«Den svarte vanntigerens år» starter, for alle praktiske formål, med et Beijing-smell denne fredagen, da presidentene Xi Jinping og Vladimir Putin, etter et direkte møte før den første seremonien til vinter-OL, vil gi en felles uttalelse om internasjonale relasjoner. Dette skriver kommentatoren Pepe Escobar.
Det vil representere et avgjørende trekk i sjakkbrettet Eurasia vs. NATOstan, ettersom den anglo-amerikanske aksen i økende grad er fastlåst i Desperation Row: «Russisk aggresjon» nekter tross alt hardnakket å materialisere seg.
Escobar viser til Vestens «ikke svar»-svar som ble lekket gjennom den spanske avisa El Païs.
Han kommenterer dette slik:
Utenriksminister Sergey Lavrov ble tvunget til å sende meldinger til alle NATOs utenriksministre, inkludert USAs sekretær Blinken, og spørre hvordan de forstår prinsippet om sikkerhetens udelelighet – hvis de faktisk gjør det.
Lavrov var ekstremt spesifikk: «Jeg sikter til våre krav om at alle trofast implementerer avtalene om sikkerhetens udelelighet som ble oppnådd innenfor OSSE i 1999 i Istanbul og i 2010 i Astana. Disse avtalene gir ikke bare friheten til å velge allianser, men gjør også denne friheten betinget av behovet for å unngå skritt som vil styrke sikkerheten til enhver stat på bekostning av å krenke andres sikkerhet.»
Lavrov traff sakens kjerne da han understreket: «Våre vestlige kolleger prøver ikke bare å ignorere dette nøkkelprinsippet for internasjonal lov som er avtalt i det euro-atlantiske rom, men å glemme det fullstendig.»
Lavrov gjorde det også veldig klart «vi vil ikke tillate at dette emnet blir «avsluttet». Vi vil insistere på en ærlig samtale og en forklaring på hvorfor Vesten ikke ønsker å oppfylle sine forpliktelser i det hele tatt eller utelukkende, selektivt og til sin fordel.»
Avgjørende er det at Kina fullt ut støtter russiske krav om sikkerhetsgarantier i Europa, og er helt enig i at sikkerheten til en stat ikke kan sikres ved å påføre en annen stat skade.
Dette er så alvorlig som det blir: USA/NATO-kombinasjonen er opptatt av å knuse to avgjørende traktater som direkte angår europeisk sikkerhet, og de tror de kan komme unna med det fordi det er mindre enn null diskusjon om innholdet og dets implikasjoner i NATOstan-media.
Den vestlige opinionen forblir absolutt uvitende. Den eneste fortellingen, hamret 24/7, er «russisk aggresjon» – for øvrig behørig understreket i NATOs «ikke svar»-svar.
For ørtende gang gjorde Moskva det veldig klart at det ikke kommer til å gi noen innrømmelser på sikkerhetskravene bare fordi Empire of Chaos fortsetter å true med – hva ellers – ekstra harde sanksjoner, den eneste imperialistiske «politikken» som finnes bortsett fra direkte bombing.
Den nye sanksjonspakken er uansett klar til å gå en god stund nå, uten tvil i stand til å avskjære Moskva fra det vestlige finanssystemet og/eller kasinoet, og målrette blant annet mot Sberbank, VTB, Gazprombank og Alfa-Bank.
Og det bringer oss til hva Moskva kommer til å gjøre videre – med tanke på den forutsigbare «ekstremt negative holdningen» (Lavrov) fra NATOstan. Viseutenriksminister Alexander Grushko hadde allerede antydet at NATO godt vet hva som kommer, selv før «ikke svar»-svaret.
«NATO vet utmerket godt hva slags militærtekniske tiltak som kan følge av Russland. Vi legger ikke skjul på mulighetene våre og opptrer veldig transparent.»
To umiddelbare svar er kommet allerede:
Hviterussland tvang en ukrainsk overvåkingsdrone til å lande og viste dermed at de har den teknologien på plass.
Russland har forbudt Deutsche Welle som svar på at RT ble kastet ut av Tyskland.
Et vesentlig svar kommer fra toppmøtet mellom Putin og Xi
Når de møtes i Beijing 4. mars 2022 vil Putin og Xi undertegne mer enn 15 store avtaler, sa Kreml-rådgiver Yuri Ushakov til pressefolk i forkant av møtet.
Den offisielle kinesiske avisa Global Times gir en del hint om hva slags avtaler som vil bli undertegnet.
Det dreier seg naturligvis om handel, gassleveranser, felles jernbane- og transportinvesteringer, teknologisk samarbeid, finansielt samarbeid, valutaavtaler og høyst sannsynlig et svar på en mulig blokade av Russland fra SWIFT-systemet. Dessuten skal de to diskutere Ukraina og Taiwan, USAs og NATOs aggresjon. De vil drøfte samarbeidet med Iran og situasjonen på den koreanske halvøya.
Russlands president Vladimir Putin drar til OL i Beijing for å snakke med sin kollega Xi Jinping, og i forkant av besøket har Putin publisert en artikkel som trekker opp hovedlinjene i det strategiske samarbeidet mellom de to landene.
Les: – Russland og Kina i et strategisk partnerskap
Hvis man har litt tid og vil sette seg inn i hvordan Vladimir Putin tenker, kan man lese Putin i fri dressur – presentert av ham selv presentert av Av dr. philos. Knut Erik Aagaard.
Bedrøvelig nivå i vestlige medier
Vestlige medier er med få unntak så opptatt av å demonisere ledere som Putin og Xi og på den måten gjøre sin jobb i den psykologiske krigen mot de to stormaktene at de ikke evner å lytte til hva lederne for to av verdens viktigste politikere faktisk sier. De ekskluderer dermed seg sjøl og sine lesere fra innsikt i og kunnskap om de gigantiske forandringene som skjer i verden. Vi etterlyser ikke noen ukritisk holdning til Kinas og Russlands presidenter. Det vi etterlyser er analytisk nøkternhet og faktakunnskap.
Sånn sett var det et betydelig lyspunkt da Dag og Tid publiserte Cecilie Hellestveitsn artikkel Russisk gaffel.
Der skriver hun:
[Putin] ønskjer seg ei multipolar verd der Russland ikkje er pressa inn i folden til Kina, men er ei sjølvstendig stormakt å rekne med, helst i midten. Med gaffelen sin ønskjer Putin å sikre seg (minst) ein av to viktige posisjonar for Russland. Den eine er garantiar om eit nøytralt Ukraina og dermed sikring av Russlands sørvestlege flanke med Svartehavsflåten på (russiskokkuperte) Krim.
Putin ser for seg at eit nøytralt Ukraina vil kunne normalisere Russlands forhold til EU. Det andre er garantiar om at Kaspia vert demilitarisert for alle andre enn Kaspia-statane (mellom anna Aserbajdsjan, Kasakhstan og Iran), og dermed sikrar Russland sin sørlege flanke. Dette vil kunne halde både USA og Kina ute og betre Moskvas grep om Kaukasus og Sentral-Asia. Putin satsar på at minst éin kan hankast inn i 2022. Med eller utan krigar.