Saudiarabisk bombing drepte svært mange barn i Jemen

0
Ruinene etter den siste bombinga av Sana'a

En serie Saudi-ledede luftangrep fredag 21. januar 2022 drepte et stort antall mennesker i Jemen, først og fremst sivile, inkludert barn, som fortsetter å merke de dødelige konsekvenser av den USA-støttede konflikten som har vart i årevis, skriver Andrea Germanos på Common Dreams.

Det nattlige angrepet rettet seg også mot et fengsel med hovedsakelig migranter i hovedstaden Sa’ada, et område som er under kontroll av Houthi-styrker.

«Det er umulig å vite hvor mange mennesker som har blitt drept. Det ser ut til å ha vært en forferdelig voldshandling,» sa Ahmed Mahat, Leger Uten Grensers oppdragssjef i Jemen. Et sjukehus i byen «har mottatt 138 sårede og 70 døde» og er «så overveldet at de ikke kan ta flere pasienter,» sa Leger Uten Grenser.

I USA har Biden-administrasjonen – i likhet med tidligere administrasjoner – møtt oppfordringer om å slutte å forsyne Saudi-Arabia med våpen og annen støtte som brukes til å føre bombekampanjen mot Jemen som anslås å ha drept over 300.000 jemenitter siden 2015 og sluppet løs det FN kalt verdens verste humanitære krise.

I The New Republic tidligere denne måneden skrev Quincy Institutes Trita Parsi og Annelle Sheline:

Til tross for Bidens løfte om å avslutte krigen i Jemen og hans løfte om å få saudierne til å «betale prisen, og gjøre dem faktisk til den pariaen de er», fortsetter han å opprettholde USAs hegemoniske rolle i Midtøsten: å ta parti, gjøre USA til part i konflikter og selger flere våpen – USA interesse, fred, stabilitet og menneskerettigheter taper på alle fronter.

Som svar på nyhetene om luftangrepene over natten, tvitret journalist Spencer Ackerman: «USA er medskyldig i dette, ettersom det har vært medskyldig i hvert eneste Saudi- eller UAE-luftangrep i denne forferdelige krigen som Biden og hans høytstående embetsmenn en gang lovet å avslutte. Jeg håper de ser disse barna når de sover om natten.»

Bombinga mot de sivile er et saudiarabisk svar på at de taper på alle fronter mot Houthi-geriljaen.

Houthiene har slått tilbake mot Saudi-Arabia ved å angripe flyplassene, byene og oljeinstallasjonene med missiler og droner. De har presset ut Saudi-kontrollerte tropper fra forskjellige jemenittiske provinser. Nylig var de på nippet til å ta den Saudi-kontrollerte byen Marib og de rike oljefeltene rundt den.

Les: Yemen’s Houthi Tell Abu Dhabi To Pull Back Its Forces

steigan.no har den mest omfattende og systematiske dekninga av krigen i Jemen av alle norske medier.

Les mer om Jemen her.

Forrige artikkelDen nye klassekrigen i USA
Neste artikkelEinar Øverenget | Koronapass, de uvaksinerte, frykt, norsk tillit og lydighet, pandemihåndteringen