Børsene i Tyrkia stengt to ganger på grunn av kollapsen til tyrkiske lire

0

All aksjehandel i Tyrkia ble stengt to ganger 17. desember 2021 etter at Borsa Istanbul 100 index falt med 7%. Den tyrkiske valutaen lire har kollapset overfor dollar.

De dramatiske grepene kommer mens tyrkerne vurderer hvordan de kan sikre seg mot voldsom inflasjon og en valuta som har tapt nesten 40 % av sin verdi mot dollaren den siste måneden. Selv om hovedindeksen for Borsa Istanbul-aksjer har steget lokalt, og har overskredet 2400 poeng for første gang registrert denne uken, i amerikanske dollar er den ned 37 % så langt i år, noe som gjør det til det dårligste aksjemarkedet i verden, skriver Al Jazeera.

«Sentralbanken har totalt mistet all kontroll,» sier kapitalforvalteren Timothy Ash til Financial Times.

Ordrebøkene til den tyrkiske tekstilindustrien er fulle på grunn av den lave lirekursen, så i prinsippet skulle de sitte på den grønne greina. Men på grunn av de voldsomme fluktuasjonene i markedet frykter bransjen at de bare har 50% sjanse for å overleve neste år, skriver den britiske finansavisa videre.

President Recep Tayyip Erdoğan har gitt sentralbanken ordre om å kutte rentesatsene, og det har den gjort fire måneder på rad. Ideen er å styrke tyrkisk eksport, men presidentens kritikere sier at han gjort «Tyrkia om til et laboratorium for sprø ideer».

I virkeligheten er det nå presidenten som styrer tyrkisk økonomi og den tyrkiske sentralbanken, og mange mener at han har mistet grepet.

Lirekollapsen fikk Apple til å innføre midlertidig stans i online-salg i Tyrkia, skriver CNN. Den offisielle inflasjonsraten i Tyrkia passerte 21% forrige måned.

Kronprins Sheikh Mohamed bin Zayed fra De forente arabiske emirater ankom Ankara onsdag for å snakke økonomi med Erdogan, og etter samtalene kunngjorde emiratene at de oppretter et investeringsfond på 10 milliarder dollar for å styrke tyrkisk økonomi.

President Erdoğan har drevet en svært ekspansiv utenrikspolitikk der Tyrkia har deltatt i og deltar i kriger i Syria, Libya og Aserbajdsjan, militære eventyr som opplagt har kostet den tyrkiske staten og tyrkiske skattebetalere dyrt.

Erdoğan ser seg sjøl som en slags reinkarnasjon av sultan Suleyman den store (The Magnificent, som de sier på engelsk). I spissen for sin hær erobret Suleyman Beograd, Rhodos, nesten hele Ungarn, beleiret Wien og la store deler av Nord-Afrika så langt vest som til Marokko under seg, samt store deler av det vi i dag kaller Midtøsten.

Men det koster å være kar. I stedet for å gjenreise deler av det osmanske riket kan Erdoğan komme til gjøre Tyrkia til «Europas sjuke mann», som tsar Nikolai 1 kalte landet.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPfizer innrømmer at to doser vaksine ikke virker, så de vil eksperimentere med tre doser for barn
Neste artikkelKjære vaksineentusiast – de har lurt deg!