Debatten på NRK: Fagbevegelsen og Rødt mot regjeringas folkefiendtlige kraftpolitikk

0

Fredrik Solvang hadde innkalt til storkamp på Debatten i NRK om vinterenes heftigste sak: De vanvittig høye strømprisene. Han hadde invitert tobarnsmoren Anita Bjørnevig Knutsen, som er en av de hundretusener som nå rammes av de høye strømprisene. Hun fikk vise konkret hvordan dette rammer henne og de små døtrene hennes. De klarer ikke å holde varmen innendørs fordi det er for dyrt. Dette stilt Solvang opp mot regjeringa og SV som nettopp hadde brukt 2,3 milliarder fra overskuddet i Statkraft for å innfri noen av SVs valgløfter. På den måten ble klassekarakteren i regjeringas politikk vist på en svært pedagogisk måte. Tommelen opp for Solvang denne kvelden.

Se programmet her.

Gruppa Vi som krever billigere strøm har nå over 230.000 medlemmer på Facebook, noe som viser at kampen mot regjeringas strømpolitikk er en av de helt store klassekampsakene i vinter, noe vi for lengst hadde spådd at den ville bli.

Les: Nå kommer energifattigdommen for alvor til Norge også

Folkeopprøret mot elektrisitetspolitikken ble utmerket frontet av Rødt Per-Gunnar Skotåm og Boye Ullmann fra Bygningsarbeidernes fagforening og Rødt.

Boye Ullmann

Halvor Fjermeros kommenterte debatten slik på Facebook:

For tre-fire uker siden var det fortsatt god tone i debatter om den gallopperende strømprisen fra «eksperter» og ledende politikere fra Høyre og Ap å si at strømkrisa ikke skyldtes verken utenlandskablene eller ACER. Nå inviterer Fredrik Solvang inn to ledende ACER- og kabelmotstandere til debatt, de to sentrale Rødt-medlemmene Boye Ullmann og Per-Gunnar Skotåm. Det er disse som setter premissene for den nye diskusjonen med krav om både umiddelbare sosialpolitiske tiltak for å skjerme de som knuses av høye strømregninger og for de store grep for å forhindre at norsk industri tvinges til å legge ned og for å begrense skadevirkningene av den norske EU-tilkoplinga i energipolitikken. Her står de to nevnte klassekjemperne på hver side av fru Listhaug som representerer et parti som gjennom flere oljestatsråder har lagt til rette for denne sorgens politikk. Og på motstatt side i panelet sto en Arbeiderpartistatsråd som ikke hadde stort å melde i denne vår tids heiteste debatt. Interessant hvordan ting plutselig flytter seg når det bobler av forbannelse i folkedypet.

Per-Gunnar Skotåm

Regjeringa opptrer som om det er en naturlov at Norge ikke kan gå tilbake til den sosiale elektrisitetspolitikken som var sosialdemokratiets varemerke i mange tiår. Denne «naturloven» heter naturligvis Acer og EØS. Arbeiderpartiet og Høyre med de fleste av de andre partiene på slep har svinebundet Norge til EUs kraftpolitikk, og vil ikke for alt i livet tråkke EU på tærne.

Les: Energikriser oppstår ikke. De organiseres av kraftbransjen.

De høye strømprisene er ingen naturlov

Se foredraget til Per-Gunnar Skotåm: Om strømpris, kraft, marked og kapitalisme

Les mer om Acer

For ordens skyld: Per-Gunnar Skotåm er styreleder i Mot Dag AS, som eier steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.