Kosovos president Hashim Thaçi tiltalt for krigsforbrytelser

0
Krigsforbryter, president og NATOs beste venn Hashim Thaçi på talerstolen i "tenketanken" Chatham House i april 2019. Shutterstock.

En spesialetterforsker ved en internasjonal domstol i Haag har utarbeidet tiltale mot Kososvos president Hashim Thaçi og ni andre for drap og andre krigsforbrytelser. Dette melder Deutsche Welle.

De er «ansvarlige for nesten 100 drap», ifølge påtalemyndighetene ved det EU-støttede Kosovo Specialist Chamber. Ofrene inkluderer kosovaralbanere, serbere og romfolk, samt politiske motstandere, ifølge tiltalen. Gruppa blir også anklaget for tortur, forfølgelse og «tvunget forsvinning». Etterforskerne har holdt på lenge og sier nå at de kan legge fram bevis for samtlige anklager hinsides enhver rimelig tvil. Det gjenstår imidlertid å utforme den endelige tiltalen.

For mindre enn ett år siden trakk Kosovos statsminister Ramush Haradinaj seg etter at han ble tilkalt av samme domstol med mistanke om krigsforbrytelser.

Krigsforbryteren og den tidligere UCK-lederen Hashim Thaçi har siden 2016 vært president i Kosovo. Han er tidligere utenriksminister og statsminister. I 2010 la den sveitsiske senatoren Dick Marty fram en rapport på vegne av Europarådet der han knyttet Thaçi til organisert kriminalitet, deriblant omfattende narkotikatrafikk og smugling av organer og våpen. Nåværende presidentkandidat i USA, Joe Biden, kalte derimot Thaçi for «Kosovos George Washington».

The Guardian meldte i 2014 at undersøkelser fra EU hadde avdekket sterke forbindelser mellom den nåværende regjeringa i Pristina til henholdsvis CIA og morderbander i Kosovo.

Washington Times skrev i 1999 at Thaçis KLA ble finansiert gjennom smugling av heroin og kokain. BBC skrev i 2000 at Thaçi sjøl var sentral i denne kriminelle aktivteten. Den tyske etterretningsorganisasjonen BND skrev i 2008 at den nåværende albanske presidenten er en hovedaktør i det kriminelle nettverket som dominerer Kosovo. Den franske avisa Le Figaro skrev i 2016 at han sto i fare for å bli tiltalt for en serie forbrytelser, deriblant organhandel.

Kosovo er i praksis en bandittstat og et USA-protektorat beskyttet av den kjempestore USA-basen Camp Bondsteel.

Den offisielle utdanningsinstitusjonen for USAs Special Operations Command, altså spesialstyrkene, har publisert en oppsummering av USAs erfaringer med å styrte utenlandske regjeringer. Denne oppsummeringa, som er på 250 sider har tittelen «Support to Resistance: Strategic Purpose and Effectiveness», og den kan lastes ned her (pdf). Rapporten innrømmer også at USA under krigen i Kosovo samarbeidet direkte med UCK eller KLA, som på samme tid offisielt ble regnet som terrorgruppe av USA (side 173).

Nå er altså USAs allierte i Kosovo tiltalt for drap og krigsforbrytelser, og slik den internasjonale situasjonen er, kan han ikke være helt sikker på at president Donald Trump vil rake kastanjene ut av glørne for seg.

Gave til leserne: Hefte om Balkankrigen (2000)


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelI sosiale medier blir vi manipulert med følelser
Neste artikkelMcKinseys hemmelige rolle i Europas flyktningkrise
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).