Vi fikk en e-post fra Faktisk.no

0
Forsvarets forskningsinstituu rapporterer til Faktisk.no at vi bruker russiske kilder. Innfelt deres mann Eskil Sivertsen og Moskva skyline

Forsvarets forskningsinstitutt har funnet ut at vi bruker russiske kilder…

E-posten lød slik:

Hei!

Vi har et intervju med fagdirektør Eskil Sivertsen ved FFI som sier at Steigan.no har laget saker basert på innhold hentet fra russisk-kontrollerte sider.

Har dere lyst å kommentere dette? Vi trenger i så fall svar innen klokken fire i dag.

Her er sitatet:

– Vi har sett flere eksempler på at norske alternative medier, som for eksempel Steigan.no, har laget saker basert på russisk-kontrollerte nyhetsplattformer.

Alt godt,

Mvh

Ina-Kristin Lindin,

Mitt svar er slik:

Du kan hilse fagdirektør Sivertsen at den som skal drive seriøs journalistikk om internasjonale spørsmål i dag, naturligvis må følge med på og sitere russiske kilder. Vi driver en overvåking av kilder på alle kontinenter og på 8-10 forskjellige språk, og vi har antakelig det mest varierte tilfanget av kilder i norsk presse.

Et søk i vår database med 13.000 artikler viser at vi har sitert russiske RT.com 422 ganger, mens vi har sitert Aftenposten.no 627 ganger. Vi bruker også mye amerikanske, britiske, franske, italienske, ukrainske, tyske, arabiske, afrikanske og kinesiske kilder.

I USA følger vi for eksempel Atlantic Council, Council on Foreign Relations og War on the Rocks, samt naturligvis Brookings Institute og de andre store tenketankene.

Vi lar imidlertid aldri kilden ta makt over oss. Vi gjør våre egne analyser, og vi prøver alltid å komme så nært opphavet som mulig. Hvis vi skriver om CIAs krigsplaner, foretrekker vi å bruke deres egne dokumenter, framfor redigerte dokumenter fra andre. Vi bruker også Forsvaret og regjeringen.no som kilde.

Skriver vi om finansspørsmål, bruker vi både finansavisene og informasjon fra selskapene sjøl og fra internasjonale børser.

Jeg har bakgrunn som leksikonredaktør gjennom 15 år, og hørte til ei gruppe som var de første til å drive on-line kildeinnhenting fra Financial Times og A-tekst-basen. For meg er kildeinnhenting, bredde i informasjonsgrunnlaget og kildekritikk like naturlig som å spise og sove.

Russiske medier er mangslungne, og noen av dem driver interessant journalistikk, men de er naturligvis partiske, som alle medier i denne verden.

Det jeg har lest fra FFI virker også ganske partisk, så det er ikke noe russerne er alene om.

vennlig hilsen

Pål Steigan

sjefredaktør steigan.no

PS: Eskil Sivertsen er blant annet medforfatter av rapporten Hvordan gjøre samfunnet mer robust mot
uønsket påvirkning i sosiale medier

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.