Russland og Saudi-Arabia undertegner avtale om militært samarbeid

0
Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu overvåker undertegninga av militæravtalen mellom Russland og Saudi-Arabia.

Russland har undertegnet en viktig militær samarbeidsavtale med en av USAs aller viktigste allierte i Midtøsten, nemlig Saudi-Arabia. Undertegnelsen fant sted i Riyadh 23. august 2021. Fra russisk side var det forsvarsminister Sergej Sjojgu (engelsk: Shoigu) som arrangerte undertegninga. Signaturene ble satt av den russiske viseforsvarsministeren, generalmajor Alexander Fomin og hans saudiarabiske motpart prins Khalid bin Salman.

Dette meldte al Arabiya.

Prins Khalid møtte den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu tidligere på dagen for å «undersøke måter å styrke militær- og forsvarssamarbeidet» mellom de to landene. «Vi diskuterte vår felles bestrebelse på å bevare stabilitet og sikkerhet i regionen, og vurderte delte utfordringer landene våre står overfor,» la prinsen til.

Russland og Saudi-Arabia har også avtalt å gjennomføre en felles bemannet romferd.

Krise mellom USA og Saudi-Arabia

Disse nyhetene kommer mens det tydeligvis er full skjæring mellom Washington og Riyadh. Kommentatoren Abdel Bari Atwan skriver:

Forholdet mellom kongeriket Saudi-Arabia og dets mangeårige allierte USA går tydeligvis fra ille til verre. De siste to ukene har det vært en enestående økning i spenninga mellom de to sidene, noe som kan få politiske og økonomiske konsekvenser i dagene og månedene som kommer. Flere av de siste utviklingene vitner om dette.

Forrige uke bekreftet Associated Press, kjent for sine forbindelser til beslutningstakere i Washington, at Biden-administrasjonen har trukket alle sine Patriot og (mer sofistikerte) THAAD luftforsvarssystemer ut av riket. De fleste ble satt inn der i 2019 for å forsvare strategiske steder etter en rekke rakett- og droneangrep fra Jemens Houthi Ansarullah -bevegelse mot Saudi Aramco oljeinstallasjoner og andre mål. Byrået publiserte satellittbilder av Prince Sultan flybase sørøst for hovedstaden Riyadh, som antagelig kom fra Pentagon, og viste at disse systemene er fullstendig fjernet.

Så ble det kunngjort at et besøk i riket av USAs forsvarsminister Lloyd Austin – som en del av en Gulf-reise som inkluderte Qatar, Kuwait og Bahrain – hadde blitt utsatt eller kansellert, tilsynelatende på grunn av «planleggingsproblemer». Det var en enestående kald skulder som gjenspeiler det offisielle saudisk raseriet mot USA.

Den indiske kommentatoren M.K. Bhadrakumar, som vi har sitert tidligere, sa:

De begynnende tegnene på en amerikansk tilbaketrekning fra Saudi-Arabia har dukket opp i en rekke trekk de siste 2-3 ukene.

Uten tvil har Biden-administrasjonen nettopp kommet med en viktig markering av sine regionale strategier i Vest -Asia ved å fjerne det mest avanserte amerikanske missilforsvarssystemet og Patriot-batterier utplassert til Saudi-Arabia for å motvirke Iran og møte luftangrep fra Jemens Houthi-opprørere.

Riyadh viste sin misnøye umiddelbart ved brått å avlyse et planlagt besøk av USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Les: Et gigantisk politisk jordskjelv i Midtøsten

Kommentatoren Moon of Alabama mener at dette ikke handler om Partriot-missilene, som uansett hadde vist seg ubrukbare mot houtienes droner eller ryktene om en mulig fornyelse av USAs signatur på atomavtalen med Iran.

Han mener at disse brikkene passer inn i et større puslespill, og da tenker han på en større strategisk omlegging av USAs politikk i hele Midtøsten.

Vokteren av de hellige steder – og petrodollaren

Saudi-Arabia er ikke hvilket land som helst i USAs portefølje av klientstater. Landet er ikke bare «vokteren av de hellige steder», og dermed en nøkkel til hele den muslimske verden, men vel så viktig: etter at USA forlot gullstandarden for godt er dollaren forankret som en petrodollar. USA avtalte med Saudi-Arabia at de som verdens største oljeprodusent skulle sørge for at OPEC-landene gjorde all sin oljehandel i dollar. Det gjorde at alle land var nødt til å ha en dollarreserve for å selge eller kjøpe olje. Det underbygde dollarens rolle som unik reservevaluta i det internasjonale pengesystemet.

Når det skjærer seg mellom USA og Saudi-Arabia er det altså langt med enn en militærallianse som er i spill.

– Nervøse allierte

USAs offisielle nyhetskanal, Voice of America, skriver:

Omdisponeringen av forsvaret av Prince Sultan Air Base utenfor Riyadh kom da USAs gulf-allierte nervøst så på tilbaketrekning av amerikanske tropper fra Afghanistan, inkludert evakueringer i siste øyeblikk fra Kabuls beleirede internasjonale flyplass.

Mens titusenvis av amerikanske styrker fortsatt står utplassert over den arabiske halvøya som en motvekt til Iran, bekymrer gulfstatene seg over USAs planer. Spenningene er fortsatt høye mens forhandlingene ser ut til å ha stoppet i Wien om Irans atomavtale med verdensmakter, noe som øker faren for fremtidige konfrontasjoner i regionen.

VoA siterer den tidligere etterretningssjefen i Saudi-Arabia, prins Turki al-Faisal, og han skjærer gjennom de offisielle forsikringene om at alt er som før, og sier at landet trenger en forsikring om USAs forpliktelser.

Forrige artikkelSvingdøra
Neste artikkelReaksjoner på regjeringas forslag om å fortsette unntaksbestemmelsene i smittevernloven