Facebook tillater ros av den nazistiske Azov-bataljonen

0

Facebook vil midlertidig tillate sine milliarder av brukere å lovprise Azov-bataljonen, en ukrainsk nynazistisk militærenhet, som tidligere var forbudt å rose i henhold til selskapets retningslinjer for farlige individer og organisasjoner, har The Intercept fått vite. Dette skriver Sam Biddle.

«Politikkskiftet, som ble gjort denne uka, er knyttet til den pågående russiske invasjonen av Ukraina og forutgående militære eskaleringer. Azov-bataljonen, som fungerer som en væpnet fløy til den bredere ukrainske hvite nasjonalistiske Azov-bevegelsen, begynte som en frivillig anti-russisk milits før de formelt ble med i den ukrainske nasjonalgarden i 2014; regimentet er kjent for sin hardcore høyreorienterte ultranasjonalisme og den nynazistiske ideologien som er gjennomgående blant medlemmene.

Selv om den de siste årene har bagatellisert sine nynazistiske sympatier, er gruppas tilhørighet ikke subtil: Azov-soldater marsjerer og trener iført uniformer som bærer ikoner fra Det tredje riket; dets ledelse har angivelig kurtisert amerikanske alt-høyre- og nynazistiske elementer; og i 2010 uttalte bataljonens første sjef og en tidligere ukrainsk parlamentariker, Andriy Biletsky, at Ukrainas nasjonale formål var å

«lede verdens hvite raser i et siste korstog … mot semittledede Untermenschen [undermennesker]».

Med russiske styrker som angivelig beveger seg raskt mot mål over hele Ukraina, setter Facebooks sløve, listebaserte tilnærming til moderering selskapet i en klemme: Hva skjer når en gruppe du har ansett for å være for farlig til å diskutere fritt, forsvarer landet sitt mot en fullskala overfall?»

«Det formelle Facebook-forbudet mot Azov begynte i 2019, og regimentet, sammen med flere assosierte individer som Biletsky, ble utpekt under selskapets forbud mot hatgrupper, underlagt dets strengeste «Tier 1»-restriksjoner som hindrer brukere i å engasjere seg i «ros, støtte, eller representasjon» av svartelistede enheter på tvers av selskapets plattformer. Facebooks tidligere hemmelige liste over forbudte grupper og personer, publisert av The Intercept i fjor, kategoriserte Azov-bataljonen sammen med slike som Den islamske staten og Ku Klux Klan, alle Tier 1-grupper på grunn av deres tilbøyelighet til «alvorlig offline skade» og «vold mot sivile.» Faktisk fant en rapport fra 2016 fra kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter at Azov-soldater hadde voldtatt og torturert sivile under Russlands invasjon av Ukraina i 2014.»

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler

Les også: Ukrainas framtidige nazi-leder?

Der Spiegel: Vest-europeiske nazister verver seg til det ukrainske Azov-regimentet

Forrige artikkelMDG-Trædal vil skjerme Ukrainas nazister for kritikk
Neste artikkelUkraina i det store spelet
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.