Kina gjør Shanghai til forsøkslaboratorium for yuan som verdensvaluta

0
Finanssenteret Pudong i Shanghai

Kinas regjering presser på for internasjonalisering av den nasjonale valutaen, yuan renminbi. Ikke overraskende er Shanghai valgt som forsøkslaboratorium for det strategiske prosjektet. Basert på erfaringene og lærdommene derfra skal det så gjennomføres over hele landet – og få store globale konsekvenser.

Som China Daily rapporterte i midten av juli 2021, skal Shanghais finansdistrikt i Pudong brukes som prøvearena for finansiell åpning de neste årene, og dermed bygge opp Shanghai til å bli et «strategisk knutepunkt mellom det innenlandske og internasjonale markedet» på mellomlang sikt.

De planlagte eksperimentene blir for eksempel å gi kvalifiserte utenlandske investorer mulighet til å utstede og handle aksjer i Shanghai. De planlagte prosjektene inkluderer også etablering av et internasjonalt senter for handel og prisberegning av råolje og naturgass. De kinesiske obligasjonsmarkedene skal også åpnes enda mer for utenlandske investorer, og derfor skal det utvikles avansert infrastruktur for interbankmarkedet og børshandel i Shanghai.

Zhang Hong, leder for finansbyrået i Pudong, sa at flere internasjonale produkter vil bli rullet ut på Shanghai Futures Exchange, China Foreign Exchange Trade System og China Financial Futures Exchange innen utgangen av dette året.

Grenseoverskridende bruk av renminbi er understreket i retningslinjene for prosjektet. Et offshore finanssystem som er i tråd med Shanghais posisjon som et globalt finansielt senter, vil bli opprettet. Pudong støttes i utviklinga av offshore renminbi -handel mens han kontrollerer risiko.

«Slike målinger vil berike renminbi -produktporteføljen ytterligere. Selskaper og institusjoner som planlegger å drive landbasert virksomhet i Kina vil spare kostnadene. Renminbi vil sirkulere mer effektivt mellom land og offshore, noe som vil hjelpe Shanghai til å vokse til et senter for renminbi forvaltning, av finansielle transaksjoner og risikostyring, sier Mark Wang, president og administrerende direktør i HSBC China.

Det vil bli opprettet systemer for å måle effektiviteten og virkningene av disse mekanismene. Målet er å sette fart i Shanghais obligasjonsmarked og akselerere den generelle åpninga av Kinas obligasjonsmarked i interbank- og valutahandel, noe vil gjøre handelen jamnere og introdusere flere internasjonale investorer i det kinesiske obligasjonsmarkedet, sa han.

Den finansielle infrastrukturen og mekanismen vil bli fullført i de påfølgende årene, i henhold til retningslinjen. En markedsmekanisme vil bli introdusert i STAR Market.

HSBC er verdens sjette største bak. De fire største på lista er også kinesiske. Nummer fem er japansk, og den største USA-banken er JP Morgan Chase på sjuende plass. Nå seks av de ti største bankene i verden stiller seg tungt bak en slik internasjonalisering, er det ikke grunn til å tvile på at den blir gjennomført.

Kina har også vedtatt å innføre en digital yuan, noe som også vil bidra til å gjøre den kinesiske valutaen til mer av en verdensvaluta og for alvor konkurrere med dollar.

Forrige artikkelKampen mot det totalitære samfunnet står nå – velg side
Neste artikkelBiden innfører nye sanksjoner mot Cuba. Han sier «Det vil komme mer».