Putin setter russiske atomstyrker i høy beredskap mens vest skjerper sanksjonene

0

Folk i Moskva og andre russiske byer stormet minibanker og bankfilialer på jakt etter kontanter, både i rubler og dollar, da de fryktet en kollaps av den nasjonale valutaen og manglende evne til å bruke internasjonale betalingssystemer, skriver Financial Times. Finansavisa fortsetter:

Køer av mennesker som forsøkte å ta ut utenlandsk valuta begynte å danne seg allerede torsdag morgen, etter beslutninga fra Russlands president Vladimir Putin om å starte en fullskala invasjon av Ukraina, og sendte rubelen til sine historiske laveste nivåer. En Financial Times-reporter var vitne til at noen filialer av internasjonale banker gikk tom for amerikanske dollar ved middagstid samme dag.

Jakten på kontanter fortsatte inn i helga da EU-landene ble enige om tiltak for å begrense den russiske sentralbankens mulighet til å bruke sine utenlandske valutareserver og kutte noen russiske långivere fra Swifts globale betalingssystem. Vanlige borgere var bekymret for at de ikke ville være i stand til å betale med Visa- og Mastercard-kortene sine, og lette etter kontanter i hvilken som helst valuta.

Søndag forsøkte sentralbanken å roe markedene og innskytere ved å forplikte seg til kontinuerlig å forsyne bankene med rubellikviditet, uten grense for hvor mye bankene ønsket å låne. Den sa også at den ville «betraktelig utvide» sin såkalte Lombard-lista, som inkluderer verdipapirene den ville akseptere som sikkerhet for å hjelpe bankene med å dekke deres refinansieringsbehov.

«Det russiske banksystemet er stabilt, har tilstrekkelige kapitalreserver og likviditet til å fungere uten avbrudd i enhver situasjon. Alle klientmidler er sikre og tilgjengelige når som helst», sa sentralbanken i en uttalelse.

Russlands innenlandske betalingsmeldingssystem, utviklet i tilfelle landets banker blir kuttet ut av Swift, vil fortsette å fungere «i ethvert scenario», la banken til.

– Russlands utelukkelse fra SWIFT utgjør ikke en trussel mot våre interne betalingstjenester, den stimulerer spredningen av rubelen som internasjonal valuta, og reduserer samtidig muligheten for destruktiv kontroll fra Vesten av våre betalingsoperasjoner, sier Andrey Klimov, leder for Forbundsrådets kommisjon for beskyttelse av statens suverenitet, i en uttalelse til pressa 27. februar.

Aksjer knyttet til Kinas SWIFT-alternativ går til værs

Aksjer som er knyttet til Kinas grenseoverskridende interbankbetalingssystem (CIPS) stiger etter lørdagens beslutning fra vestlige nasjoner om å ekskludere noen russiske långivere fra meldingssystemet SWIFT. Hvorfor? Bloomberg skriver at dette styrker spekulasjonene om at Kinas CIPS kan bli et alternativ for disse bankene.

Hva er CIPS? Det er et betalingssystem som tilbyr clearing- og oppgjørstjenester for sine deltakere i grenseoverskridende yuan-handel. Det er faktisk en kinesisk versjon av SWIFT, og en som de fleste russiske banker sannsynligvis snart vil bli tvunget til å ta i bruk.

Så i stedet for å slå en kile mellom Russland og Kina, har de vestlige stormaktenes sanksjoner tvunget de to landene enda tettere sammen.

Kommentatoren Dylan Grice skriver:

Jeg aldri sett militarisering av penger i denne skalaen før … man får bare spille kortet én gang. Kina vil gjøre det til en prioritet å ikke trenge noen US dollar før de tar Taiwan. Dette er et vendepunkt i pengehistorien: slutten på dollarens hegemoni og framskynding av en topolet monetær orden.

Hva er CIPS?

Cross-Border Interbank Payment System (CIPS) er et betalingssystem som tilbyr clearing- og oppgjørstjenester for sine deltakere i grenseoverskridende RMB-betalinger (renminbi-betalinger) og handel. Det er en betydelig finansmarkedsinfrastruktur i Kina. CIPS blir noen ganger referert til som China Interbank Payment System.

Vi har lenge fulgt utviklinga av Kinas, Russlands og Irans løsrivelse fra SWIFT-systemet, og omtalte det blant annet her, her, her og her. USA har lenge truet med å militarisere SWIFT gjennom å utelukke Kina fra dette transaksjonsnettverket. Det burde derfor ikke være noen overraskelse at Kina har etablert CIPS og gjør seg klart til å bruke det som fullverdig alternativ til SWIFT. Russland deltar forresten også i CIPS.

Nå har Vesten militarisert SWIFT og Russland drives nok en gang rett i armene på Kina.

De gamle geopolitikerne må rotere i sine graver, for var det noe de regnet som en kardinalsynd så var det å føre en politikk som får de to stormaktene på det eurasiske kontinentet til å gjøre felles sak. Nå har USA og NATO sørget for at Kina og Russland er så godt som nære allierte militært og absolutt nære allierte når det gjelder energiforsyning, kommunikasjon og handel, og nå også altså valutamessig og når det gjelder banktjenester.

Siste: Chomsky – Ingen russisk leder ville kunne godta at Ukraina blir del av en fiendtlig allianse

I et ferskt intervju sier Noam Chomsky:

«Russland er omgitt av amerikanske offensive våpen. Det er ingenting av defensiv karakter; De er alle angrepsvåpen. Ukrainas nye regjering vedtok en resolusjon i desember i fjor om at den hadde til hensikt å bli med i NATO. Ingen russisk leder, uansett hvem han er, ville tolerere at Ukraina, som er i det strategiske sentrum for hans interesser, blir en del av en fiendtlig militær allianse. Vi må for eksempel forestille oss hvordan USA ville reagert hvis Warszawapakten under den kalde krigen hadde blitt utvidet til Latin-Amerika, og Mexico og Canada planla å slutte seg til Warszawapakten. Selvfølgelig ville det aldri bli realisert fordi det første forsøket på å gjøre det ville blitt fulgt av en voldelig reaksjon fra USA.»

Forrige artikkelNy studie i Israel: 133 ganger større risiko for myokarditt etter covid-vaksinasjon
Neste artikkelNoen ubehagelige spørsmål om overdødelighet