«Det er på tide at NATO forlater Kosovo før de få gjort enda mer skade»

0
Foto fra KFORs årsrapport for 2020

Den serbisk-kanadiske filmskaperen Boris Malagurski skriver i en artikkel at NATO har gjort nok skade i Kosovo og at det er på tide at de pakker sammen og forsvinner før de får gjort mer skade. Malagurski er blant annet kjent fo filmen “The Weight of Chains”, som står på lista til Library of Congress i USA. Han skriver:

Akkurat som det hele endte dårlig for Vestens militære intervensjoner i Vietnam og Afghanistan, slik vil det også gjøre i Kosovo. NATO har overskredet sitt mandat, overspilt handa si og misbrukt velkomsten.

Da de siste amerikanske militære helikoptrene forlot Kabul, Afghanistan, understreket mange, inkludert meg selv, likhetene med Amerikas ydmykelse i Saigon, Sør-Vietnam – men en parallell som få våget å trekke var med Kosovo.

Da jeg bare spurte «Er Kosovo neste?» på Twitter sendte det albanske medier ut i en vanvittig storm. Kosovos albanske flertall feirer NATO-tropper som frelsere – NATO bombet Serbia for å ta kontroll over den sørlige provinsen Kosovo i 1999. Siden den gang har NATO sponset et nasjonsbyggingsprosjekt som så ut til å ha kulminert i 2008, da Kosovos foreløpige myndigheter erklærte uavhengighet fra Serbia.

Det var ikke et «slutten på historien». Serbia og store deler av verden anerkjente ikke Kosovo som et uavhengig land, og Kosovo selv var sterkt avhengig av vestlig bistand og militær støtte. De fleste albanske politikere er klar over dette, og de er svært lydige med hensyn til NATO, hvis KFOR -tropper ‘holder fred’ i Kosovo.

NATO har imidlertid overskredet sitt mandat. FNs sikkerhetsråds resolusjon 1244, som satte en stopper for NATOs krig med Jugoslavia, garanterer Serbias suverenitet over Kosovo, mens NATO har presset på for et uavhengig Kosovo fra første dag av okkupasjonen. Resolusjonen ba også om å returnere et avtalt antall jugoslavisk og serbisk personell for å opprettholde en tilstedeværelse på betydningsfulle steder og sentrale grenseoverganger. NATO har aldri tillatt dette å skje. Den siste serbiske statsministeren som ba om at denne avtalen ble respektert, ble myrdet i 2003, litt over en måned etter hans forespørsel.

På den andre sida, hva er resultatene av NATOs nasjonsbygging i Kosovo? Nær 30% arbeidsledighet. Et av de fattigste områdene i Europa, med hele 45% av befolkningen som lever under den offisielle fattigdomsgrensa, og 17% er ekstremt fattige. Tidligere terrorister fra Kosovo Liberation Army, noen anklaget for handel med våpen og menneskelige organer, erstattet sine militære uniformer med politikerdresser og styrer regionen. Den forrige presidenten i Kosovo, med kallenavnet ‘Slangen’, blir for tida stilt for retten for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Haag. Det er han som avduket Bill Clinton-statuen i Kosovos hovedstad. Bill kom deretter for å feire med ‘The Snake’.

Kosovos nylige skiltstrid med Serbia var bare det siste eksempelet på et lederskap i Kosovo som ikke var i stand til å håndtere reelle problemer, men heller gikk i konflikt for å dekke over sin inkompetanse. I stedet for å forhandle med Beograd, brukte Kosovo ensidig makt for å implementere fjerning av serbiske bilskilter. Og alt som NATO var villig til å bidra til å dempe spenningene var å stille sine KFOR-tropper til disposisjon for å erstatte Kosovos spesialenheter, uten å prøve å løse opp i essensen i konflikten. Hva gjør NATO fortsatt i Kosovo?

Sannsynligvis det samme som de gjorde i Afghanistan. De håper vel at en dårlig beslutning om å gå inn vil til slutt lønne seg på en eller annen måte. Men det vil det ikke. Det gjorde det ikke i Vietnam, det gjorde det ikke i Afghanistan, og det vil det ikke i Kosovo. Så det er på tide at NATO begynner å pakke sekken.

Norgesaktuell

Filmskaper Boris Malagurski kommer til Oslo og Elvebakken videregående skole 22. oktober 2021 for å vise sin dokumentarfilm «Montenegro – et splittet land». Her er traileren til filmen:

Les også: Kosovos president Hashim Thaçi tiltalt for krigsforbrytelser

Kosovo 1999: Krigen ble gjort mulig av propaganda

Treningsleire for jihadister i Kosovo

Forrige artikkelDebatten om det «totalitære» og elefanten i rommet
Neste artikkelMinneord om en rebell
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.