórgios II, og understreket eksplisitt anti-venstre-CV’en hans. I samarbeid med Kypros’ fascistiske bataljon X, opprettet britene en ny hærenhet, Hellenic Raiding Force, for å jakte og drepe ELAS-medlemmer. Syntagma Square-demonstrasjonene i 1944 mot britene og fascistene endte i en massakre på 25 demonstranter, deriblant et lite barn. Et år senere på Jalta/Krim-konferansen gikk Stalin med på å la Storbritannia og USA okkupere Hellas i bytte mot Bulgaria og Romania. I 1947 ba Storbritannia USA om støtte for å rense venstreorienterte ideologier fra den greske offentlighetens sinn.

28 ubevæpnede demonstranter ble massakrert av det greske politiet og den britiske hæren i Athen 3. desember 1944.

Det Hellige Bånd av Greske Offiserer (IDEA) fikk hjelp fra CIA og deres forgjengere, som samarbeidet med FBI for å sende informasjon om «venstreorienterte» til den greske ambassaden. I sin bok om etterkrigstidens amerikansk samarbeid med nazister, Blowback, rapporterte Christopher Simpson at hemmelige Pentagon-papirer avslørte hvordan USA «pøste millioner av dollar inn i IDEA … for å skape det de kalte «Secret Army Reserve» som består av utvalgte greske militære, politi- og antikommunistiske [offiserer].» Typisk for den amerikanske imperialistiske tankegangen, inkluderte «venstre» alle fra høyreorienterte republikanere til religiøse minoriteter.

General Napoleon Zervas, den såkalte ministeren for offentlig orden, sa til den amerikanske generalen William Livesay at målet var «å drepe kommunistene». USAs ambassadør Lincoln MacVeagh advarte statsminister Dimitrios Maximos om at den amerikanske opinionen motsatte seg «høyreorienterte utskeielser» mot «ikke-subversive politiske motstandere», slik som fengslingen av 36 000 mistenkte venstreorienterte, inkludert tusenvis av kvinner – noen av dem ammet spebarna sine. Den amerikanske sikteren Karl Rankin anså imidlertid slike tiltak for å være «ganske nødvendige».

Dwight Griswold, direktøren for USAID-forløperen kjent som American Mission for Aid in Hellas, beskrev statlige massebortføringer av barn fra internerte foreldre som en «uvanlig effektiv» psykologisk krigføringsanordning, spesielt mot den «slaviske minoriteten.» Med venstresiden knust, slo IDEA seg sammen med NATO da Hellas ble medlem i 1952.

«Amerika er en elefant, Kypros er en loppe. Hellas er en loppe.»

I 1953 la CIA grunnlaget for at Hellas nasjonale etterretningstjeneste, KYP, og utstyrte dem med datateknologi for å spore befolkningen. KYP var så koselig tone med CIA at den fremtidige CIA-stasjonssjefen i Athen, James M. Potts, refererte til den greske etterretningsforbindelsen, oberst Georgios Papadopoulos, som «min sønn».

Deretter startet CIA Operation (Red) Sheepskin, en undergravende operasjon initiert gjennom en samarbeidsavtale mellom USAs general Lucian Truscott og hans motpart, stabssjef Konstantinos Davos. I løpet av et tiår ga Sheepskin og KYP våpen og geriljakrigføringstrening til høyreorienterte celler for å bane vei for kuppet som brakte en militærjunta til makten i april 1967.

«Hellas er viktig for USA på grunn av dets strategiske beliggenhet, dets nærhet både til sovjetblokken og til det nære østen», heter det i en rapport fra National Security Council (NSC) fra 1957. Viktig også er «medlemskapet i NATO, og dets bånd til Jugoslavia gjennom Balkanpakten … Hellas danner en landbarriere for sovjetisk tilgang til Middelhavet.»

Mens Hellas ga USA og NATO baserettigheter, brukte Hellas en tredjedel av nasjonalbudsjettet sitt på militarisme. Fra slutten av krigen og frem til 1958 hadde amerikanske skattebetalere investert hele 1,1 milliarder dollar for å forsyne Hellas med våpen – rundt 11 milliarder dollar i dagens penger.

Under NSC-doktrinen ble de greske væpnede styrkene modernisert med enheter inspirert av US Delta Force og British Special Air Service. Daniele Gansers enestående historie om NATOs hemmelige hærer dokumenterer hvordan, under kommando av feltmarskalk Alexander Papagos, den helleniske angrepsstyrken (LOK, nevnt ovenfor) jobbet med CIA for å rydde veien for NATOs varige tilstedeværelse i Hellas.

Kypros ble et avgjørende spørsmål. Gitt sin nærhet til Midtøsten, brukte USA og Storbritannia også øya som base. Tyrkia, en amerikansk alliert hvis befolkning også led under hemmelige NATO-operasjoner, gjør krav på Kypros. Lyndon Johnson-administrasjonen foreslo å splitte Kypros for å blidgjøre både grekerne og tyrkerne. Da den greske poeten og diplomaten, Alexander Matsas, protesterte, kom Johnseon med sitt beryktede svar: «Fanden ta parlamentet ditt og grunnloven din. Amerika er en elefant, Kypros er en loppe. Hellas er en loppe. Hvis de to karene fortsetter å  få elefanten til å klø, kan de komme til å bli whacked -flatklasket

Tre år senere i 1967 ble greske eliter lammet av arbeiderstreiker, i gjennomsnitt 24 streiker per måned. Fire uker før den antatte sentrum-venstre-politiske seieren, implementerte LOK  Prometheus II-planen til NATO: Inntauing av mistenkte kommunister som kulminerte med generalenes kupp.

CIA til det greske militæret: «Skyt jævelen …»

Koordineringsministeren under Senterunionsregjeringen som til slutt ble avsatt av militærkuppet, Andreas Papandreou, var tilfeldigvis sønnen til statsminister Giorgios Papandreou, og  eks-CIA. Amerikansk etterretning anså Andreas for å være for myk mot venstreorienterte i koalisjonen. Gustav Avrakotos, en CIA-agent, rådet sine greske militærkolleger til Papandreou den yngre: «skyt jævelen for han kommer tilbake for å hjemsøke deg.» Andreas hevdet at han ikke visste noe om eksistensen av CIAs IDEA før de tok makten.

President Johnsons nasjonale sikkerhetsrådgiver, W.W. Rostow, advarte i februar 1967 en komité om at Papandreou-Senterunionen, mot USAs interesser, sannsynligvis ville vinne det kommende valget. De viktigste kuppmakerne var knyttet til KYP – det CIA-drevne etterretningsbyrået. En hovedkuppmaker, brigader Hadjipetrou, var sjef for NATO-basen på Kreta. Under påskudd av at sovjeterne hadde invadert Tsjekkoslovakia, ble USAs «defensive» våpeneksport til Hellas satt i gang i gjen.

Tre år inn i juntaen reverserte Nixon-administrasjonen (hvis kampanje mottok penger fra KYP-regimet) også USAs forbud mot våpen til Hellas. New York Times rapporterte at «den greske militærregjeringen vil motta tunge våpen verdt titalls millioner dollar (sic), som stridsvogner, pansrede transportmidler , artilleri og muligens jetfly, som har blitt holdt tilbake fra dem under en selektiv embargo .»

Til tross for PR-vennlige ord og dempete handlinger for å få det til å se ut som om Washington brydde seg, støttet juntaen opp om Amerikas militære installasjoner. En akademisk studie, som lister opp en rekke amerikanske og NATO-flybaser, bemerker at «[inn]toget av diktatur … hindret ikke USAs basepolitikk. Tvert imot, det styrket tilstedeværelsen av basene, spesielt etter signeringen av havneavtalen i 1973 vedrørende fasilitetene til [Sjøforsvarets] sjette flåte i Elefsina-bukten,» i sør. Mellom 1967 og ’69 mottok juntaen våpen til en verdi av over 100 millioner dollar, noe som omgikk kongressens eksportregler fordi våpnene visstnok var «overskudd».

Juntaen terroriserte publikum med de vanlige grusomhetene: drap, forsvinninger, tortur og kontroll over de nasjonale mediene. Til tross for statsterroren fortsatte venstreorienterte og andre progressive grupper å kjempe for demokrati. Dedikerte protester, den globale energikrisen og den tyrkiske invasjonen av Kypros fikk til sammen svekket generalenes grep om makten. Regimet kollapset i 1974.

CIA forvandler «en upålitelig og plagsom partner» til en pålitelig alliert

En udatert vurdering av det amerikanske utenriksdepartementet uttalte at dersom det høyreorienterte Nytt Demokrati -partiet vant valget i 1981, «ville Hellas forbli stabilt og dets bånd til Vesten konsolidert.» Hvis imidlertid Papandreous panhelleniske sosialistiske bevegelse vant, «ville Hellas … bli en upålitelig og plagsom partner for USA.» Papandreou vant, men til lettelse for USA fulgte han en pro-Washington-kurs.

Ved slutten av flere tiår kunne CIA tolerere sin tidligere ansatte, og skrev at til tross for retorikken, «nådde Papandreou en avtale om fortsatt USA-basering» og at hans «lovede radikale sosialistiske løsning» endte med «innstramminger og skattemessig tilbakeholdenhet.» En rapport fra Congressional Research Service bemerker at «Selv om hans tidligere periode (1981-89) ble kjent for sin anti-amerikanske retorikk, har Papandreou sagt at han ønsker gode forhold til USA.»

I følge den amerikanske marinen, «under Gulf-krigen 1990-1991 opererte krigsskip fra den greske marinen i Tiranstredet sammen med skip fra den amerikanske, franske og spanske marinen» for å håndheve kvelningen av Irak. I 1999 utstedte president Bill Clinton ut en slags unnskyldning for sine forgjengeres støtte til overgrep.

Samme år bombet NATO Serbia – krysset mellom en energirørledning – under påskudd av at det foregikk en etnisk rensing av kosovoalbanere. Styrker ble fraktet «fra Tyskland gjennom jernbanelinjene ‘Eastern Swing Route’ ned til Thessaloniki, Hellas[,…] og tilbake til Skopje,» Makedonia, et tegn på Hellas’ logistiske betydning for USA.

Femti år med amerikansk-britisk terror etter krigen klarte ikke å knekke den folkelige ånden. Vanlige grekere protesterte mot den potensielle involveringen av deres væpnede styrker, blokkerte britiske lastebiler og pepret servicepersonellet med råtten mat.

Etter  9/11 – 11. september 2001 «bidro Hellas til ISAF-oppdraget», den såkalte International Security Assistance Force som okkuperte Afghanistan, samt til Operation Active Endeavor; et av US-NATO marineprosjektene etter 9/11 i Middelhavet. I 2003 var imidlertid 94 prosent av grekerne motstandere av den USA-ledede invasjonen av Irak, så direkte deltakelse fra deres ledere var utelukket. Men gjennom NATO fortsatte USA å modernisere det greske militæret.

For eksempel har 7th Army Training Command et Joint Multinational Readiness Center – Felles multinasjonalt beredskapssenter (JMRC) i Tyskland, som stort sett er en del av US Special Operations Command Europe – USAs spesialoperasjonskommando i Europa. Disse kommandoene fører tilsyn med det internasjonale spesialtreningssenteret for NATOs medlemsland. Årlig opplæring inkluderte «evaluering av urbant terreng, skyting gjennom vindusglass, samt klatring og etablering av gjemmesteder i bygninger.»

«Kulminasjonen av innsatsen» fra det amerikanske militæret for å gjøre Hellas til et knutepunkt for anti-russiske operasjoner

Etter å ha støttet et kupp i Ukraina i 2014, startet USA Operation Atlantic Resolve: en EU-omfattende rotasjon av 7000 personell og våpen, inkludert Apache-, Blackhawk- og Chinook-helikoptre, Abrams, Bradley og Paladin-stridsvogner, og en rekke typer logistikkutstyr . Fem år senere begynte den amerikanske hæren og marinen å mudre den greske havnebyen i Alexandroupoli, i øst, som forberedelse til Atlantic Resolve. I 2021 sluttet Hellas og andre nasjoner seg til US Special Operations Commands internasjonale divisjon.

Det året muliggjorde havnen i Alexandroupoli «flytting av hundrevis av utstyr fra den amerikanske hæren for [Atlantic Resolve]». I følge Pentagons Europakommando (EUCOM), lastet 598th Transportation Brigade, Surface Deployment and Distribution Command og 21st Theatre Sustainment Command «nesten 400 kjøretøyer og containere … inkludert stridsvogner, Bradley Fighting Vehicles og en rekke støtteutstyr.» Oberst Joshua D. Hirsch, sjef for 598. sa: «Den nåværende operasjonen representerer kulminasjonen av all innsatsen som den amerikanske hæren, sammen med våre tverretatlige partnere ved den amerikanske ambassaden, våre allierte i Hellas og våre industripartnere, har lagt ned på plass for å utnytte egenskapene til denne enorme havnen.»

Ved årets slutt var Larissa lufthavnbase i det østlige Hellas vertskap for F-15E Strike Eagle-fly fra 336. Fighter Squadron, 4. Fighter Wing, Seymour Johnson Air Force Base i Nord-Carolina, som en del av Operation Castle Forge. Operasjonen er «designet for å gi et dynamisk, partnerskapsfokusert miljø som øker USAs forpliktelse til kollektivt forsvar i Svartehavsregionen, samtidig som interoperabiliteten forbedres sammen med NATO-allierte.» Gen. Jeff Harrigian, sjef for US Air Force Europe-AFRICA og NATOs allierte luftsjef, beskrev området som en «absolutt kritisk region».

I mars tvitret US Special Operations Europe at den 7. spesialstyrkegruppen og Naval Special Warfare Task Unit – marinens enhet for oppgaver innen spesialkrigføring gjennomførte en felles kombinert treningsøvelse «med greske spesialkrigføringsenheter i Athen».

Zelensky tar med nazister til Hellas for «en historisk svindel»

I mars kunngjorde det greske kommunistpartiet (KKE) at deres 15 lovgivere ville boikotte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys tale til Bouleterion (parlamentet – 300 seter). Parlamentets visepresident, Geórgios Lambroúlis, og en av Hellas’ folkevalgte i EU, Sotirios Zarianopoulos, var allerede utestengt fra Kiev for å støtte det ukrainske kommunistpartiet, som Zelensky har forbudt og hvis ungdomsledere, brødrene Mikhail og Alexander Kononovich, for tiden er fengslet

Som The Grayzone rapporterte, har Zelenskys SBU-sikkerhetstjenester eskalert sin terrorkampanje mot politisk opposisjon, menneskerettighetsaktivister og venstreorienterte ansett som «pro-russiske» eller for kritiske til Kievs mål siden krigen med Russland brøt ut, og arresterer, torturerer og utfører til og med av og til attentater. I likhet med den greske KYP har den ukrainske SBU blitt trent av CIA.

Med Zelenskys ankomst til det greske parlamentet, fordømte det kommunistiske KKE det den kalte «en reaksjonær regjering [i Ukraina] støttet av USA-NATO-EU-leiren og som i likhet med Russland er ansvarlig for dramaet til det ukrainske folket.»

I motsetning til KKE, ønsket det venstreorienterte (men i realiteten liberale) Syriza-partiet Zelensky  ønsket i utgangspunktet Zelensky velkommen. Likevel var visningen av en video med en selverklært etnisk gresk Azov-kriger som broderte ut om hvordan bestefaren hans kjempet mot det tredje riket for mye selv for Syriza.

Tidligere statsminister Tsipras i Syriza-partiet tvitret: «Talen var en provokasjon» og en «historisk svindel». I mellomtiden utstedte Syrizas tidligere finansminister, Yanis Varoufakis, som sluttet/ble sparket i 2015 for å ha motarbeidet sitt regjerende partis privatiserings- og innstramningsagenda, en lidenskapelig fordømmelse av forestillingen: «Ved å bringe nazister inn i videosamtalen foran det greske parlamentet til tale på vegne av sin regjering og ved å unnlate å kommentere Kypros-spørsmålet,» dvs. Tyrkias invasjon, «fornærmet Zelensky parlamentene og folkene i våre land.»

Et flertall av den greske offentligheten sluttet seg til venstrelederne for å uttrykke avsky over Zelenskys opptreden. På spørsmål fra meningsmålere i april om deres inntrykk av den ukrainske presidentens tale i parlamentet, beskrev 50 % den som «veldig dårlig», 15 % kalte den «dårlig», mens 16 % sa at de var «nøytrale». Bare 11 % av grekerne beskrev Zelenskys tale som «bra» eller «veldig bra».

Anti-NATO-protester og massiv offentlig motstand mot å bevæpne Ukraina ryster den greske regjeringen

I oktober 2021 endret Hellas og USA sin gjensidige forsvarssamarbeidsavtale for å «utdype[] og utvide[]
[sitt] partnerskap for å opprettholde sterke, dyktige og interoperable militærstyrker. Like etter rapporterte greske medier: «Et stort antall helikoptre, ubemannede luftfartøyer …, stridsvogner, kanoner og artilleri forventes å nå den greske havnen nær grensen til Tyrkia i ukene som kommer som en del av en omfattende militær forsendelse av enestående skala.»

Fra Bulgaria og den tyskbaserte 21. Theatre Sustainment Command sendte USA med jernbane 44 M117 Guardian pansrede sikkerhetskjøretøyer til Hellas, som ankom i november. «Sikkerhet»-epitetet er propaganda. Jane’s rapporterer at kjøretøyene skulle utstyres med maskingevær. Det var forventet at over tusen kjøretøyer ville bli levert innen april, hvorav halvparten er ment for det greske militæret. Vi får anta at den andre halvparten går til Ukraina. Ankomsten av den amerikanske hæren en måned før brakte totale amerikanske styrker i Europa til 100 000: «et tall som ikke er sett siden 2005,» ifølge Stars and Stripes.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis i det regjerende Nytt Demokrati, den gamle CIA-favoritten, godkjente nylig dødelig militærutstyr til Ukraina, og erklærte overfor parlamentet: «Det kan ikke være noe både og. Du er enten for eller mot fred og internasjonal lov.» – «internasjonal lov» betyr støtte for amerikansk-britiske brudd på internasjonal lov. Men retorikken har falt til stengrunn.

Til tross for en byge av pro-NATO-propaganda som har sørget for at 75 prosent av grekerne fordømmer Putin, er også 60 prosent kritiske til Zelensky.

Kulturprofessor Nikos Marantzidis siterer meningsmålinger og kommenterte: «Den greske opinionen har en russofil dimensjon, vennlige følelser knyttet til historien, en felles kultur basert på ortodoks kristendom og for noen mistillit til Vesten.» Gitt historien er det ikke vanskelig å forstå røttene til sistnevnte.

Nyere greske meningsmålinger tyder på at 66 prosent til 29 prosent er imot regjeringens beslutning om å sende våpen til Ukraina. Videre mener et overveldende flertall av grekere at landet deres bør opprettholde en nøytral rolle i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Tiårene med tortur, både fysisk og psykisk, påført Hellas av USA og dets fascistiske og kvasi-fascistiske partnere etter krigen, har isolert en stor del av greske borgere mot NATOs propaganda. I stedet for å få offentligheten til å krype og internalisere underkastelse for imperiet, har grekere beholdt sin tradisjonelle antikrigsmentalitet.

Mens Athen feier det greske folkets meninger til side for å bli med i NATOs krigsparti, tar noen greske borgere direkte grep for å signalisere sin avsky og bekymring over å bli brukt som brikker i det store maktspillet.

10. april i år satte Thessaloniki-baserte jernbanearbeidere ved TrainOSE-selskapet i gang en streik for å protestere mot transport av amerikanske militærkjøretøyer. Arbeidere og de 12 fagforeningene som støtter dem skrev: «Vi vil ikke bli medskyldige i passeringen av krigsmaskinen gjennom territoriene til landet vårt.»

Men populariteten til statsminister Mitsotakis og hans pro-amerikanske New Democracy-parti stupte siden Zelenskys tale, har regjeringen hans angivelig annonsert en stans i våpenforsendelser til Ukraina.

USA forsøker kanskje å finne en omvei ved å skaffe russiskproduserte våpen fra Kypros. Lokale medier rapporterer: «Amerikanerne ba spesifikt om kypriotiske luftvernvåpen, så vel som angrepshelikoptre.»


Artikkelen ble først publisert på Grayzone

T.J. Coles er postdoktor og forsker ved Plymouth Universitys Cognition Institute og forfatter av flere bøker, den siste er We’ll Tell You What to Think: Wikipedia, Propaganda and the Making of Liberal Consensus.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Tout sauf Macron!»
Neste artikkelMasseødeleggelsesfugler
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.