De «allierte» gikk bak ryggen på Macron da de forberedte AUKUS-avtalen som rammet Frankrike

0

Det er nå avslørt at ikke bare unnlot USA og Australia å informere Frankrike om at Australia ville bryte ubåtavtalen med Frankrike. Det ble også direkte drevet en sammensvergelse bak ryggen på president Emmanuel Macron der «de allierte» bevisst gikk bak hans rygg.

The Sunday Telegraph rapporterte 19. september 2021 at AUKUS-avtalen ble gjort ferdig under G7-toppmøtet i juni i Cornwall, men Macron som også var tilstede var uvitende om hva som skjedde bak ryggen hans midt i alt kameraderiet.

Macron har tapt ansikt. The Guardian rapporterte tidligere at hemmelige diskusjoner om avtalen pågikk i flere måneder før i USA, mens Paris ble holdt totalt utenfor. De franske politikerne har vist sin fortvilelse, raseri og sterke følelser foran TV-kameraene, skriver MK Bhadrakumar i en kommentar.

Frankrike kaller umiddelbart tilbake sine ambassadører til USA og Australia

Utenriksminister Jean-Yves Le Drian har beskrevet det som et «dolkestikk i ryggen» som utgjorde «uakseptabel oppførsel mellom allierte og partnere». Og i et praktisk talt enestående trekk blant allierte beordret Macron tilbakekalling av de franske ambassadørene til Washington og Canberra.

Jean-Yves Le Drian sa til franske medier: «Det har vært løgner, det har vært dobbeltspill, det har vært et stort tillitsbrudd. Det har vært forakt. Så det går ikke bra mellom oss, ikke i det hele tatt. Det betyr at det er ei krise. Vi trekker tilbake ambassadører for å prøve å forstå, men også for å vise til våre tidligere partnerland at vi er veldig misfornøye. Det er virkelig ei alvorlig krise mellom oss.”

– Alvorlige konsekvenser

Konsekvensene for fransk-australske bånd vil være alvorlige. Frankrike er også en stillehavsmakt (i motsetning til Storbritannia), og Canberras nærmeste betydelige østlige nabo er den franske øygruppen Ny-Caledonia, skriver Bhadrakumar.

Australia trenger franskmennene for å sikre en frihandelsavtale med EU. En frihandelsavtale mellom Australia og EU, som nå er i vektskåla, har potensial til å åpne et marked for australske eksportører på nesten 450 millioner mennesker, med et BNP på mer enn 15 billioner dollar.

Tjenestemenn i Brussel sa til CNN at tidspunktet for AUKUS-kunngjøringen var brutal, ettersom EUs høye representant for utenrikssaker skulle levere sin egen strategi for Indo-Stillehavet på torsdag, noe som gir inntrykk av at EU ikke blir tatt på alvor som en geopolitisk aktør.

En høytstående EU-tjenestemann fortalte CNN forsiktig at dette var «engelsktalende land» som er «veldig krigførende» som danner en allianse mot Kina, og dette var de samme nasjonene som tok ledelsen for å invadere Afghanistan og Irak. «Og vi vet alle resultatet av det.»

EU krever unnskyldning fra Australia.

I mellomtida kan Kina bare rolig betrakte hvordan USAs oppfatning av diplomati og forhold til partnere slår djupe sprekker i NATO og mellom EU og de anglo-amerikanske landene. Godt som de kjenner sine klassikere, vil man nok i Zhongnanhai si til hverandre at «USA har løftet en tung stein for å slippe den på sine egne føtter.»

Forrige artikkel‘F ** k the jab!’: KAOS i Australia da bygningsarbeidere protesterte mot vaksinetvang
Neste artikkelSå oppdaget også de store mediene Nakstads dobbeltrolle
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).