Preben Aavitsland (FHI) advarer mot forskjellsbehandling av uvaksinerte

0

Overlege Preben Aavitsland i FHI advarer i et blogginnlegg på nettsida epidemi.as mot å opprette et skille mellom vaksinerte og uvaksinerte, og han mener at det som skjer i en del EU-land er skremmende.

«Frihet, likhet og beredskap»

Aavitsland innleder:

«Viruset gjør nå mye mindre skade. Da kan også skadelige tiltak mot viruset fjernes.»

De fleste har innsett at det har liten hensikt å skyve epidemien foran oss. Derfor forsøker ikke myndighetene noe annet enn å bremse epidemien selv om titusener smittes hver dag. Kanskje bør man til og med slippe opp litt på bremsene nå som antallet sykehusinnleggelser og dødsfall fortsatt synker. Fordelen med det kan være at mange flere blir smittet med den milde omikronvarianten slik at immunforsvaret deres får en liten dytt og dermed gir dem enda bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom hvis det skulle dukke opp en verre variant.

Frihetens øyeblikk nærmer seg

«Frihetens øyeblikk nærmer seg. Det kan bli en frihet fra koronatrusselen, koronafrykten og koronatiltakene. Snart er det på tide at folk selv tar ansvar for testing, isolering og varsling av nærkontakter, og de igjen kan selv kan ta ansvar for å følge med på symptomer og teste seg. Alt kan åpnes, så kan folk heller bestemme selv hvor mye de vil skjerme seg. Slutter vi med karantene, gult og rødt nivå på skolene, og å holde oss hjemme med bare lett forkjølelse og negativ test, vil fraværet på skoler og arbeidsplasser reduseres betraktelig.»

«En truende ulikhet»

«Den største truende ulikheten nå er ønsket om at serveringssteder, forsamlingssteder og universiteter skal slippe inn bare dem som har en passerseddel som beviser at de er vaksinert. En slik ordning skal beskytte de uvaksinerte mot dem selv ved å nekte dem å ta så stor risiko at de kanskje havner på sykehus og opptar viktige senger. I tillegg er kanskje håpet at det skal bli så ubehagelig for de uvaksinerte at de lusker av gårde til vaksinesenteret likevel.»

Problemet er bare at ordningen ikke bremser epidemien.

«Mange i næringslivet og enkelte politikere vil gjerne ha en ordning med passersedler, for de tror det kan erstatte andre tiltak. Problemet er bare at ordningen ikke bremser epidemien. De vaksinerte på nattklubben eller konserten smitter seg imellom selv uten at det er noen uvaksinerte til stede.»

Utviklingen i EU bør skremme

«Utviklingen i EU bør skremme. Der er ulikheten i ferd med å gro fast. Passersedler skal kreves ved grensepasseringer i lang tid framover; det er ingen tegn på at politikerne vil avslutte ordningen. Mange land har i tillegg tydelig forskjellsbehandling av vaksinerte og uvaksinerte innenlands. Fra et smittevernsynspunkt er det meningsløst, men politikerne får vise handlekraft og innbille folket at epidemien bekjempes mens man egentlig bare plager det uvaksinerte mindretallet. Dessverre fører ordningen til at noen føler seg nødt til å ta flere vaksinedoser enn de trenger. Jeg er redd det blir bare verre før EU-byråkratene i Luxembourg og politikerne i EUs hovedsteder en gang innser hva de holder på med.»

Overlege Aavitsland avslutter slik:

I stedet for slike skadelige ritualer, trengs en smart beredskap for framtida. Naturen kan overraske igjen. … Eventuelle restriksjoner i samfunnet bør sikre mest mulig frihet og likhet.

Kommentar:

Lesere av steigan.no vil kjenne til at mye av det overlege Aavitsland skriver her er ting vi og mange av våre skribenter har skrevet i lang tid. Vi applauderer at Aavitsland tar så klare standpunkter mot diktatoriske tendenser som skjuler seg bak «smittevern», og vi lover en premie til den første stortingsrepresentanten som våger å si det samme fra Stortingets talerstol.

Les også: Koronapass: Jeg vil stå på scenen igjen, men ikke for enhver pris

«Fullvaksinert» i dag – «uvaksinert» i morgen

Åpent brev til kulturbransjen

Og vi kan legge til:

Forrige artikkelParlamentsmedlem og advokater angrepet av politi under fredelig demonstrasjon i Roma
Neste artikkelBløffen om Norge som det grønne batteriet for Europa
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.