Nå kommer energifattigdommen for alvor til Norge også

26
Illustrasjon: Shutterstock

– Jeg ble veldig, veldig, veldig satt ut og var ikke forberedt i det hele tatt. Jeg er ikke vant til å følge veldig nøye med på strømprisene, men registrerte at desemberregninga var på 3700 kroner. Det tenkte jeg var høyt, men så kommer denne, sier Vibeke-Emilie Abrahamsen til Nettavisen etter at strømregningen hennes doblet seg og vel så det fra desember til januar.

I januar ble strømregning hennes på 6.770,03 kroner, som er en økning på 83 prosent (og ikke 55 prosent som Nettavisen skriver).

Skjermdump privat bilde. Gjengitt etter Nettavisen.

Prissjokk som følger av en villet politikk

I et land som Norge som har tilstrekkelige mengder billig vannkraft er et slikt prissjokk helt meningsløst. Men det er ingen tilfeldighet. Dette er resultatet av en villet politikk som flertallet av våre politikere står bak. Det at Norge knyttes til strømnettet i Europa for å bli det festtalerne kaller «Europas grønne batteri» driver med nødvendighet de norske strømprisene opp på europeisk nivå. Som Jan Herdal skrev her på steigan.no i desember 2020:

I går den 8. desember ble den nye kraftkabelen til Tyskland åpnet. Resultatet lot ikke vente på seg. Strømprisen gikk rett til værs i Sør-Norge, til 33,27 ør pr. kilowattime. Det var høyeste pris siden nyttår, dobbelt så dyrt som i Trondheim, og tre ganger så dyrt som i Nord-Norge. Og det blir verre.

Ikke siden romjulen i fjor har Sør-Norge hatt høyere strømpris enn den vi får 9. desember. Det til tross for at det verken er kaldt eller vindstille. Årsaken er NordLink, skrev Europower Energi.

Og i Europa drives strømprisene oppover på grunn av at man går over til såkalte «fornybare energikilder», noe som er en misvisende betegnelse på ikke-fornybare vindturbiner og solcellepaneler. De nye systemene er mer ustabile og de driver prisene i været. Drivkrafta i EUs energipolitikk er ACER, som Norge er knyttet til gjennom EØS.

Les: Unionen tar kontroll: Energi er en vare som skal flyte fritt i EU

Energifattigdommen

I EU er det 54 millioner mennesker som ikke har råd til å varme opp boligene sine tilstrekkelig og 30% av innbyggerne regnes som energifattige. WHO regner med at utilstrekkelig husoppvarming fører til 100.000 for tidlige dødsfall per år.

I Tyskland steg strømprisene fra desember 2020 til januar 2021 med 77 prosent. I Frankrike var prisstigninga på 63 prosent, skriver DWN. Fra 1. januar har Tyskland innført en CO2-avgift som kommer til å føre til en ytterligere prisekplosjon og koste forbrukerne milliarder av euro.

EUs såkalte «Green Deal» er så brutal og har så store sosiale konsekvenser at Deutsche Bank mener at den ikke lar seg gjennomføre uten et diktatur.

Tyskland står overfor en akutt fare for sammenbrudd av strømnettet. I løpet av de kommende to åra vil landet miste sin overkapasitet på strøm og vil stå overfor en strømmangelsøkonomi. Dette sier Henrik Paulitz i Akademie Bergstraße für Ressourcen-, Demokratie- und Friedensforschung til Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN).

Tyskland vil miste overkapasiteten i kraftverkene de neste to årene. Landet glir uunngåelig inn i en strømmangeløkonomi fordi det er mangel på strømlagring for vind og sol, strømimport i tilstrekkelig grad er ikke mulig, og tvingende nødvendig reservekapasitet i form av gasskraftverk blir ikke bygd. Hvis vinden da svikter, kan strømforsyninga kollapse. I verste fall truer en nasjonal katastrofe.

EUs energipolitikk er et synkende skip, og gjennom EØS, Acer og krafteksporten er Norge tjoret fast til det synkende skipet. Norske forbrukere vil oppleve den samme energifattigdommen som alt er blitt vanlig i EU. Og til politikerne: Ikke si at dere er overrasket når velgerne spør dere. Dette har dere bestemt. Dette er en villet politikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Slangen Slangen says:

  Alle såkalte klimatiltak er for eit kaldare klima. La det bli kaldt. Og la elektrisk kraft bli dyr. La norsk elektrisitet bli så kostbar at gamle døyr i kalde hus og industri flyttar til utlandet. La det gå ad dundas, så kanskje folket byter ut sine politiske representanter.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Noe av det første man lærer i samfunnsøkonomi er at ett marked betyr på sikt èn pris, så ALLE politikerne har visst at kablene ville føre til europeiske priser…

  Politiske rådgivere har de nok av om de ikke forsto dette selv, og da ingen rådgivere vil få sparken på grunn av at de har løyet for politikerne, så kan vi konkludere at det er politikerne som bevisst har løyet for folket.

 3. Avatar for staalelf staalelf says:

  Det kan ha vært en ide om ikke det er så mange ekstra konsekvenser. Dette globalistiske jerngrepet kan ikke få bedre hold. Venter spent på resultatet fra ACER søksmålet som et eksempel på hav vi bør gjøre i stedet for å være passive.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Å bare bytte ut politikerne er ikke mye hjelp, om ikke de professjonelle fortierne og vinklerne i merdia byttes ut.

  Med et ærlig pressekorp, hadde ikke politikerne kunne gjort dette.

 5. Den dyre nye omleggingen til EU-synkronisert energi vil jo treffe de nederste i Norge som et knyttneveslag. Som jeg ser det er det nå minimal forskjell på klima/energi artiklene i Klassekampen og det som er offisiell EU new green deal-politikk.
  Spørsmålet som melder seg er dette: har ikke energi-klima politikken noen klassekarakter? Sånn kan det faktisk framstå i venstresida avis.
  En veteran spaltist som Anders Ekeland kaller seg nå økologisk økonom og skriver jevnlig om temaet som jeg ikke tør blande meg inn i da jeg er alt annet enn ekspert på dette.
  Men kan noen forklare meg forskjellen på imperialistiske EUs klima/energi politikk og “venstresidas”?
  Stakkars minstepensjonister i Norge som skal få oppleve dette. Det er intet mindre enn økonomisk krigføring. For de velstående spiller ikke dette med regningene noen rolle.

 6. Det er stygt å si det, men jeg er faktisk enig med deg. Det eneste som hjelper for å få Ola Dunk til å våkne av dvalen, det er når det begynner å svi i lommeboken. Det å ta fra nordmenn friheten og underlegge de et smittevernsdiktatur er vist ikke nok, det må merkes på lommeboken før folk reagerer. Folk må forstå at frihet og velstand er ikke noe som blir gitt, det er noe man må kjempe for. Kjemper man ikke så er det nok av de som vil ta det fra oss.

 7. De folkevalgte og mediene deres hylte opp at det var en høyre ekstrem konspirasjonsteori at utenlandskablene ville føre til høyere strømregninger for folk flest…

  Nå er det så mange konspirasjonsteorier som er blitt fakta at er det ikke en konspirasjonsteori så er det løgn.

  Når noe stemples konspirasjonsteori så er det synonymt med en faktabekreftelse.

  Det koster 5 øre å produsere en kwh, resten går i lomma på korrupte politikere og ultra milliardærer.

  Når de krever CO2 avgift på vannkraft så skjønner man at man er blitt rævpult.

 8. Vannkraften var et fellesgode som ga husholdninger og industri billig og pålitelig strøm, helt til Stoltenberg gjorde strømmen til et norsk marked til fordel for kraftspekulanter som ble milliardærer. Så avsluttet Barth Eide, tidligere direktør i WEF, med å lure Norge inn i ACER, er rent bondefangeri av en politisk bevisstløs befolkning, kombinert med en naiv barnetro på storkapitalens politikere og MSM, lot seg lure til å tro at Norsk vannkraft som en del av et europeisk marked gir billigere strøm.

  Nå må en norsk husholdning som bor 500 meter fra et norsk vannkraftverk som produserer en kWh for 5 øre, betale en europeisk markedspris for samme strømmen på flere til mange kroner kWh, og som ikke har en øvre grense for høy den kan bli (!).

  Nå burde det gå opp for flere at politikerne og MSM som omfatter NRK, ikke representerer folk og land, men globale kapitalinteresser. Kabler til utlandet fra norske vannkraftverk er globalisme, en norsk naturressurs bringes til utlandet hvor kapitalen tjener enormt mye mer på den.

  Hadde norsk MSM med NRK drevet med journalistikk, hadde ikke dette skjedd. Norges aktiva er i ferd med å bli solgt ut bit for bit bak ryggen på folket, fordi MSM unnlater å omtale det. Høyre og andre borgerlige vil også utviske hjemfallsretten. Det er ikke bare vannkraften, Høyre vil privatisere drikkevannet også, og Høyre har programfestet at statens (folkets) del i Equinor skal ned fra 70% til 50%.

  Det norske folk ranes ved at storkapitalens politikere selger Norges naturressurser og infrastruktur til storkapitalen mens storkapitalens MSM avleder oppmerksomheten med uvesentligheter og sport. Vi må ut av EØS og få en sterk nasjonalstat med politikere og media som representerer folk og land, det politikerne og det MSM vi har nå gjør, er ikke bedre enn landssvik.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

18 flere kommentarer

Deltakere