Svikter gamle allierte USA nå?

0
Ikke venner på stranda mer? Fellesøvelse mellom USA og Sør-Korea i 2014.

En tilsynelatende liten og ubetydelig rulletekst på Channel New Asia i dag 2. august: ‘Det er ingen enighet om en ny felles militær øvelse i Sør-Korea.’    

Av Einar Magnus Ødegård (oberstløytnant ute av tjeneste).

Nyheten er STOR, inntil nå er slike samøvelser to ganger i året vært en selvfølge i lang tid. 

Bak ligger åpenbart to forhold som har en naturlig sammenheng:    

I lys av en gryende krig mellom USA og Kina, har Nord-Koreas Kim aktivert den direkte telefonlinje Pyongyang-Seuol, og sendt signaler om mer kontakt de to land i mellom er ønskelig. Sør-Korea motsetter seg bestemt å delta på USAs side i den krigen.  

Japan er USAs lojale krigsallierte. Ofte glemmes at Kurilene er besatt av russiske styrker etter 2. Verdenskrig, og med øya nærmest Japan som etablert skytefelt for alle typer våpen.

Kanskje en bagatell dette, men egentlig er de to forhold med et nøytralt eller Kina-positivt Sør-Korea, og de russisk besatte Kurilene bestemmende: De nekter US Navy å foreta operasjoner i og nord for farvannet mellom Korea og Japan.   

En aktiv kinesisk utenrikspolitikk bør kunne forutsettes å ligge til grunn for de to Koreas holdninger. Slik har Kina allerede vunnet en strategisk seier, ved å tvinge USA til å foreta all krigføring lenger sør. Da kan de kinesiske forsvarsstyrker konsentrere oppmerksomheten der. 

Henimot vestre ende av det sannsynlig kommende stridsområdet nekter Singapores mektige statsminister Lee bystatens deltakelse som USAs allierte mot Kina. Etter samtaler med USAs forsvarsminister Austin, leverte Lee 30. mai denne verbale salven, og understreket at Singapore vil opprettholde sitt gode forhold til Kina.   

Fra Austins samtaler i Hanoi er lite sluppet ut, mens Filippinene atter en gang er blitt presset inn i USAs politiske fold som grupperingsområde for amerikanske styrker.

I forsøk på å danne ‘en allianse’ mot Kina, skal utenriksminister Blinken inneværende uke ha en rekke fjernsamtaler med ledere i de fleste ASEAN-land. Huskes bør at Kambodsja, Laos og Myanmar i praksis domineres av Kina. Når visepresident Harris er bebudet å ha møter i Singapore og Hanoi ‘i løpet av august’, kan den ‘alliansen’ svikte før krigen bryter ut.   

India ser også ut til å svikte USA i en eller annen krigssituasjon mot Kina, intet nytt derfra. 

Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no.

   

Forrige artikkelHvorfor er norske journalister og medier tause om fengslinga av Craig Murray?
Neste artikkelFaktisk.no og NRK deltar i enda et tvilsomt nettverk