Energikrisa driver fosfatprisene til himmels

0
Hodeløs energipolitikk. Shutterstock

Den virkelige og ytterst alvorlige krisa i kapitalismen, som startet høsten 2019, og har vært kamuflert av koronakrisa, lar seg ikke lenger skjule. Prisene på naturgass har gått rett til værs, og det driver igjen prisene på kunstgjødsel til himmels. Har er gassprisene i Europa:

Naturgass brukes til å produsere kunstgjødsel, men nå er prisene blitt så høy at mange produsenter er blitt nødt til å stanse fabrikkene, blant annet Yara.

Nå kommer også meldinger om at fosfateksporten stanser opp. Ifølge Josh Linville i StoneX Group har Kina vedtatt å stanse fosfateksporten ut 2022. Kina står for 30% av verdensmarkedet for fosfat, så dette er stort.

Den enkleste måten å formulere forbindelsen mellom fosfatproduksjon og mat på er i formelen: Uten fosfat – ingen mat!

Prisene er nå på det høyeste nivået de har hatt siden 2012, da ettervirkningene av finanskrisa slo inn for fullt. I USA har dette ført til en dobling av prisen på soya, mais og hvete fra midten av 2020 til midten av 2021, skriver Rabobank.

Samtidig har fraktratene på sjøtransport også gått til himmels: 466% på ett år!

ocean freight rates have tripled 1
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVaksinekrangel i full offentlighet i viktig helsekomité i USA
Neste artikkelRedaktørforeningen vil ikke ha Steigan som medlem