Annenklasses borgere

0
La Repubblica, Italias nest største avis: "Jakten på de uvaksinerte – de er flere enn 17 millioner"

Av Giorgio Agamben (Italia)

Som det skjer hver gang et despotisk unntaksregime blir etablert og rettigheter garantert i grunnloven suspendert, er resultatet, som det skjedde med jødene under fascismen, diskriminering av en kategori mennesker som automatisk blir annenklasses borgere.

Dette er selve målet med å lage det såkalte green pass. At diskrimineringen er basert på personlige overbevisninger og ikke en objektiv vitenskapelig sikkerhet, bevises av det faktum at det på det vitenskapelige området fortsatt pågår debatt om sikkerheten og effekten av vaksinene. Ifølge leger og forskere det er ingen grunn til å ignorere, ble de produsert raskt og uten tilstrekkelig testing.

Til tross for dette, vil de som holder seg til sine frie og velbegrunnede overbevisninger og nekter å vaksinere seg, bli ekskludert fra det sosiale liv. At vaksinen dermed blir forvandlet til et slags politisk-religiøst symbol som tar sikte på å skape diskriminering blant innbyggerne, vises tydelig i den uansvarlige erklæringen fra en politiker, som, med henvisning til de som ikke blir vaksinert, sa, uten å vite at han brukte fascistisk sjargong: “vi vil utrenske dem ved hjelp av green pass”.  «Green pass» utgjør en virtuell gul stjerne for de som ikke har det.

Dette er et faktum hvis politiske alvor ikke kan overvurderes. Hva blir et land der en diskriminert klasse opprettes? Hvordan kan man akseptere å leve med annenklasses borgere? Behovet for å diskriminere er like gammelt som samfunnet og former for diskriminering var definitivt også til stede i våre såkalte demokratiske samfunn; men at denne faktiske diskrimineringen er sanksjonert ved lov er en barbarisme som vi ikke kan akseptere.

Oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

Giorgio Agamben, født 22. april 1942 i Roma, er en italiensk filosof og professor i estetikk ved Universitetet i Verona. Han har også et professorat ved European Graduate School, underviser ved Collège International de Philosophie i Paris og ved University of Macerata i Italia. Han er kjent for sine teorier om unntakstilstandHomo sacer og om menneskerettigheter.

fascisme 2021
Landets nest største avis 19 juli: Jakt på de uvaksinerte».

Dette oppslaget forsvant fort fra nettet, men man finner tilsvarende i andre italienske aviser, som her og her.

Les også Giorgio Agamben: Ansiktet og døden

«Biosikkerhet» blir den nye politikken

Forrige artikkelUrsula von der Leyens plan om kontantgrense møter motstand i Tyskland
Neste artikkelHelsesjef i Australia: – Ikke snakk med hverandre