Faktisk.no og NRK deltar i enda et tvilsomt nettverk

0

Har du hørt om Credibility Coalition? Ikke ta det tungt om svaret er nei, de fleste andre har ikke hørt om det heller. Denne «troverdige koalisjonen» er et nettverk som tar sikte på å vinne krigen om verdensopinionen, og de er anført av bidragsytere som NATOs tenketank Atlantic Council, Bill & Melinda Gates Foundation og CIA-fronten National Endowment for Democracy. Norske medier er tungt involvert.

De skriver om seg sjøl:

Troverdighetskoalisjonen har som mål å utvikle felles standarder for informasjonstroverdighet ved å ta initiativ til aktiviteter og initiativer som samler mennesker og institusjoner fra en rekke bakgrunner gjennom en rekke aktiviteter.

Vi jobber sammen for å nå disse målene som et forskningsmiljø av journalister, forskere, akademikere, studenter, beslutningstakere, teknologer og engasjerte ikke-spesialister. Vårt mål er å fremme samarbeidende tilnærminger for å forstå sannheten, kvaliteten og troverdigheten til online informasjon som er grunnleggende for det sivile samfunn.

Hvem er hvem i Vestens informasjonskrig

Ellers er det en svært omfattende av omtrent alt som kan krype og gå i Vestens propagandakrig. Vi nevner i fleng:

 • Al Jazeera
 • Apple
 • Atlantic Council
 • Australias regjering
 • Bill & Melina Gates Foundation
 • Bloomberg
 • Storbritannias regjering
 • Carnegie Corporation
 • Charles Koch Foundation
 • Dagbladet
 • Democracy Fund (Det demokratiske partiet i USA)
 • Deutsche Telekom
 • Deutsche Welle
 • European Endowment for Democracy
 • European Journalism Centre (tungt sponset av Bill Gates)
 • EU
 • Facebook
 • Facebook Journalism Project (FBs prosjekt for å smøre og påvirke pressa verden over)
 • Tysklands regjering
 • Ford Foundation
 • Frankrikes regjering
 • Fritt ord (For et selskap, Knut Olav Åmås!)
 • Gates Foundation
 • German Marshall Fund of the United States
 • IBM
 • International Center for Journalism
 • International Renaissance Foundation (Soros Ukraina)
 • Jeff Bezos
 • Luminate Group (finansiert av eBay-sjef Omidyar)
 • Mondeléz International
 • NRK
 • Omidyar Network
 • Open Society Foundation
 • Oxfam
 • Poynter
 • Radio Free Europe (USA/CIA)
 • Forskningsrådet Norge
 • Aspen Institute
 • Thomson Reuters
 • Ukrainian World Foundation
 • UNESCO
 • Twitter
 • UNDP
 • USAs regjering
 • VG
 • Voice of America
 • Wellcome Trust
 • Wikimedia
 • World Economic Forum

Bare for å nevne noen. Dette er vestlig storfinans, NATO, CIA og annen vestlig etterretning i tett samarbeid med vestlige nyhetsorganisasjoner. Og som man ser med veldig prominent representasjon fra de dominerende mediene i Norge.

Fri presse? Faktasjekk?

Troverdig koalisjon? Forum for ensretting og globale propagandakrig ville være en mer passende betegnelse.

Har redaktørene for de nevnte norske mediehusene noen forklaring på hvorfor de er med i denne koalisjonen? Kan Knut Olav Åmås forklare hvorfor Fritt ord allierer seg med NATOs tenketank og CIA i en slik koalisjon?

Forrige artikkelSvikter gamle allierte USA nå?
Neste artikkelHvordan Bill Gates har monopolisert global helse
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).