Ikke en gang tidligere EU-kommissær Michel Barnier finner seg i alt fra EU

0
Tidligere EU-kommissær Michel Barnier og hans Twitterside.

Spenningen i Norge om norske eller EUs lover skal ha forrang her hjemme, dirrer også midt inne i EU, skriver den politiske kommentatoren Thomas Vermes i ABC Nyheter.

Nei, det er ikke bare Polen og Ungarn som protesterer på Brussels økende overherredømme på mange felt innad i EU. Slik EØS-avtalens overkjøring av norske lover utløser frustrasjon hos oss.

Også Tyskland og britenes plageånd Michel Barnier i Frankrike har begynt å murre mot EUs overherredømme. Her skjer det ting nå.

Husker du den franske EU-kommissæren Michel Barnier som var EUs sjefsforhandler da EU skulle avtale Brexit-betingelsene med Storbritannia?

Barnier var nådeløs og ville ikke vite av at britene skulle få drive «kirsebær-plukking», ta for seg av det de ville, uten å påta seg forpliktelsene de gjenværende EU-landene hadde.

Nå har han pensjonert seg fra EU og kjemper om å bli Frankrikes neste president ved valget i april neste år. Og for et rollebytte!

Noe av det Barnier har funnet ut som et smart trekk, er å reklamere for å styrke Frankrikes suverenitet, ikke minst i innvandringsspørsmål (hørt om noe sånt før, litt lenger øst i EU?).

Barnier har tvitret om dette:

«Jeg vil foreslå en ny fransk ambisjon, å igjen få orden, verne vår livsstil og gjenopprette fransk innflytelse», tvitret han så 9. november.

«Ikke nok med det,» skriver Vermes. «Barnier «tar en polsk en» og slår frampå om endring av grunnloven slik at fransk jus skal gå foran EU-domstolen.«

Den polske forfatningsdomstolen: Polsk lov kan ha forrang over EUs lover

I en sviende tilbakevisning av EU-byråkratiets regler, og en voldsom opptrapping av den juridiske krisa mellom Warszawa og Brussel, bestemte Polens forfatningsdomstol 7. oktober 2021 at polsk lov kan gå foran EU-retten. Dette skjer midt i en pågående tvist mellom Brussel og unionens østlige medlemsland. Avgjørelsen fra forfatningsdomstolen kom etter at polsk statsminister Mateusz Morawiecki ba om en gjennomgang av en avgjørelse fra EUs domstol (ECJ) som ga EUs lover forrang. To av 14 dommere i panelet var uenige i flertallets oppfatning.

Dette går fram av en artikkel i Deutsche Welle.

«Forsøket fra EU-domstolen til å involvere seg med polske juridiske mekanismer bryter med … reglene som prioriterer grunnloven og regler som respekterer suverenitet i prosessen med europeisk integrasjon,» sa dommen i et resultat som kunne får vidtrekkende konsekvenser for Europa når den neste krisa inntreffer.

Brussel anser forfatningsdomstolen som ulovlig på grunn av den politiske innflytelsen på det polske rettsvesenet som det regjerende partiet Law and Justice (PiS) har.

Skjerpet konfrontasjon mellom Polen og EU: Polen nekter å betale EUs dagsbøter

EU-domstolen har ilagt Polen dagsbøter på i alt 1,5 millioner euro for ikke å bøye seg for EUs krav om disiplin i unionen. Det siste vedtaket derfra var ei dagsbot på 1 million euro som kom på toppen av tidligere vedtak. Striden gjelder om det er polsk lov eller EUs lov som har forrang, og Polen nekter å bøye seg. Regjeringa i Warszawa insisterer på at polsk lov har forrang.

Kjetteriet sprer seg

Og det er altså slikt kjetteri den tidligere EU-kommisær Michel Barnier nå begir seg inn på. Og ikke nok med det. Sjølve lokomotivet i EU, forbundsrepublikken Tyskland, mener at tysk lov står over EU-lover, når det passer dem. «Tyskland nekter å bøye seg for EU-domstolen i et viktig finansspørsmål i EU,» skriver Vermes. Tyskland nektet å bøye seg for et EU-vedtak om storstilt oppkjøp av statsobligasjoner. Dermed ble Tyskland saksøkt av EU-domstolen, som 11. desember 2018 slo fast at Tysklands manglende deltakelse var brudd på EUs traktater.

Thomas Vermes skriver:

Så skjedde det uhørte: 5. mai 2020 fastslo den tyske grunnlovsdomstolen at EU-domstolen tar feil. Tyskland godtar rett og slett ikke avgjørelsen i EUs øverste domsorgan og står på sitt.

EU forlangte at den tyske grunnlovsdomstolen i Karlsruhe skulle annullere sin avgjørelse om å overkjøre EU-domstolen. Det avviste grunnlovsdomstolen 29. april i år.

Forrige artikkelEspen Nakstad: – Mange har nok overvurdert vaksinens effekt mot smitte
Neste artikkelDen britiske hærsjefen: Fare for krig mot Russland på grunn av eskalering og feil