Mennesker og lemen

0

Av Giorgio Agamben

Lemen er små gnagere, omtrent 15 centimeter lange, som lever i tundraene i Nord -Europa og Asia. Denne arten har den særegenheten å plutselig foreta kollektive migrasjoner uten noen åpenbar grunn som ender med et massemord i havets vann.

Gåten denne oppførselen representerer for zoologer er så unik at de, etter å ha prøvd å gi forklaringer som viste seg å være utilstrekkelige, foretrakk å fjerne den.

Men et av de klareste sinnene i det tjuende århundre, Primo Levi, satte spørsmålstegn ved fenomenet og ga en overbevisende tolkning av det. Vi tar det for gitt at alle levende vesener ønsker å fortsette å leve: i lemen har denne viljen av en eller annen grunn sviktet og instinktet som drev dem til å leve har blitt til et dødsinstinkt.

Jeg tror at noe lignende skjer i dag med en annen art av levende vesener, det vi kaller homo sapiens. Kollektivt selvmord forekommer her – som det passer seg for en art som har erstattet instinkt med språk og en rekke enheter utenfor kroppen for en endosomatisk impuls – på en kunstig og komplisert måte, men resultatet kan bli det samme.

Mennesket kan ikke leve hvis de ikke gir seg selv grunner og begrunnelser for sine liv, som i alle tider har antatt form av religioner, myter, politiske overbevisninger, filosofier og idealer av alle slag. Disse begrunnelsene synes i dag – i hvert fall i den rikeste og mest teknologiske delen av menneskeheten – å ha falt vekk og mennesker er kanskje for første gang redusert til sin rene biologiske overlevelse, som de tilsynelatende ikke kan godta.

Dette alene kan forklare hvorfor vi, i stedet for å anta det enkle, kjærlige faktum om å leve side om side, følte behov for å igangsette en uforsonlig sanitær terror, der livet blir alle øyeblikk, uten noen ideell rettferdiggjørelse, truet og straffet med sykdom og død.

Og dette alene kan forklare det, at selv om bransjene som produserer dem har uttalt at det ikke er mulig å forutsi effekten av vaksiner på lang sikt, fordi det ikke har vært mulig å oppfylle kravene for prosedyrer og at testene på gentoksisitet og karsinogenitet vil avsluttes først i oktober 2022, blir millioner av mennesker utsatt for en enestående massevaksinasjon.

Det er fullt mulig – selv om det på ingen måte er sikkert – at om noen år vil oppførselen til mennesker være lik lemens og at menneskearten dermed er på vei til utryddelse.

Original på italiensk: https://www.quodlibet.it/giorgio-agamben-uomini-e-lemmings

Giorgio Agamben, født 22. april 1942 i Roma, er en italiensk filosof og professor i estetikk ved Universitetet i Verona. Han har også et professorat ved European Graduate School, underviser ved Collège International de Philosophie i Paris og ved University of Macerata i Italia. Han er kjent for sine teorier om unntakstilstandHomo sacer og om menneskerettigheter.

Les andre artikler av Giorgio Agamben her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.