Treningsleire for jihadister i Kosovo

0

Det har lenge vært kjent at jihadister har etablert støttepunkter på Balkan. I april 2016 skrev Der Spiegel om Sharialandsbyer: Bosnias problemer med den islamske staten.

Med utgangspunkt i tre ulike kilder, en britisk, en serbisk og en amerikansk, har jeg vist hvordan jihadister har bygd opp treningsleire på Balkan med Bosnia som sentrum.

Jeg har vist til mainstream amerikanske medier som representerer eliten i USA, og de er vel kjent med dette. For eksempel Foreign Policy, Washington Post og World Affairs Journal.

Nå har jihadistene utviklet reine treningsleire i Kosovo, hvis vil skal tro italienske l’Espresso og amerikanske New york Times.

l’Espresso, et av Italias fremste nyhetsmagasiner, skriver:

Den islamske staten har minst fem treningsleire i landet (Kosovo). Den største av dem er i nærheten av Bondsteel, som er den største militærbasen utenfor USA. Trenerne er enkelte tidligere militante fra UCK, «heltene» fra krigen mot Serbia.

Der lærer jihadister med albansk opphav arabisk og koranstudier samt å håndtere våpen. De trener på skyting og geriljatenikk.

En av de fremste terroristene er en viss Lavdrim Muhaxheri, kommandant for den såkalte «balkanbrigaden». Han har tidligere vært ansatt på Camp Bondsteel og er kjent for sine grusomme henrettelser, som han også har publisert på Facebook. Han har sverget troskap til «kalifatet».

Virksomheten er også kjent for myndighetene i Kosovo som oppgir at jihadistene i Kosovo i stor utstrekning har dratt til Syria for å kjempe der, hvorav 57 er drept. La Repubblica forteller om ei jihadistcelle i den italienske byen Brescia, som hadde kommet fra Kosovo. I propagandamaterialet sitt skriver de:

Vi skal destabilisere Europa. Innen fem år skal vi opprette islamske stater, og det skal bare finnes én lov, sharia. Og det vil ikke lenger finnes noen pave, denne blir den siste. … Gud vil ødelegge Frankrike … osv.

Dette kunne man lese som skryt fra gale mennesker, hvis det ikke var sånn at deres likesinnede gjør akkurat det de lover.

New York Times forteller om hvordan Kosovo er forvandlet til en mer og mer islamsk stat i de sytten årene som er gått siden Kosovokrigen:

Since then — much of that time under the watch of American officials — Saudi money and influence have transformed this once-tolerant Muslim society at the hem of Europe into a font of Islamic extremism and a pipeline for jihadists.

Kosovo now finds itself, like the rest of Europe, fending off the threat of radical Islam. Over the last two years, the police have identified 314 Kosovars — including two suicide bombers, 44 women and 28 children — who have gone abroad to join the Islamic State, the highest number per capita in Europe.

They were radicalized and recruited, Kosovo investigators say, by a corps of extremist clerics and secretive associations funded by Saudi Arabia and other conservative Arab gulf states using an obscure, labyrinthine network of donations from charities, private individuals and government ministries.

Fatos Makolli, sjefen for Kosovos antiterrorpoliti sier om saudiaraberne at «de fremmer politisk islam. De bruker en masse penger for å promotere den gjennom ulike programmer for i første rekke unge, sårbare folk, og de sprer en masse wahhabittisk og salafistisk litteratur. De har brakt disse menneskene nærmere til radikal politisk islam.»

Kosovo har nå 800 moskeer ifølge NYT, 240 av dem bygd etter krigen i 1999. De brukes for å lære opp særlig unge mennesker i salafisme.

l’Espresso minner om at Kosovo er «due passi»to skritt fra Italia, og en kan tilføye Tyskland og Sentral-Europa. Som strategisk terrorsenter egner det seg ypperlig.

Godtroende mennesker vil gjerne tro det beste, så de vil enten benekte at dette finnes, eller i en anne form for sjølbedrag hevde at USA og NATO er ukjent med dette. Det står ikke til troende. Dette skjer rett rundt hjørnet for USAs største militærbase i utlandet. Den er stappfull av elektroniske overvåkingssystemer, og har helt opplagt droner, spionfly og satellitter som kan hjelpe seg. De kan se hva jihadistene spiser til frokost hvis de vil. Og likevel påstår de at de driver «krig mot terror»?

 

 

Forrige artikkelHundrevis av Sanders-tilhengere forlot landsmøtet da Clinton ble nominert
Neste artikkelThe Illusion of Truth
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).