Organiserte arbeidere, som ofte trosser sin pinglete fagforeningsledelse, er på marsj over hele USA, skriver Chris Hedges i MintPress:
Over fire millioner arbeidere, omtrent 3 % av arbeidsstyrken, for det meste fra overnattings- og matforsyningsbransjene, helsevesen og sosialhjelp, transport, bolig og service har gått til streik, og avvist dårlig lønn samt straff og risikable arbeidsforhold. Det er en økende konsensus – 68 % i en fersk Gallup-undersøkelse, med det tallet som klatrer til 77 % av de mellom 18 og 34 år – om at den eneste måten som er igjen for å endre maktbalansen og tvinge fram innrømmelser fra den regjerende kapitalistklassen er å mobilisere og streike, selv om bare 9 % av den amerikanske arbeidsstyrken er fagorganisert. Glem woke-demokratene. Dette er en klassekrig.
Koronakrisa har økt klasseskillene i USA på en dramatisk måte. Milliardærklassen har ført en svært vellykket klassekrig mot arbeiderene, og Hedges gir eksempler på hvor mye rikere kapitalistene er blitt:
Kroger er typisk. Selskapet, som driver rundt 2800 butikker under forskjellige merker, inkludert Baker’s, City Market, Dillons, Food 4 Less, Foods Co., Fred Meyer, Fry’s, Gerbes, Jay C Food Store, King Soopers, Mariano’s, Metro Market, Pay- Less Super Markets, Pick’n Save, QFC, Ralphs, Ruler og Smith’s Food and Drug, tjente 4,1 milliarder dollar i overskudd i 2020. Ved utgangen av tredje kvartal 2021 hadde de 2,28 milliarder dollar i kontanter, en økning på 399 millioner dollar i første kvartal 2020. Kroger-sjef Rodney McMullen tjente over 22 millioner dollar, nesten en dobling av 12 millioner dollar han tjente i 2018. Dette er over 900 ganger lønnen til den gjennomsnittlige Kroger-arbeideren. Kroger i de tre første kvartalene av 2021 brukte også anslagsvis 1,3 milliarder dollar på tilbakekjøp av aksjer.
Mer enn en tredjedel (36 %) av 10 000 ansatte ved Kroger-eide butikker i Sør-California, Colorado og Washington sa at de var bekymret for utkastelse. Mer enn tre fjerdedeler (78 %) er matusikre. Én av sju Kroger-arbeidere møtte hjemløshet det siste året. Nesten 1 av 5 (18 %) ansatte i Kroger sa at de ikke hadde betalt forrige måneds boliglån i tide.
Mer enn 8000 fagorganiserte Krogers King Soopers-ansatte gikk i streik 12. januar i Colorado, og krevde høyere lønn og bedre arbeidsforhold fra landets største dagligvarekjede og fjerde største private arbeidsgiver.
Og Chris Hedges oppsummerer:
Det er her en av de fremvoksende frontlinjene i klassekampen befinner seg. Det er der vi bør investere vår tid og energi.
Les også: 8,400 Kroger workers strike as employees reportedly can’t afford groceries
Microsoft News melder at streiken på Kroger ble avsluttet 21. januar etter at det var oppnådd en ny avtale for de ansatte.
Kommentar
Chris Hedges har helt rett i at det pågår en klassekrig i USA, og han har også rett i å framheve slike modige eksempler på kamp.
Men det typiske er at det er milliardærklassen som fører an i klassekrigen mot arbeiderklassen og store deler av resten av folket, og at det er de superrike som vinner. Koronakrisa har vært det største nederlaget for arbeiderklassen i USA og de fleste andre land siden andre verdenskrig, og kanskje det største nederlaget noensinne.