Ursula von der Leyens plan om kontantgrense møter motstand i Tyskland

0
Ursula von der Leyen

EU-kommisjonen hevder at de vil hindre hvitvasking av svarte penger, derfor vil de begrense bruken av kontanter i unionen. De vil tvinge innbyggerne til å bruke elektronisk behandling, som formidles av banker og finansinstitusjoner som står for mesteparten av hvitvaskinga i verden. De nye reglene fra kommisjonen blir ikke godt mottatt i EU, og særlig ikke i Tyskland, melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

EU-kommisjonen presenterer planer angivelig for å forhindre at milliarder euro fra kriminelle transaksjoner blir matet inn i den vanlige økonomien. En øvre grense på 10 000 euro for kontantbetalinger og en ny overvåkingsmyndighet er under diskusjon. Ingenting er endelig bestemt, men bare forslagene om det har skapt diskusjoner – spesielt i Tyskland. Hvorfor foreslår EU-kommisjonen en kontantgrense?

Talsmenn for EU hevder at det vil gjøre det vanskeligere for kriminelle å skjule den ulovlige opprinnelsen til inntektene, og at finansiering av terrorisme vil være like vanskelig som svart arbeid. For i motsetning til elektroniske innskudd eller overføringer etterlater nesten ikke kontanttransaksjoner noen spor. Dermed, hevdes det, kan en øvre grense for betaling med sedler og mynter begrense kriminell aktivitet. «Vi respekterer det faktum at borgerne liker kontanter, og vi ønsker ikke å avskaffe det,» sa EUs finansmarkedskommisjonær Mairead McGuinness i mai av «Süddeutsche Zeitung». “Men vi vil ha reine euro, ikke skitne. Hvitvasking forgifter det økonomiske systemet; pengene kommer fra kriminell virksomhet og strømmer inn i det normale økonomiske kretsløpet.»

De fleste europeiske land har allerede maksimale grenser for kontantbetalinger – i Hellas er grensa for eksempel 500 euro, i Kroatia er den 15.000 euro. Land som Tyskland, Østerrike, Luxembourg og Kypros har ikke satt noen grenser så langt. EU-kommisjonen vil nå at alle medlemslandene skal håndheve et forbud mot kontantbetalinger over 10.000 euro. Stater som har innført en øvre grense kan beholde den.

Bundesbank-styremedlem Johannes Beermann er kritisk til å begrense kontantbetalinger til 10.000 euro. – Så langt er det ingen vitenskapelig forsvarlige bevis for at målet med å bekjempe hvitvasking er oppnådd med øvre grenser for kontantbetalinger, sa Beermann nylig til Deutschen Presse-Agentur. Beermann ser faren for at en slik grense «særlig vil ramme ærlige borgere». Tysklands fremste forbrukeradvokat, Klaus Müller, advarte for mange år siden at en kontantgrense ville åpne «porten til absolutt kontroll av forbrukerne».

Det nye forslaget fra EU-kommisjonen vil opprette en «Anti-Money Laundering Authority (AMLA)» også kunne ilegge økonomiske sanksjoner i tilfelle brudd på EU-reglene.

Sammenfaller med planene til Bill Gates & co

Planene til sjefen for EU-kommisjonen faller de facto sammen med målene til Better than Cash Alliance. De kjemper over hele verden mot bruk av kontanter og for utbredt bruk av digitale betalingsmåter. Den New York-baserte organisasjonen støttes ikke bare av Microsoft-grunnlegger og multimilliardær Bill Gates og Clinton Development Initiative, men også den amerikanske regjeringa, store banker som Citibank og, med Mastercard og Visa, to av verdens ledende kredittkort selskaper (Les mer her.) De 77 medlemmene av organisasjonen inkluderer Bill & Melinda Gates Foundation, det tyske departementet for økonomisk samarbeid og utvikling, Clinton Global Initiative, Catholic Relief Services, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling, FNs mat- og jordbruksorganisasjon., FNs kapitalutviklingsfond, USAID, Mastercard, Visa og enkelte regjeringer som imperialismen har spesielt god kontroll over, slik som blant annet Etiopia, Elfenbenskysten, Papua Ny-Guinea og Colombia.

USA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India

Det har lenge vært kjent at de internasjonale storbankene ønsker å avskaffe kontanter. Dette er også en politikk som DNB går inn for i Norge. USAID har tatt initiativet til en kampanje som skal drive fram «det kontantløse samfunnet» i verdens nest mest folkerike land, India. De lanserte initiativet Catalyst, men det har tydeligvis ikke gått så bra, siden nettsidene deres har forsvunnet siden sist vi skrev om dem. Catalyst påsto at det kontantløse samfunnet deres skal fremme «inkluderende vekst».
På sponsorlista deres finner vi blant annet milliardærklubben World Economic Forum (naturligvis), Visa, MasterCard og Bill & Melinda Gates Foundation.

– Uten kontanter går vi rett inn i et digitalt diktatur

Digitaliseringssjef Christoffer Hærnes i Skandiabanken betonte i fjor i et innlegg i DN viktigheten av å være oppmerksomme på de uforutsette konsekvensene av å kvitte seg med kontanter. Dette skriver Dagens Næringsliv, som fortsetter:

«I Sveriges er landets tidligere rikspolischef Björn Eriksson en ihuga motstander av å kvitte seg med kontanter. Rikspolischef er politietatens øverste leder og tilsvarer politidirektør i Norge. Eriksson er talsperson for Kontantopprøret, et nettverk av ulike interesseorganisasjoner, bransjeforbund og privatpersoner som jobber for å beholde kontanter som betalingsmåte i Sverige.

«Det de tjener penger på»

– Å frata innbyggerne muligheten til å benytte kontanter er å lede dem rett inn i et digitalt diktatur. De som har monopol vil alltid foretrekke kort fordi det er det de tjener penger på, sier Eriksson til Finlands statlige allmennkringkaster Yle.

Han bekymrer seg for en fremtid der man monterer ned det offentlige betalingssystemet, det vil si kontantbetalingen, til fordel for de private bankene.»

Og Erna Solberg og Høyre vil at Norge skal bli kontantfritt innen 2030. (Solberg gjør som USA sier – nei, så overraskende!)

Les også Oxfam: New report reveals prominent role of tax havens for banks.

Les mer på steigan.no om Krigen mot kontanter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPalmesus i skatteparadis
Neste artikkelAnnenklasses borgere