Nå må afghanerne få fred

0

Taperne fra «den amerikanske krigen» i Afghanistan fortsetter sin ødeleggende virksomhet, selv etter at de offisielt forlater landet. Skal vi fortsatt nekte afghanerne fred?

Av Terje Alnes.

De massakrerte våre landsmenn og ødela landet vårt bare for å bygge noe falskt, uten å ha forpliktet seg til de samme verdiene selv. De snakket om demokrati og ytringsfrihet, rettigheter for kvinner og om å bekjempe narkotikaproduksjonen, men de siste 20 årene har vi hatt massakrer i hver landsby, de har bombet bryllup og moskeer, og all denne ødeleggelsen for ingenting. Ingenting er forandret, og situasjonen er verre enn den var før 11. september. Det eneste vi sitter igjen med etter den amerikanske krigen, er afghanske enker, foreldreløse barn og handikappede ungdommer.

– Fazelminallah Qazizai, afghansk journalist og forfatter sitert i Klassekampen 24. juli 2021

I en kronikk på nrk.no spør Eirik Veum «Døde de forgjeves?», og tenker på de 10 norske soldatene som er drept i Afghanistan. Ja, det gjorde de.

De døde en meningsløs død etter politiske feilgrep og forbrytelser begått av «respektable» vestlige politikere. De har holdt oss for narr med prat om menneskerettigheter og demokratibygging, samtidig som de har skjult sannheten om den feilslåtte krigføringen helt fra starten av. Det eneste vår deltakelse i «den amerikanske krigen» har bidratt til er å forlenge lidelsene til folk i Afghanistan. 47.000 sivile er drept, men ingen ansvarlige ser ut til å stille spørsmål om hvor mange afghanere norske soldater har drept i løpet av de 20 årene Norge har kriget på vegne av USA. 10 norske, dyrebare liv derimot …

Les også: Norsk krigføring i Afghanistan er basert på løgn

Taperne bedriver historisk revisjonisme

«Ingenting er forandret, og situasjonen er verre enn den var før 11. september» (2001), sier den afghanske journalisten. Pågående forsøk på historisk revisjonisme fra de involverte vil aldri kunne rokke ved den erkjennelsen.

Han som var norsk utenriksminister i 7 av de 20 årene Norge kriget for USA i Afghanistan mener at vi ikke har «drevet krig» i landet i det hele tatt! Skal han som kan bli statsminister etter valget helt uimotsagt få benekte det afghanerne selv så inderlig vel vet er en forbannet løgn? I Norge kan politikere tydeligvis slippe unna med alt bare de er «respektable» nok.

John Sopko, USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging (SIGAR), trekker frem «løgner, selvbedrag, overmot og hovmod» for å forklare hva som gikk galt i Afghanistan. Dette høres ut som kjerneverdier i Jonas Gahr Støres utenriksdepartement.

Les også: Stol aldri på norske politikere som står i ledtog med USA

Taliban er sterkere enn noensinne

Eirik Veum skriver at etter 20 år med krig er Taliban sterkere enn noensinne, både militært og politisk, og at de har støtte ute i den afghanske befolkningen. Samtidig får han seg til å skrive at «situasjonen i Afghanistan virker håpløs. Landet er i oppløsning.» Det kan vel tvert imot tenkes at afghanerne øyner håp nå som de vestlige okkupantene forlater landet og det gjennomkorrupte marionettregimet står for fall?

«Landet» er ikke i oppløsning, det er det den afghanske regjeringshæren som er. De 300.000 soldatene, som bl.a. Norge har trent opp, flykter eller legger ned våpnene uten kamp. Hvorfor skal de ofre livet i en tapt krig og for en regjering som ikke har støtte i folket? Kampmoralen til soldatene er ikke-eksisterende, de fleste har latt seg verve kun fordi det har vært den eneste betalte jobben de har fått. Ikke bare deserterer de, de bytter også side.

Det vi må forstå er at Taliban i 2021 er et annet Taliban enn det som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001. Å fremstille denne bevegelsen som en monolittisk blokk er feil. Det er forskjellig retninger innenfor Taliban og vi har grunn til å tro at langt mer moderate krefter enn de som styrte for 20 år siden er i flertall i dag. Rapporter fra Taliban-kontrollerte områder melder at jenter går på skole og menn går rundt uten skjegg.

Veum skriver videre:

I områdene de kontrollerer har Taliban tatt over alle samfunnsoppgaver. De fungerer som myndighetsapparatet. Talibans administrasjon styrer helsevesenet, politiet og utdanningsinstitusjonene. De sørger for at innbyggerne har tilgang til mat, elektrisitet og vann. Talibans krigere gir innbyggerne beskyttelse.

Er det så vanskelig å forstå hvorfor afghanerne i «de frigjorte områdene» aksepterer og til og med foretrekker et nytt Taliban-styre?

Forhandlinger er løsningen, ikke bomber

Det synes uunngåelig at Taliban seirer, og det kan skje fort. Det bør skje fort. Det viktigste Vesten kan gjøre er å legge til rette for forhandlinger for en mest mulig fredelig maktovertakelse. Taliban har sagt at de er villig til å dele makten og at ingen gruppe kan styre Afghanistan alene. Dette er i seg selv et tegn på at Taliban har endret seg, og er en døråpner for fredelige løsninger.

Den nåværende regjeringen har ingen fremtid og Vesten må si dette i klartekst til sine marionetter. De vestlige statene som har holdt krigen i gang bør ta ansvar og tilby Kabul-regjeringen og de viktigste i statsapparatet en retrettmulighet, f.eks. ved å tilby politisk asyl. Dette kan forhindre en blodig maktovertakelse.

Men dessverre er ikke dette et sannsynlig scenario. Isteden fortsetter den vestlige krigføringen, til tross for løfter om å trekke styrkene ut. På vegne av regjeringen i Kabul har USA gjennomført en bombekampanje de siste ukene, angivelig for at regjeringshæren skal få etablere bedre forsvarsstillinger rundt de store byene. Samtidig hører vi at Vesten skal fortsette å trene afghanske regjeringsstyrker, men nå i utlandet. Her har også Norge sagt at vi skal bidra! Dette er en sikker oppskrift på fortsatt krig og lidelse for afghanerne, og vi må snarest legge denne ballen død. Nå må afghanerne få fred!

Det er vel snarere Kina og/eller Russland som kan komme inn og bygge et nytt, fredelig Afghanistan, denne gang i samarbeid med Taliban. Da er USAs, NATOs og Norges fiasko ved veis ende.

Kilder:

«Døde de forgjeves?» nrk.no 31.07.21, «Støre om afghanere som har jobbet for Norge: – Det må gjøres en avveining», forsvaretsforum.no 03.08.21, «Ekspert mener USAs hovmod falt i Afghanistan: – Trodde vi kunne skape et lite stykke Norge», forsvaretsforum.no 02.08.21, «U.S. Airstrikes in Afghanistan Could Be a Sign of What Comes Next», nytimes.com 03.08.21, «Norge tar sikte på å fortsette treningen av afghanske sikkerhetsstyrker», forsvaretsforum.no 15.06.21

Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.

Forrige artikkelLe Monde: Vaksinene fører til menstruasjonsproblemer og mye usikkerhet
Neste artikkelEngel i bobil