Frankrike kaller umiddelbart tilbake sine ambassadører til USA og Australia

0

Den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian sa fredag kveld 17. september 2021 at Frankrike umiddelbart tilbakekaller sine ambassadører til USA og Australia på grunn av den kansellerte ubåtavtalen mellom Frankrike og Australia. Le Drian sa i en uttalelse at avgjørelsen, som er besluttet av president Emmanuel Macron, «er begrunnet i det eksepsjonelle alvoret i kunngjøringene» fra Australia og USA. Han sa at Australia har inngått en stor kontrakt om å kjøpe franske konvensjonelle ubåter og at det å bryte avtalen og erstatte dem til fordel for atomdrevne ubåter bygget med amerikansk teknologi er «uakseptabel oppførsel».

«Avlysningen av programmet for produksjon av ubåter i Attack-klassen har vært bindende for Australia og Frankrike siden 2016, og kunngjøringen om et nytt partnerskap med USA med formål å starte studier om et mulig fremtidig samarbeid om atomdrevne ubåter, utgjør en uakseptabel oppførsel mellom allierte og partnere, hvis konsekvenser direkte påvirker den visjonen vi har om våre allianser, om våre partnerskap og om Indo-Stillehavets betydning for Europa,» sa han.

Det mest sentrale i denne avtalen var kunngjøringen om at USA nå ville dele sin atomdrevne ubåtsteknologi med Australia. Målet med dette er å intensivere forsøk på militær innringing av Kina, sjøl om de tre landene ikke sa det direkte. Ubåtspakten innebar imidlertid at Canberra plutselig skrotet en avtale på 43 milliarder dollar med Frankrike om å bygge 12 slike ubåter, et trekk som provoserte forbannelse og raseri fra høytstående embetsmenn i Paris. De anklaget USA for forræderi.

Den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian uttalte: «Denne ensidige, brutale, uforutsigbare avgjørelsen ligner veldig på det Trump gjorde.»

NATO-landet Frankrike blir altså regelrett forrådt av sin såkalte allierte USA og får både et stort pprestisjetap, men ikke minst et økonomisk tap og et stort tap av arbeidsplasser. Dette slår et gapende hull i Joe Bidens påstander om at USA vil gjenforene seg med Europa etter konfliktperioden under Donald Trump. Sett fra Paris er ikke Storbritannia Europa, og det spørs jo hvor lenge Frankrike og andre EU-land vil finne seg i å være dørmatter og ved- og vannbærere for USA i konfrontasjonen med Kina, når de sjøl taper så gedigent på det.

Les: USA får Frankrike til å rase og Kina til å advare gjennom ubåtavtale med Australia

I Paris omtales avtalebruddet og opptredenen til USA og Australia som «et dolkestøt i ryggen» mot Frankrike.

I Beijing peker den offisielle avisa Global Times på at den såkalte AUKUS-avtalen også er et slag mot India og Japan, som deltar i Quadrilateral Security Dialogue, også kjent som the Quad. Nå gir nemlig USA Australia en spesialbehandling som de to andre landene ikke får.

Biden-administrasjonen har altså begått det diplomatiske mesterstykket at de både har krenket sine «allierte» Frankrike, India og Japan og har provosert Kina til å trappe opp sine militære forberedelser til en mulig krig i Sørkinahavet.

Dette heller kaldt vann i blodet til dem i India som måtte ønske å bli regelrette allierte med USA. I New Dehli snakket det om at «India har høyere ambisjoner enn som så».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.