Afghanistans nye regjering vil samarbeide med Kina og bekjempe terrorismen

0

Taliban kunngjorde en midlertidig regjering bestående av viktige Taliban-personer i Afghanistan tirsdag, og mange så den ikke som så inkluderende som Taliban hadde lovet. Her ser vi bort fra kritikken fra utenriksminister Søreide, som i det minste ikke manglet frekkhetens nådegave da hun kritiserte den midlertidige regjeringa i Afghanistan for at den «verken er inkluderende eller representativ».

Vi mener: Her har Norge ført krig mot Afghanistan i 20 år og gått på et knusende nederlag, så mener de ansvarlige at de er i posisjon til å kritisere sammensetninga av den regjeringa som skal prøve å rette opp skadene etter denne krigføringa. Det er opplagt en svakhet for Talibans regjering at den ikke har kvinner med, men det samme kan jo sies om regjeringene i Saudi-Arabia og Qatar, for å nevne to eksempler, uten at Søreide har gjort noe nummer av det.

Det som er et langt mer relevant punkt er om Taliban vil lykkes i å forene de ulike kreftene i det splittede landet og klare å etablere et samlende nasjonalt styre.

Taliban-talsperson Suhail Shaheen sier i et eksklusivt intervju med Global Times at de er i samtaler med andre afghanske politikere og hvis det blir enighet, vil andre personer utenfor det nåværende kabinettet ha sjansen til å innta høytstående jobber i den nye regjeringen.

«Vi tror på en inkluderende regjering,» sa han til Global Times og la til at den formelle regjeringen kan bli oppnevnt denne måneden eller neste måned.

Etter at relevante spørsmål er avgjort, håper Taliban å invitere delegasjoner på høyt nivå fra andre land, inkludert Kina, til å besøke Afghanistan. Shaheen fortalte Global Times at mange medlemmer av East Turkestan Islamic Movement (ETIM) har forlatt Afghanistan fordi Taliban kategorisk har fortalt dem at det ikke er noe sted for noen å bruke Afghanistan mot andre områder, inkludert nabolandene.

Ifølge Shaheen er den nye regjeringas topp-prioritet å konsentrere seg om det økonomiske arbeidet, skape jobbmuligheter og løfte levestandarden til befolkninga, drive oppbygging av Afghanistan, opprettholde stabilitet og arbeide for fredelig sameksistens mellom alle afghanere.

Mmatvarekrisa er truende i Afghanistan, og talsmannen sa at afghanere står overfor en humanitær krise, og han håper vennlige land, inkludert nabolandene, vil komme frem og hjelpe befolkningen i Afghanistan på denne avgjørende tiden.

«Vi ønsker ikke denne hjelpen for oss selv, men vi vil ha den for folket vårt,» sa Shaheen og bemerket at det er en «moralsk forpliktelse fra de vestlige landene» å delta i byggingen av Afghanistan.

«Hvis de ikke deltar, betyr det at de ikke hjelper folket i Afghanistan [som viser at] deres slagord med verdier om menneskerettigheter og humanisme er tomme ord. De løfter fram et slagord på den ene siden, men gjør det det motsatte,» sa han til Global Times.

Shaheen sa til Global Times at Taliban planlegger å invitere delegasjoner på høyt nivå fra Kina og Russland til Afghanistan. Han håper også afghanske delegasjoner på høyt nivå kan besøke Beijing og Moskva.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.