MDG-Trædal vil skjerme Ukrainas nazister for kritikk

0
Azov-brigaden bruker den nazistiske Wolfsangel-runen som sitt symbol. Her deres leder Andreij Parubij, som har foreslått en lov mot "raseblanding" i Ukrainas parlament. Kilde: Azov / Twitter

Av Pål Steigan.

I et innlegg som er gjengitt på Facebook og i magasinet Subjekt sier MDG-politikeren Eivind Trædal at han vil slutte å drikke øl på Parkteatret fordi aksjonær Pål Steigan har uttalt følgende:

«Norge har brukt hundrevis av millioner kroner på det korrupte og naziinfiserte regimet i Ukraina.»

Dette kan ikke oppfattes som annet enn at MDG-Trædal vil skjerme nazistene i Ukraina for kritikk, og at han er villig til å boikotte arbeidsplasser og et populært utested for å oppnå dette.

Mitt utsagn består av tre elementer, hvorav alle er sanne og veldokumenterte:

  1. Norge har brukt hundrevis av millioner på regimet i Ukraina.
  2. Regimet i Ukraina er korrupt.
  3. Regimet i Ukraina er naziinfisert.

La oss ta dem ett for ett:

Norge har gitt hundrevis av millioner til Ukraina

I 2015 ga Norge ved daværende utenriksminister Børge Brende 200 millioner kroner til regjeringa i Kiev. Pengene ble gitt som budsjettstøtte, altså som gave. Det er derfor umulig for Riksrevisjonen å spore hvor pengene er blitt av.

Dokumentasjon: Regjeringen.no: 200 millioner kroner til reformer i Ukraina

Regjeringen.no: Norge øker støtten til Ukraina med 70 millioner kroner til 310 millioner kroner for 2015.

Regjeringen. no: Norges støttepakke til Ukraina utgjør ca 200 millioner kroner i 2016.

Det framgår ikke av regjeringas nettsider hvor lenge disse gaveutbetalingene har fortsatt, men det trengs heller ikke for dette formålet. Her er det dokumentert at Norge har gitt minst 510 millioner i gave til regjeringa i Kiev. Altså er det dekning for å si at «Norge har brukt hundrevis av millioner på regimet i Ukraina.«

Regimet i Ukraina er korrupt

Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land, skriver Per Anders Johansen i Aftenposten om Ukraina. Han fortsetter:

Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere. …

En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby. 84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre.

Den klassen av oligarker som eier den ukrainske staten har vært flinke til å tappe Vesten for finansiell og politisk støtte. Denne klassen har spesialisert seg på å plyndre offentlige selskaper, drive utpresning og sluse penger og ressurser inn i sine egne lommer og konti. Når selskaper privatiseres, blir de solgt til elitens venner for knapper og glansbilder. Se her i den ukrainske avisa Kyiv Post.

I en knusende rapport til EU med tittelen Ukraine’s unimplemented anti-corruption reform i 2017 heter det at:

«Nesten tre år etter Euromaidan-revolusjonen, har Ukrainas lederskap kommet forferdelig til kort når det gjelder å innfri sine løfter om å kjempe mot korrupsjon innen rettsvesenet, rydde opp i finansiering av politiske partier og desentralisere regjeringsfunksjoner.»

Den ukrainske ledelsen har lovt å bekjempe korrupsjon, men har etter CEPS’ vurdering ikke klart å levere på noen måte. Tiltak som skulle bekjempe korrupsjonen er systematisk blitt bekjempet, forsinket og manipulert eller de er bare blitt utført på papiret. Situasjonen var så ille at EU truet med å trekke støtten.

Transparency International skriver i 2021 på sin rapport om korrupsjon i verden:

Ukraina fikk 32 poeng av 100 mulige i Corruption Perceptions Index (CPI) for 2021. Poengsummen vår har gått ned med ett poeng, og nå er Ukraina på 122. plass av 180 land i KPI. Den afrikanske staten Eswatini (Swaziland) ligger ved siden av Ukraina, og har også scoret 32 poeng. Zambia, Nepal, Egypt, Filippinene og Algerie er ett poeng foran – alle med 33 poeng hver.

Transparency vurderer Russland til å være enda litt mer korrupt, men konklusjonen er klar:

Alle tilgjengelige data slår fast at påstand 2 også er sann: Ukraina er korrupt.

Regimet i Ukrania er nazifisert

Igjen behøver man ikke ta våre ord for det, men for eksempel lytte til Simon Wiesenthal-senteret fordømmer Ukraina for å hylle nazister:

I følge Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalt følgende:

The passage of a ban on Nazism and Communism equates the most genocidal regime in human history with the regime which liberated Auschwitz and helped end the reign of terror of the Third Reich, said Wiesenthal Center director for Eastern European Affairs Dr. Efraim Zuroff.

In the same spirit the decision to honor local Nazi collaborators and grant them special benefits turns Hitler’s henchmen into heroes despite their active and zealous participation in the mass murder of innocent Jews. These attempts to rewrite history, which are prevalent throughout post-Communist Eastern Europe, can never erase the crimes committed by Nazi collaborators in these countries, and only proves that they clearly lack the Western values which they claim to have embraced upon their transition to democracy, he added.

I følge Jerusalem Post har Simon Wiesenthal Center uttalt følgende:

The passage of a ban on Nazism and Communism equates the most genocidal regime in human history with the regime which liberated Auschwitz and helped end the reign of terror of the Third Reich, said Wiesenthal Center director for Eastern European Affairs Dr. Efraim Zuroff.

In the same spirit the decision to honor local Nazi collaborators and grant them special benefits turns Hitler’s henchmen into heroes despite their active and zealous participation in the mass murder of innocent Jews. These attempts to rewrite history, which are prevalent throughout post-Communist Eastern Europe, can never erase the crimes committed by Nazi collaborators in these countries, and only proves that they clearly lack the Western values which they claim to have embraced upon their transition to democracy, he added.

Jeg har omtalt vedtaket i Verkhovna Rada her.

Dovid Katz, som er tidligere professor i jiddisch-studier ved universitetet i Vilnius, Litauen, skriver for ConsortiumNews at Vesten har en farlig tendens til å undervurdere eller se bort fra oppvåkningen av nazismen i Ukraina og resten av Øst-Europa. Han skriver at det er særlig to punkter som går ut over Ukraina og ikke minst gjelder de nye medlemslanda i EU:

Det første er uformell aksept av nynazistiske elementer, symbolikk og ideologi som en del av enhver form for et angivelig sentrums mainstream. I Latvia og Estland, kan man se dette ved en stilltiende (eller ikke så stilltiende) statlig støtte til utmerkelser for disse landenes Waffen SS divisjoner. I Litauen kan det uttrykkes i statsstøttete minnesteder for den Litauiske Aktivist Frontens (LAF) mordere som utløste Holocaust på jødiske naboer før de første tyske soldatene hadde kommet.

Men det er et annet problem som er mye dypere, og har ingenting å gjøre med disse mer prangende typer nazitilbedelse. Og det problemet er historie.

Det kan gjelde heltedyrkelse av Ungarns Miklós Horthy, av Kroatias hitleristiske Ustasja, Waffen-SS-divisjonene i Latvia og Estland eller slike folk som Ukrainas Bandera og hans OUN og UPA.

Det er en hån mot vestlige verdier at en NATO- eller EU-stat, eller kandidat til å bli det, gir statsstøtte til forvrengning av historien, tilsløring av Holocaust og oppbygging av samfunn som beundrer noen av de verste rasistene i historien.

Kongressen i USA forbød trening av den ny-nazistiske Azov-bataljonen

På forslag fra John Conyers jr. (Demokratene) og Ted Yoho (Republikanerne) vedtok Kongressen i USA 11. juni 2015 enstemmig at det heretter skal være forbudt for USA å trene og utruste «den ny-nazistiske Azov-bataljonen». Conyers sier i et intervju etter vedtaket:

I am grateful that the House of Representatives unanimously passed my amendments last night to ensure that our military does not train members of the repulsive neo-Nazi Azov Battalion, along with my measures to keep the dangerous and easily trafficked MANPADs out of these unstable regions.

Conyers skriver videre på sin egen hjemmeside:

Ukraine’s Azov Battalion is a 1,000-man volunteer militia of the Ukrainian National Guard that Foreign Policy Magazine has characterized as “openly neo-Nazi,” and “fascist.”  Ukraine’s Interior Minister Arsen Avakov, who oversees Ukraine’s armed militias, announced that Azov troops would be among the first units to be trained by the Pentagon in Operation Fearless Guardian, prompting significant international concern.

Jeg har lenge pekt på at Azov-bataljonen er en ny-nazistisk styrke og at den spiller en sentral rolle i Kiev-juntaens militærapparat.

Like fullt er Azov-brigaden fullt integrert i den ukrainske Nasjonalgarden. Andriy Biletsky, lederen av Azov-bataljonen, som er kjent blant sine våpenbrødre som den «Hvite Fører», gjør ingen hemmelighet av sitt syn – i programerklæringen fra 2014 «Ukrainas rasemessige sosialnasjonalisme er den ideologiske kjernen i ‘Ukraina-patriot’-organisasjonen» går han rett på sak: «Vår nasjons historiske oppdrag på dette kritiske tidspunkt, er å lede den globale, hvite rase i sitt siste korstog for overlevelse. Et korstog mot de semitt-ledete undermenneskene.»

Europarådet har hatt en undersøkelseskomité for å granske massakren i Odessa 2. mai 2014. Komiteen har vært ledet av presidenten i Den europeiske menneskerettsdomstolen, Nicolas Bratza.

Under massakren ble 48 mennesker drept og flere hundre såret. Nå har komiteen lagt fram sin rapport, og den er knusende. Den finner «klare bevis» for at politiet i Odessa var «medskyldige i de tragiske begivenhetene».

Hele rapporten finnes her (pdf).

Det finnes et overveldende materiale fra kilder som står langt fra oss som viser at voldelige nazister har infisert statsapparatet og ikke minst militærapparatet i Ukraina. Påstand 3 er dokumentert.

Så da står vi med et utsagn i tre ledd der alle er dokumentert som sanne. Likevel vil MDGs Trædal på grunn av dette utsagnet sette en viktig kulturinstitusjon og mange arbeidsplasser i fare. Er det MDG-politikk å blokkere kritikk av nazismen?

Forrige artikkelAslak Sira Myhre: – For den som vi ha fred handler det om å prøve å forstå
Neste artikkelFacebook tillater ros av den nazistiske Azov-bataljonen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).